[VCSE-LevLista] Mai kép

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2014. Nov. 14., P, 13:12:35 CET


2014. november 14.
http://www.esa.int
http://www.vcse.hu

Üstökösre-szállási lázban ég a csillagászati közösség, ezért mielőtt visszakanyarodnánk Naprendszeren túli térségekhez és egzotikumokhoz, még néhány képet mutatunk be a 67P/Csurjumov-Geraszimenko(*) üstökössel kapcsolatban.

A mellékelt kép közül a philae.jpg-n jobbra fenn látható szikla kb. 5 méter átmérőjű, és a kép a leszállás előtti pillanatokban készült a Philae ROLIS-műszerével.

A First_comet_panoramic.jpg pedig a többféle irányba néző kamerák képeiból összerakott panorámakép: körbetekintve ezt látja most a Philae.

Úgy tűnik, hogy többször is visszapattant az üstkös felszínéről az űrszonda, mielőtt végleg megállapodott a felszínen. Az elsődleges leszállási helyet kb. 100 méter pontossággal siekrült eltalálni, de a pattogás miatt végül is a tervezettől eltérő helyen ért talajt.

Néhány évvel ezelőtt az amerikaiak megközelítettek Deep Impact kísérletük során egy üstököst, és "roncsolásos" anyagvizsgálatokat végeztek azáltal, hogy egy kb. 370 kg-os fémtömböt lőttek bele az üstökösbe, és a kirepült anyagot tanulmányozták. Most sokkal "finomabb" anyagvizsgálatokra lesz lehetőség azzal, hogy az Európai Űrkutatási Ügynökség "sima" leszállást hajtott végre, és a közeli képeken is láthatjuk, milyen is egy üstökös. A milliméterestől a több méteres darabbig terjedő kőzetdarabok, kavicsok, por, szikla van a felszínen (ezek leendő meteorok ugye).

A Philae űrszonda nem kap elegendő napfényt, mert egy sziklafal leárnyákolja, és mert az egység az oldalára dőlve fekszik. Így 12 órás időközökben a tervezett 6-7 óra helyett csak 1,5 óráig éri a napfény a napelemtábláit, ezért az eredetileg 64 óráig áramot szolgáltatni képes akkumulátorok teljes feltöltése nehezen menne. Egyelőre hőmérsékletet már az űrszonda, később más vizsgálatokat is végez a fotózáson túl (pl. talán jut idő és energia az anyagelemzésre).

Az üstökös jelenleg (pontosabban nov. 15-én éjfélkor UT szerint) a 19h 19m 19.2s rektaszcenziónál és a -28fok 06' 05" deklinációnál van, kb. 18 magnitúdós. Naptávolsága jelenleg lassan csökken, most 2,97 CSE. vagyis közel háromszor messzebb van a Naptól, mint a Föld, ezért kilencszer kevesebb napfény éri a felszínét! Az üstökösanyag fényvisszaverő képessége sem túl nagy (a Holdé pl. 6%, de a Borelly-üstökösé csak 3% -  a friss aszfalté 4%, a megszáradté 12%). Ilyen körülmények között nagyon kevés a fény, anagyon alacsony hőmérséklet miatt nehezebben működik minden, ez magyarázza, miért olyanok a fényviszonyok, amilyenek.

Akik érdeklődnek a meteorok iránt, azoknak meg külön érdekes, hogy a helyszínről figyelhetjük meg, hogyan szabadulnak el a kisebb-nagyobb kőzetdarabok egy üstökösből, ahogy az üstökös közelít a Nap felé.



(*) Egyesek szerint magyarul ezt az üstököst 67P/Churyumov-Gerasimenko-nak kellene írni, mert "az IAU hivatalos megnevezéseit nem írjuk át magyarra". Csak hát Vénuszt írunk Venus helyett is (kb. 1975 óta)... Úgyhogy ismeretterjesztő szövegben talán megengedhető. Mivel nincsen hivatalos, kötelező MTA-állásfoglalás az üstökösök nevének kérdéséről (más meg nem adhat ki ilyet... úgyhogy nehéz megérteni, hogy valaki a helyesírási bizottság szerepét akarja átvenni), én maradtam a fonetikus átírásnál - orosz neveknél egyszerűen nem áll rá a kezem az angolos írásmódra.
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20141114/f4190657/attachment-0001.html>
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: philae.jpg
Type: image/jpeg
Size: 147480 bytes
Desc: philae.jpg
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20141114/f4190657/attachment-0002.jpg>
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: First_comet_panoramic.jpg
Type: image/jpeg
Size: 287684 bytes
Desc: First_comet_panoramic.jpg
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20141114/f4190657/attachment-0003.jpg>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról