[VCSE-LevLista] Egyesületi csillagda: felkérés segítségnyújtásra

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2014. Júl. 15., K, 09:05:54 CEST


Kedves Tagtársak, Barátaink!

A VCSE egyik, a közgyűlésen, VCSK-n stb. alkalommal ismertetett álma egy automata egyesületi csillagvizsgáló felépítése. Az elképzelés az, hogy bárki tagtárs otthonról, internetes kapcsolaton keresztül be tudjon lépni a csillagda mérőgépére, ki tudja nyitni a tetőt, elindíthassa a távcsövet, fotózhasson, a képeket áttölthesse magához, majd a távcsövet parkoló pozícióba küldi és bezárja a tetőt. Így az egyesületi 25 cm-es kihasználtsága növekedhet, amúgy is elég nagy távcső önmagában is ahhoz, hogy megérdemelje az állandó felállítást, és természetesen ezzel több tagtárs tudna hozzáférni a műszerhez.

A tervezgetés befejeződött, beléptünk a kivitelezési fázisba.

Az épület 220x220 cm-es lesz, ennyi elegendő, hiszen ez nem egy látogatható bemutató csillagda lesz, hanem egy automata (ill. inkább távvezérelt) csillagda. A főműszer a 25 cm-es távcső lesz, amin egy 50/190-es keresőre szerelt Lacerta MGen kamera végzi a vezetést, a korábbi tapasztalatok szerint kiválóan. A nagy távcsövön a kamera egy Meade DSI Pro II CCD-kamera lesz. A Lacerta és a Meade tőlem kerül kölcsönbe a műszerre, de a távlati terv az, hogy legalább a Meade-et egyszer egy színes, amatőrcsillagászati célokra alkalmas fényképezőgépre cserékjük. Még később szűrőváltó beépítése is szerepel a tervekben, egyelőre a tesztüzemmód elérése a cél. Még távolabbi cél egy szélsebesség-, csapadékmérő- és hőmérővel felszerelt amatőr meteorológiai állomás telepítése a csillagda mellé.

A csillagda Bánfalvi Péter házának az udvarán lesz felállítva. A tesztüzemet szeretnék a nyári tábort követően elindítani, szeptemberben, az első VCSK-n vagy az előtt még, az érdeklődő tagtársak egy skype-os oktatásban és demonstrációban vehetnek részt - az ezen való részvétel az előfeltétele a csillagda használatára jogosító képesítésnek a megszerzésére. (Nyilván a legfontosabb, szinte magától értetődő tudnivaló, hogy borult, szeles, esős vagy havas időben ne nyissa ki senki a tetőt, és az észlelés befejeztével a távcsövet parkoló pozícióba kell tenni, a tetőt bezárni, de nyilván érdekes, hogy ehhez milyen programot kell elindítani a mérőgépen, milyen jelszóval lehet belépni, hol van a webkamera stb.)

A csillagda felépítéséhez többen jelentkeztek a közgyűlésen, hogy szívesen részt vennének benne - úgy néz ki, megfelelő számú személyzet állt össze! Őket Péter nemsokára külön e-mailben értesíti, mikortól kezdhető meg a munka.

A csillagda költségvetése kb. 450-500 ezer forint lesz - azért csak ennyi, mert a távcső, kamera stb. az utóbbi évek során összegyűlt, ezért csak webkamera, áram, net, szerény épület, tetőnyitó szerkezet kell. Az Egyesületnek természetesen nincs ennyi pénze, ezért örömmel fogadjuk a felajánlásaitokat! Egyelőre alapvetően a tartalékainkból és tagi kölcsönökből képzeljük el a költségek finanszírozását, hiszen pl. az 1% is csak késő ősszel érkezik meg. Kérjük, aki tudna segíteni akár pénzbeli adománnyal, akár tagi (kamatmentes) kölcsönnel, jelentkezzen nálam!

Szükség lesz másra is, így természetbeni adományokat is szívesen fogadunk az alábbiak szerint.

Az észlelési feladatok mellett egy a géphez kötött webkamera és a TeamViewer folyamatos kiszolgálása miatt a többszálú programfuttatás rendkívül fontos, minimum (valós) kétmagos processzor kellene. A MINIMÁLIS számítógépgépigény a csillagdához tehát (ezen felül egyáltalán nem hátrány, ha gyors a gép):

Kétmagos processzor
1 GByte RAM
80 GByte merevlemez (de minél több, annál jobb :-))
USB 2.0 portok (ha van még soros port is, az előny)
100Mbit/s hálókártya
Alaplap Wake On Lan vagy Power up/wake on PCI device támogatással

Szükségünk lesz egy megfelelő routerre (aki esetleg tudna felajánlani, azzal Zelkó Zoli fogja megbeszélni, milyen is kellene pontosan). 

Örülnénk számítógépről vezérelhető, használt, de azért még elfogadható állapotú, elsősorban Canon típusú, amatőrcsillagászati célra használható fényképezőgépnek is. Ha van valakinek új vagy használt, különböző irányokba mozgatható webkamerája (pláne, ha kültéri szolgálatra is alkalmas), annak is örülnénk. Természetesen természetbeni adomány helyett az is nagy segítség, ha kisebb-nagyobb összeggel tudjátok ezek megvásárlását támogatni.

A segíteni szándékozók és tudók nekem írjanak!

Köszönettel:
Csizmadia Szilárd
elnök, VCSE

Zelkó Zoltán (alelnök) és Bánfalvi Péter (eln. tag) nevében is


További információk a(z) Lista levelezőlistáról