[VCSE-LevLista] Quadrantidák Nagyradáról

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2014. Jan. 4., Szo, 13:20:24 CET


Szervusztok!

Zsolt, a két meteorfotód nagyon szép, és a szabad szemmel észlelt 60-70 meteor egyetlen éjszaka szintén nagyon jó eredmény! Maximálisan egyetértek azzal, amit írsz:

"Sokak számára talán csalódást keltő volt ez a maximum - szerintem természetes, ami történt. Alacsony, 3-4 fok magasan lévő radiánstól nem szabad csodát várni, ilyenkor a meteorok több, mint 90%-a észlelhetetlen. Annyi történt, hogy most a  nálunk keletebbre élőknek volt nagyobb szerencséjük, náluk magasabban volt a radiáns a maximum időszakában."

Pontosan, erre fel is hívtam a figyelmem egy előző e-mailemben; ráadásul felhősödés is zavarta az észlelést. Nemcsak Nálad, sok más helyen is.

A HUVCSE01 Zalaegerszegről (B. P.) jan. 3/4-e éjszakáján 47 meteort észlelt, ebből 40 volt a Quadrantida, kettő sporadikus, 2 ALE, 1 COM és 2 ANT rajba tartozó. A HUVCSE02 Bajáról (Cs. Sz.) komoly felhőátvonulás miatt több órán át nem észlelt, a maradék időben 24 meteort látott, ebből 19 volt Qua, 1 COM és négy sporadikus. A két kamera egyezik abban, hogy az előző éjjel észlelt meteorok mintegy - durván -  80-85%-a a Qua-rajba tartozott: évente csak 8-10-szer fordul elő, hogy ennyire egy raj produkálja a meteorokat.

A rádiós észleléseket a felhők nem zavarják. Tepi rádiója szerint (http://www.galileowebcast.hu/radiometeor/index_eng.html) hajnali 1 óra UT-kor volt egy kiugró maximum a beütésszámban (de hogy mi volt a tegnap délutáni, 13-14 h UT-kori megerősödött aktivitás az adataiban, azt nem tudom). Persze, ekkoriban még emelkedőben volt a radiáns, úgyhogy emelkedett a meteorok száma emiatt; az aktivitás már leszálló ágban volt, amiatt meg csökkent volna a meteorszám; a két görbe közös maximuma lehetett 1h UT-kor.

Nem egy extrém Qua-maximum volt, de a korábbi napokhoz és az elkövetkező hónapokhoz képest kiugró volt az aktivitás. A Qua-maximum 1-2 óra időtartamú, nem mindig Európa fordul a raj felé, amikor elüti a Földet. A következő hónapokban alig lesz olyan éjszaka, amikor ennyi kőzetdarab bombázza meg a Földet. (Majd jön a tavaszi tűzgömbszezon márciusban, és a Lyridák áprilisban - hol van az még!)

Üdv,
Szilárd
______________
P.S.: A tagdíjfizetés határideje: jan. 31. Aki nem kapta meg a VEGA 97-ik számát postán, kérem, jelezze!

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20140104/0f8a721f/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról