[VCSE-LevLista] Közgyűlésünk és észlelőhétvégénk volt

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2014. Május. 5., H, 22:12:29 CEST


Szervusztok!

Múlt hét pénteken volt a közgyűlésünk, előadódélutánunk és észlelőhétvégénk. Rövid beszámoló következik. A fényképek elérhetők a www.vcse.hu/kgy2014.html<http://www.vcse.hu/kgy2014.html> oldalon.

A közgyűlésen 24 tagtárs vett részt személyesen (új rekord!), és 49 tagtársunk szavazott az elektronikus tisztújításon (szintén új rekord, a tagság 63%-a!), az észlelőhétvégén pedig kb. 20-an vettek részt - ezt már nem volt erőm pontosan összeszámolni. Mindenesetre ennyi autó és sátor még nem volt ott. Mindez nemcsak azt mutatja, hogy az Egyesület megerősödött az utóbbi években, de pl. engem motivál is, hogy sokakat érdekel, amit csinálunk. Ugyanakkor ennyi embernek már nem lehet csalódást okozni, kissé megrettentő a felelősség, amivel a hiteteket ideadtátok, hogy csináljuk mi ezt tovább és még többet, mint eddig.

A közgyűlésen elhangzott elnökségi beszámolót a http://www.vcse.hu/kgy2014.html oldalról PPT illetve PDF formátumokban letölthetitek (különböznek kissé). A közgyűlés és az előadások fényképeit (fotók: Zelkó Zoltán és Csizmadia Szilárd) ugyanott megtaláljátok, megnézhetitek. Némelyik előadás anyaga is letölthető onnét. A közgyűlés lényegi momentumai:

- az elnökségi beszámolót és a közhasznúsági jelentést elfogadtuk, jóváhagytuk;
- a tagdíjak változatlanok maradtak;
- új elnökséget választottunk a 2014-2016-os időszakra.

Szeretnék köszönetet mondani Győrffy Ákosnak a korábban elvégzett munkájáért, ő most nem indult a választáson. Két új elnökségi tag került be: Biró Zsófia és Hegedüs Tibor, akiket köszöntük az elnökségben. Az új elnökség tehát (a szavazatarényokat megtalálhatjátok a fenti linken, a PPT-ben):

Bánfalvi Péter (ellenőr), Biró Zsófia, Csizmadia Ákos, Dr. Csizmadia Szilárd (PhD, elnök), Csizmadia Tamás (titkár), Mikics Károly, Dr. Hegedüs Tibor (PhD), Szente Hajnalka, Zelkó Zoltán (alelnök).

Azt hiszem, Magyarországon egyedülálló, hogy egy amatőrcsillagászati egyesület elnökségében két hölgy is van - mutatja az aktivitásukat!

Az "Egyebek" napirendi pontban Bánfalvi Péter ismertette a leendő egyesületi, automata csillagvizsgáló terveket. Amikor idén elkészül, akkor mindenki használhatja otthonról vagy máshonnét, hiszen vezérelni majd a neten keresztül lehet. 25 cm-es lesz a főműszere, és fotózni lehet majd vele. Sokan felajánlották segítségüket a szünetben az elkészítéséhez - köszönjük, igénybe fogjuk venni a felajánlásokat!!

Ezután pár perces szünet után a sűrű előadói program következett, több, mint érdekes és látványos előadásokkal (a kép- és diaanyag letölthető a fenti linkről - az előadásokról videófelvétel készült, amit majd egyszer feltöltünk valahova). Azt kell mondjam, nem is sejtettük, hogy Németh Ferenc tagtársunk minden szerénykedése ellenére nagyon szép és látványos felvételeket készít (pl. a kukoricatáblából előbúvó Vega nagyon hangulatos lett!), hogy Zelkó Zoli videometeorjait nem lehet megunni, hogy a Tűzgömbök Világát már százezerszer látogatták meg (Biró Zsófia), hogy az első magyar amatőrcsillagászati folyóiratot 1884-ben adták ki, és hogy bizony lehetne még 3-4 magyar nyelvű amatőrcsillagászati lapot kiadni (Bartha Lajos), hogy a rakétás és ballonos diákkísérletek teljesen új fejezetet jelentenek tudásunkban, és többen kifejezetten érdekesnek találták a témát (Hegyesi Béla előadása), és hogy új, rekorder nagy tömegű (17 kg-os) meteoritot találtak Magyarországon (Hegedüs Tibor).

Sajnos, az egyik előadás a tervezett (és előre megbeszélt) 50 perces helyett több, mint másfél órásra sikeredett, és mások is hozzáadtak 3-5 percet a tervezett időkerethez, így a két utolsó előadásra kutyafuttában került sor. Emiatt a meteoritvásár is elhúzódott, ezért a tervezethez képest egy órával később értünk ki a zalalövői észlelőrétre.

(A jövőt illetően el kell gondolkodnunk. Az előadások száma nem lehet hat, csak esetleg három, ha ilyen hosszúak is vannak köztük. Vagy rövidebb előadások kellenek. Az előadóknak le kell mérniük előre az előadásuk időtartamát, és a megbeszélt kerethez igazítani. Ugyanígy, ennyire későn nem érhetünk ki az észlelőrétre, hogy ha még nincs is sötét, de a Nap már lement. Vállalom a túlzsúfolt programért a felelősséget, majd igyekszünk javítani rajta. Egy valódi tudományos konferencia programja ennél is húzósabb, de ott vannak félórás kávészünetek, amire itt is szükség lett volna... Mentségemre szolgáljon, hogy amikor elkezdtem a programot szervezni, nem jelentkezett senki előadónak, ezért kínunkban Péter és én vállaltuk régebbi előadásaink újbóli megtartását. Majd hirtelen beesett ez a hat bátor ember, és mindannyian annyira jó témával, hogy nem mertük egyik lelkes embert sem elutasítani! Hiszen maguk az előadásaik és témáik annyira jók voltak...)

Mire kiértünk, Viola Ernő és 10-14 éves korosztályból érkezett szakköre már kinn volt.

Borult idő fogadott minket, és az előrejelzés is felhősödést ígért. De megtörtént már, hogy felhőlyukak kegyeskednek nekünk - és most is ez lett... :-)

Kb. négy óra derültünk volt, de az hat részletben. Néha úgy, hogy az ég egyik fele remek átlátszóságú volt, a másik fele borult. Normál esetben ilyenkor nem megy ki észlelni az ember - de ha egy csoport összeverődik a derültet várva, akkor a felhőlyukak között is észlelünk! Káváson tavaly októberben így láttuk eddigi életünk legszebb Jupiter-képét a 25 cm-esben, most pedig Varga György 30 cm-es Dobsonja mutatta meg csodálatos teljesítőképességét: M3, M13, M51, M64, M82-82, NGC 4665 került egyebek mellett távcsöve végére, és nagy látómezőben, kontrasztos, sötét ég mellett, messzemenőleg sok részletet élvezhettünk nagy műszerében. Jandó Dániel 15 cm-es Newtonjában, Bognár Tamás 23,5 cm-es Dobsonjában és Biró Zsófia 400-as körüli teleobjektívjében (amely annál többet tudott!!!) a Holdat, a Marsot, a Jupitert stb. észleltük. Két csillag fedését ill. szoros Hold-megközelítését is észlelhettük az erős hamuszürke fényt mutató Hold által. A Hold nagyon sok szép részletet megmutatott, hiszen csak pár napos volt... Jandó Dániel volt a szerencsés, aki az egyik csillag Hold mögötti eltűnését pont megfigyelhette - kár, hogy a felhők zavartak pont akkor árnyalatnyit.

A 30 cm-esben narancs és kék szűrőkkel is észleltük a Marsot. A narancs is kiemelte a barnás foltokat, de a kékben jobb volt a kontraszt és a látvány. Szűrő nélkül a Mars hósapkáját is láttuk.

Jónás Karcsi és Biró Zsófia vizuálisan és digitális fényképezőgépekkel meteoroztak, de csak pár nyamvadt halvány meteort tudtak megörökíteni, nem volt igazán fényes tűzgömb a derült periódusokban.

Ezen a felhővonulászós éjszakán ennyi jutott nekünk. A gyerekek és a felnőttek is nagyon élvezték (a 30 cm-es Dobson tényleg gyűjti a fényt, jó a képe, tulajdonosa pedig nagyon ügyes, fejbe épített GoTo-funkciója van...). Hajnali 1-2 óra között végleg befelhősödött, lehűlt az idő, és nagyon be is párásodott. Úgyhogy ki vörösborral, ki mással segítette, hogy érdekes diszkussziók folyjanak a legkülönbözőbb témákban...

Nekem kissé furcsa volt, hogy amikor NYISZ szerinti reggel  8:38-kor kimentem az udvarra, a sok autóból már csak egy volt az udvaron. Többen a végleges borult megérkeztét követő percekben a saját autójukkal végleg leléptek- Kár, reggel is jót beszélgettünk és reggeliztünk :-) (Na meg, jó dolog kialudni magunkat.)

A tavalyi kávási és az idei zalalövői észlelőhétvégéknek van egy hatalmas nagy tanulsága.

Most is volt olyan, aki küldött egy üzenetet, hogy az időjárás-előrejelzés borultat, felhőset ígér, nem jön, úgyis rossz idő lesz, nem lehet látni majd semmit.

Az általam megnézett repülésmeteorológiai oldal azt mutatta, hogy az éjszaka első felében 50%-os felhőtakartság lesz, ami fokozatosan nő csak 99%-ra az éjszaka második felében. Ez jött be.

A tanulság pedig az, hogy ilyen égen is, egymást lelkesítve, olyan észlelések tehetők, amik lenyűgözik a gyereket és a felnőttet is, ami kihasználható, ami újdonság, és hogy emellett (nem pedig ehelyett) nagyon tartalmas beszélgetések folytathatók.

Az döntött jól, aki eljött!

Zalalövői képeim nincsenek, de ha valaki küld a listára, örülnék neki.

Üdv,
Szilárd
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20140505/0437a384/attachment-0001.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról