[VCSE-LevLista] NLC mibenlétéről magyarul

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2014. Júl. 4., P, 08:27:43 CEST


Szervusztok,

Rafael leveléhez némi kommentár.

Az NLC a latin-angol noctilucent cloud rövidítése, ami magyarul "éjszakai világítófelhő", és csak nyári napforduló idején figyelhető meg. Magyarul részletesebben róluk:

http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89jszakai_vil%C3%A1g%C3%ADt%C3%B3_felh%C5%91

Az NLC-k a Föld légkörében végbemenő légköroptikai jelenségek, és mint ilyenek, nem csillagászati jelenségek. (Ezért a csillagászati jelenségek, amatőrcsillagászati észlelések között nem is szerepeltetjük őket.) Viszont az égboltunkon látszanak, a megfigyeléseket részben zavarják, laikus is bármikor megkérdezheti, mi történik északon ilyenkor arrafelé az égbolton, mi az a furcsaság, ezért egy csillagásznak, amatőrcsillagásznak is illik ismernie őket, és tudnia létezésükről. Csak 1885-ben figyelték meg őket először, és számuk az utóbbi évtizedben megszaporodott. Vajon ténylegesen megnőtt-e, vagy csak többen vadásznak rájuk? Számuknak, alakjuknak, erősségüknek regisztrálása a meteorológiának fontos, kivéve, ha kiderül - mint gyanítják -, hogy esetleg a mikrometeoritokhoz is lehet köze, mert akkor van köze a csillagászathoz, interdiszciplináris (tudományközi, a jelen esetben csillagászati-meteorológiai) téma lesz. Ez utóbbi azonban erős spekuláció (köze lehet a vulkánkitörésekhez és a klímaváltozáshoz is, egyszerűen nem tudjuk). Amíg nincs tisztázva, hogy van-e közük a meteorrajokhoz és a mikrometeoritokhoz, addig az (amatőr)csillagászat számára érdekes az NLC-k regisztrálása, mert esetleg később összefüggés lesz kimutatható a meteorrajok és az NLC-k között (vagy nem lesz ilyen összefüggés, majd kiderül).

Szóval ez kell, hogy a magyarázata legyen annak, miért szerepelhet egy meteorológiai jelenség egy amatőrcsillagászati listán. A képek pedig gyönyörűek.

Üdv,
Szilárd
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20140704/c25b2417/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról