[VCSE-LevLista] Mai kép: fekete lyukak

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2014. Júl. 7., H, 07:50:02 CEST


2014. júl. 7.
http://apod.nasa.gov/apod
http://www.vcse.hu

A fekete lyuk minden ráeső sugárzást elnyel, az észlelhetetlenül gyenge Hawking-sugárzáson kívül (ha az egyáltalán létezik) semmilyen fényt nem bocsát ki, tehát nem látszik, fekete. Ám amikor egy fekete lyuk anyagot nyel el, pl. egy közeli csillagrajt, akkor először árapályereje széttépi a csillagokat, atomjaira szedi, ez pedig jellegzetes, rádióban és röntgenben észlelhető sugárzás kibocsátását jelenti. Európai-ázsiai-afrikai rádiótávcsövek hálózatát használva egy kutatócsoport a z=0,39-es vöröseltoldódású J1052+1115 jelű galaxisban két fekete lyukat is észlelt így. A Napnál több százmilliószor nagyobb tömegű fekete lyukak egymástól mintegy 500 fényévre vannak. Azt várják, hogy az egymás körül keringő fekete lyukak által kibocsátott gravitációs sugárzást a jövőben akár észlelhetjük is. Van egy harmadik, ilyesmi méretű fekete lyuk is ebben az extragalaxisban, ez azonban a képen nem látszik. (A bal alsó sarokban lévő fehér és szürkés ellipszisek a rádiótávcsövek nyalábjainak méretét mutatja.) A legvalószínűbb feltevések szerint három galaxis ütközött össze, és a közepükön található fekete lyukak az újonnan létrejött nagyobb galaxis középpontjába kerültek, és jelenleg egymás felé közelítenek. Egészen rendkívüli, hogy három ekkora méretű fekete lyuk legyen egyetlen galaxisban.

Erről a rendkívüli extragalaxisról szóló tanulmány nemrég jelent meg a tekintélyes brit Nature magazinban. A tanulmány második szerzője a zalaegerszegi születésű Paragi Zsolt rádiócsillagász, aki jelenleg Hollandiában dolgozik. Az angol nyelvű eredeti közlemény, Zsolt kommentárjával itt érhető el: http://www.jive.nl/trio-supermassive-black-holes-shake-space-time .

----------------------
Nyári tábor lesz július 27 - augusztus 3. között, lehet még jelentkezni! A részvételi díjat kérjük, fizessétek be a határidőig.
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20140707/3567df0f/attachment-0001.html>
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: apod_20140707.jpg
Type: image/jpeg
Size: 31843 bytes
Desc: apod_20140707.jpg
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20140707/3567df0f/attachment-0001.jpg>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról