[VCSE-LevLista] Nyári tábori friss hírek

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2014. Júl. 23., Sze, 16:53:05 CEST


Szervusztok!

Az alábbiakban a nyári táborral kapcsolatos legfrissebb híreket és információkat közöljük. Mellékelten küldöm a program aktuális változatát, illetve a jelentkezési lapot annak, aki még szeretne jönni a táborba; a tábori tudnivalók egy nagyméretű fájl, azt inkább a honlapról töltsétek le, legyetek szívesek!

Hálózsákot, polifoamot, ceruzát, jegyzetfüzetet, zseblámpát, szúnyogriasztót mindenki hozzon!

Eddig 19 fő jelentkezett a táborba. Az alábbiakban a jelentkezők névsorát olvashatjátok, illetve hogy hány évesek; akiknél extra számok vannak, az azt jelenti, hogy melyik naptól melyik napig lesznek ott, akinél nincs ilyen extra szám, végig ott lesz. A házban elhelyezettek közül egyelőre mindenkinek jut ágy, de aki a matracot is opciónak jelölte meg, lehet, hogy a végén ágyból matracra jut. A jelentkezők:

Házba jelentkezettek (eddig 14 fő):
Bognár Zsófia (17), Borsos Gréta (20, 27-2), Hegyi Norbert (27, 1 éjszaka), Horváth Dárius (13), Kelemen Tamás (20), Mikics Alexandra (16), Oláh Patrícia (20), Ódor Zsófia (20), Schmall Rafael (28), Tóth Mónika (25, 29-3), Zelkó Zoltán, Németh Ferenc (27, 31-3), Karsai Tibor (47, 1-3), Szente Hajnalka (27, 1-3)

Saját sátorban (eddig 5 fő):
Csizmadia Szilárd (39), Csizmadia Tamás (27), Horváth István (19), Jandó Dániel (13), Jandó Attila (41, első és utolsó éjszaka).

Az egyesületi sátrak (2x3 fő számára) még nem betöltöttek.

Bizonytalan, hogy tud-e jönni: Csizmadia Ákos (35, 27-e csak). További 3-4 fő jelezte jövetelét, de hogy mikor, hogyan, hány napra - erről sajnos nem tudtak még részletesebb információt adni...

Az egyes napokon (éjszakákon) az alábbi létszám lesz jelen várhatóan:

27/28. 14 fő.
28/29. 13 fő.
29/30. 14 fő.
30/31. 14 fő.
31/1. 15 fő.
1/2. 16 fő.
2/3. 17 fő.
3-a délelőtt. 17 fő.

Mint látható, a tábor maximális befogadóképességétől nagyon távol vagyunk, további hat fő, egyesületi sátrakban (vagy sajátban aludva) tud jönni! Jelentkezni továbbra is lehet, péntekig e-mailben nálam vagy a vcse at vcse.hu címen, péntektől a 70/283 57 52-es telefonszámon. Mindenkit szeretettel várunk, lehet még jelentkezni!

A tábor időpontja: július 27 - augusztus 3.
A tábor helyszíne: Daraboshegy (Vas megye).

Odatalálás

Daraboshegy olyan kicsi falu (105 körüli a lélekszám), hogy a táborba való eltaláláshoz nem adunk külön térképet: a falu egyetlen buszmegállójánál lévő vendégházban lesz a tábor, a helyi (egyetlen) vegyesbolt tőszomszédságában.

A falu honlapja: http://www.daraboshegy.hu/ .

Kiegészítő hírek:

Aki tud, jelezze, hogy hozna hosszabbítót!

Jelenleg dolgozom a tavaly megszerzett észlelői okleveleken, remélem, a vasárnap esti közgyűlésen át is tudom adni őket.

A központi észlelőréten idén is tervezünk működtetni elektromos szúnyogriasztót.

Friss hírek:

Az ebéd és a vacsora szokott időben, 12.30-kor ill. 18.30-kor lesz, a tábor helyszínén (kihozzák, a földszinten fogunk étkezni, idén nem lesz séta az étkezdéig.) Éjféli is lesz, stílszerűen éjfélkor. Az éjféli hideg étel lesz + tea, amit magunknak főzünk. (Reggeli nincs, de az éjféli maradékából mindenki ehet kedvére.) Július 27-én csak vacsora van, augusztus 3-ára nem rendeltünk semmit. Az ebéd kétfogásos lesz, a vacsora egyszerűbb étel (pl. körözöttes kenyér vagy virsli, mikor hogy.)

Ebéd után rögtön mindenki elmosogat maga után! :-)

A helyszínen 30 főre van teljes étkészlet (lapos- és mélytányérok, bögre, pohár, evőeszköz), ilyesmit tehát nem kell hozni. Aki használt valamit ezek közül, legyen szíves elmosogatni rögtön!

Vízforraló, mikrohullámú sütő, gázzal működő főzőlap és sütő van.

Kb. négy WC és hideg/meleg-zuhanyzó van. Keddi ottjártamkor minden vakolat- és festékszagú volt, az utolsó kalapácsütéseket és simításokat végezték az épületen.

Három szoba lesz az emeleten, de matracokon, az udvaron felvert sátrakban lehet aludni. Egy lányszoba lesz, egy fiúszoba, egy pedig vegyes.

Úgy nézem, mindenkinek, aki kért, jut ágy és ágynemű. Aki matracot kért, annak csak matrac jut. Bár lesz ágynemű, az csak az ágyon alvóknak jut, és egyébként is, az éjszakai meteorészleléshez így is, úgy is kell hálózsákot hozni, ezért polifoamot, hálózsákot, zseblámpát, meleg ruhát, fürdőruhát, szúnyogriasztót mindenki hozzon! Meteorészleléshez tartalék párna hozatala ajánlott. (Aki tud tartalék zseblámpát, hálózsákot hozni, hozzon, valakinél ez mindig hiányzik véletlen balesetből, legalább tudnánk neki segíteni. Köszönjük!)

Az épület előtt és mögött is van fedett terasz, beszélgetésre, üldögélésre kiváló hely. Van külön előadóteremnek használható nagyobb szoba is.

A helyieknek augusztus 2-án este háromnegyed kilenctől mutatjuk be a Holdat távcsövön vagy projektorral, az időjárástól függően.

Távcsövek

A VCSE 250/1200-as Newtonja már Daraboshegyen van (a jusztírozó lézerjében elemet kell cserélni majd). Ezen felül az alábbi távcsövek jutnak el a táborba várhatóan:

TIT 127/1500 MC  EQ-3-on+GoTo+napszűrő+mélyégszűrő+egyebek (egyeztetés alatt még)
Szilárd 127/1500 MC-je EQ-3 + GoTo-on + mélyégszűrő+kamera+vezetőkamera
Rafael 150/750-es Newtonja EQ-3-on
Dani 150/750-es Newtonja+napszűrő
Pista 70/900-as refraktora
Németh Feri kisebb távcsöve

Észlelőrét

Észlelésre alkalmas hely több is van a közelben. Rögtön ott van a ház udvara, ami lejt a kert vége felé, ezért a kert házhoz közelebbi, felsőbb vége párásodás szempontjából jobbnak ígérkezik. A polgármester úrtól kapott ígéret szerint az utcán álló, esetleg zavaró két közelebbi utcai lámpa le lesz kapcsolva a tábor idejére. A kilátás a környező épületek és fák által minden irányba kb. 25° horizont feletti magasságig korlátozott. (De az ágasvári táborokban a közeli hegy miatt az ég felét nem látni, szóval azért annyira nem rossz ez, persze a tavalyi majdnem teljes körpanorámához képest, amikor csak legfeljebb 3°-5°-ig volt korlátozva a kilátás...)

Akinek szüksége lenne az ég alsóbb részeire (nagylátószögű fotózás, meteorészlelés stb.) azok részére a falu alsó és felső végében (gyalog kb. 180 méter az egyik irányba, 180-200 méter a másikba) van észlelőhely. Utóbbi szenzációsan jó lenne, ha megtalálnánk, hogyan lehet átvágni egy kb. 15 méter széles dzsindzsáson (és lenne hosszabbítónk oda kihúzni áramot). Egyébként utóbbi helyre sajnos körbe kell menni, úgy már messze van. De, mondom, ez csak azokat érinti, akik az ég legeslegalját is akarják látni.

Időjárás

Természetesen ennyivel előbbre nehéz előrejelezni, milyen időjárásra számíthatunk, ezért érdemes könnyű és meleg ruhát is hozni. A viszonylag megbízhatóbb repülésmeteorológia szerint azért számíthatunk több derült vagy részben derült éjszakára is:

27/28. 89%-os felhőtakartság az égen,
28/29. 87%,
29/30. 73%-ról csökken rohamosan 7%-ra
30/31. 3%,
31/1.   2%,
1/2.     5%-ról nő 20%-ra,
2/3.     28%.

A tapasztalatok szerint 40% felhőtakartság alatt már lehet sok mindent látni, és 30% alattinál már érdemes észlelni, a 20% pedig majdnem felhőtlen eget jelent (óránként átvonul egy felhő vagy ilyesmi). Persze, a meteorológia előrejelzéseit értékén kell kezelni. Az biztos, a tábor második felében lehet napozni, előtte pedig lehet majd sok területen ismereteinket és barátságunkat bővíteni!


Éjszakai program

Éjszaka alapvetően távcsövezést tervezünk. A tábor idejére esik az Aquarida és a Capricornida meteorraj maximuma, mindkettő tud nagyon fényes tűzgömböket adni, de egy éjszaka maximum kb. 250 meteort észlelhet egy meteorészlelő csoport, tehát nem, mind Perseidákkor, amikor tavaly 602 db-ot jegyeztünk fel az éjfél utáni órákban. Azért lesz meteorészlelés is, éjfél-hajnali egy óra után.

Az elképzelések szerint - amelyeket a táborban flexibilisen módosíthatunk -, a 25 cm-essel elsősorban a hozott fényképezőgépekkel fotós munka folyna, primer fókuszban és fiahordós módon egyaránt. Ha a vezetés szükségesnek látszik, az 5 cm-es keresőre tett Lacerta MGEN-nel vezetjük meg. Ey éjszaka azonban vizuális megfigyelés is lenne a 25 cm-essel, elsősorban ködöket néznénk meg vele.

Az egyik 12,7 cm-essel vizuális bolygó- és mélyég megfigyelés történne, a másikkal pedig esetleg CCD-s kisbolygó, üstökös és véltozócsillag-megfigyelés. Jelenleg több üstökös is relatíve fényes, és jól látható az éjszakai égboltról:

C/2012 X1 (LINEAR) 8-9 magnitúdós hajnalban,

C/2014 E2 (Jacques) 8-9 magnitúdós este,

C/2012 K1 (PanSTARRS) 9-10 magnitúdós, éjszaka,

utóbbi kettő ráadásul még fényesedő szakaszában van. Ha összejön, jó kis animélt képsorozatot lehet róla összerakni, és látni lehet majd, hogyan mozognak a csillagok körül... Kisbolygók elmozdulását, illetve rövidperiódusu változócsillagok demonstrációs célú fényességváltozását szeretnénk mérni. (Elméletben exobolygók csillaguk előtti átvonulását is megmérhetnénk a műszerparkkal - van érdeklődő?) Esetleg aktuális szupernóvát is észlelhetünk, vagy akár kereshetünk is, hátha találunk! :-) (Volt már rá példa, hogy egyetemi gyakorlaton fedezték fel borús égen az egyik szupernóvát...)

Borult idő esetén filmnézés lesz (hozzátok el kedvenc filmjeiteket pendrive-on, DVD-n!), csillagászati ismeretterjesztő filmeket vetítünk, játszunk (maffiózós játékot nem szeretők hozznak társasjátékot vagy új játékötletet).

Nappali program

Nappal előadások, játékok frissítik a programot. Focizni lehet - ha valaki hoz labdát... A környéken több kirándulási lehetőség is adódik, időjárástól függően megyünk erdőre-mezőre. Tó viszonylag messze van (10 km), így oda csak akkor megyünk, ha megfelelő számú autó (min. 2 db) összejön, máskülönben gyalog túl messze lenne...

Vegyesbolt

A vegyesbolt csak rövid ideig (kb. de. 9-11-ig) van nyitva, és a pékárút előre érdemes rendelni. Kicsi bolt, felvágott, sajt, alapvető élelmiszerek kaphatók csak, de nagyon tiszta bolt. Ha valaki hétfőre kér valamit, csütörtökig rendelje meg nálam, hogy pénteken leadhassam!


Üdv,
Szilárd
----------------------------


Kérlek Titeket, hogy aki a jelentkezési díjat nem utalta még el, legyen szíves ezt megtenni! A részvételi díjakat alább megtaláljátok, ill. a honlapon közzétett dokumentumokban is elérhetők.


Részvételi díjak:

A részvételi díjat kérjük átutalni a Vega Csillagászati Egyesület Zalavölgye Takarékszövetkezetnél vezetett
7550 0258 - 1081 9342 - 0000 0000 számú bankszámlájára, vagy rózsaszín postautalványon feladni (címzett:
Vega Csillagászati Egyesület, 8900 Zalaegerszeg, Berzsenyi u. 8.). Ha csak egy mód van rá, utaljatok
inkább!


A VCSE (és két másik szervezet) tagjainak a részvételi díj napijegy alapon (24 óra időtartamra) az alábbi árak 20%-a, nem tagoknak pedig 24%-a, ez alapján tudjátok kiszámítani a fizetendő díjakat - szükség esetén írjatok a vcse at vcse.hu címre, hogy a számolásotok helyes-e

Visszamondás, lemondás: A táborra idén kivételesen a részt vevők számától függetlenül sor kerül (vagyis ha csak hárman leszünk, akkor is táborozunk!). A tábori részvételi díjat bankköltségeink (600.- Ft) levonása után visszautaljuk annak, aki a részvételt 2014. július 4-ig mondja le. Aki 2014. július 5 – július 25. között mondja le részvételét, annak a tábori részvételi díj 90%-át tudjuk csak visszautalni. Aki ennél később mondja le a részvételt, annak csak akkor tudjuk a részvételi díj 90%-át visszautalni, ha orvosi igazolást küld olyan betegségről, amivel tényleg nem lehet táborba jönni.

Házban megszállva, 3db négyfős szoba valamelyikében, ebéddel és vacsorával:


Itt vagy tag


Korai jelentkezés
(jún. 30-ig)


Kései jelentkezés
(jún. 30-júl. 21.)


Elkésett jelentkezés, júl. 21-e után


VCSE


16 500.- Ft


17 500.- Ft


18 500.- Ft


MCSE Zeg.-i Csoport


16 500.- Ft


17 500.- Ft


18 500.- Ft


TIT Öveges Egyesület


16 500.- Ft


17 500.- Ft


18 500.- Ft


Egyiknek sem a fentiek közöl


17 500.- Ft


20 000.- Ft


21 000.- Ft


Házban megszállva, saját vagy helyi matracon, ebéddel és vacsorával:


Itt vagy tag


Korai jelentkezés
(jún. 30-ig)


Kései jelentkezés
(jún. 30-júl. 21.)


Elkésett jelentkezés, júl. 21-e után


VCSE


16 000.- Ft


17 000.- Ft


18 000.- Ft


MCSE Zeg.-i Csoport


16 000.- Ft


17 000.- Ft


18 000.- Ft


TIT Öveges Egyesület


16 000.- Ft


17 000.- Ft


18 000.- Ft


Egyiknek sem a fentiek közöl


17 000.- Ft


20 000.- Ft


21 000.- Ft


Egyesületi sátorban, max. 2x3 fő, saját hálózsákban:


Itt vagy tag


Korai jelentkezés
(jún. 30-ig)


Kései jelentkezés
(jún. 30 – júl. 21.)


Elkésett jelentkezés, júl. 21-e után


VCSE


15 000.- Ft


16 000.- Ft


17 000.- Ft


MCSE Zeg.-i Csoport


15 000.- Ft


16 000.- Ft


17 000.- Ft


TIT Öveges Egyesület


15 000.- Ft


16 000.- Ft


17 000.- Ft


Egyiknek sem a fentiek közöl


17 000.- Ft


19 000.- Ft


20 000.- Ft



Saját sátorban:


Itt vagy tag


Korai jelentkezés
(jún. 30-ig)


Kései jelentkezés
(jún. 30 – júl. 21.)


Elkésett jelentkezés, júl. 21-e után


VCSE


14 500.- Ft


15 500.- Ft


16 500.- Ft


MCSE Zeg.-i Csoport


14 500.- Ft


15 500.- Ft


16 500.- Ft


TIT Öveges Egyesület


14 500.- Ft


15 500.- Ft


16 500.- Ft


Egyiknek sem a fentiek közöl


16 500.- Ft


18 500.- Ft


19 500.- Ft



Napijegy: a fenti szervezetek tagjainak a napijegy 24 óra időtartamra a fenti árak 20%-a, másoknak a 24%-a.


--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20140723/05c177b6/attachment-0001.html>
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: program.doc
Type: application/octet-stream
Size: 17920 bytes
Desc: program.doc
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20140723/05c177b6/attachment-0002.obj>
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: jelentkezesi_lap.doc
Type: application/octet-stream
Size: 16896 bytes
Desc: jelentkezesi_lap.doc
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20140723/05c177b6/attachment-0003.obj>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról