[VCSE-LevLista] Mai kép

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2014. Nov. 25., K, 14:50:34 CET


2014. nov. 25.
http://www.vcse.hu

A mai kép tagtársunk, Schmall Rafael fotója. 28 óra korú, 1,5% fázisú holdsarlót fotózott az alkonyati égbolton 2014. november 23-án 16:57 KöZEI órakor, amikor a Hold csak mintegy 2-3 fok magasan volt látható. A fénykép elkészítéséhez Canon 6D/400mm/2x konverter fényképezőgépet használt.

A Hold "korát" az újhold óta eltelt időben mérjük. Korai holdsarló észlelésnek számítanak az újhold 2 napos környezetében készült megfigyelések: amelyek az újholdat megelőző két napban vagy az újholdat követő két napban készültek.

Az ókori népek közül nem egynek volt fontos a holdsarló minél korábbi megpillantása, mert naptárukban vagy vallási életükben fontos szerepet játszott. Több olyan naptárrendszert ismerünk, amely holdhónapokat használt. Ilyen volt pl. a korai római naptár, amíg át nem alakították, de a babilóniaiak vagy más mezopotámiai népek naptára is. Sőt, a ma is használatos mohamedán naptár is ilyen. Ezekben a hónap akkor kezdődött, amikor a Holdat először megpillantották azután, hogy néhány nappal korábban eltűnt a Nap sugaraiban. Egyes népeknél az újhold megpillantását örömünnep vagy vallási aktus kísérte. Természetesen ha felhős volt az ég, akkor bajban voltak: vajon mikor tűnik fel a Hold az égen?

Vajon az ókori népek milyen korán tudták észrevenni a holdsarlót? Akkor még ugye csak szabad szemes észlelési lehetőségük volt. Ez volt a tudományos kérdés, amit ellenőrizni kellett, de nagyon hamar sporttá vált az amatőrcsillagászok között, hogy ki milyen hamar tudja megpillantani a holdsarlót és ki tarthatja a rekordot. Van szabadszemes, kistávcsöves, fotós kategória is. A verseny másik típusa, hogy ki milyen kései Holdat tud látni utolsó negyed után, mielőtt újhold lenne.

A modernkori holdsarlóészlelések 1971-ben indultak újra, amerikai kezdeményezésre, J. Ashbrooknak a Sky and Telescope-ban közölt cikkének hatására. Ashbrook összegyűjtötte az addig elért, hitelesnek vehető rekordokat is. Akkoriban a világrekord a szabadszemes kategoriában az angol Hoare 1895. július 22-én látott 14 óra 45 perces korú holdsarlója volt. Vitatott, hogy 1916. május 2-án, szintén Angliából L. King és N. Collinson láthattak-e 14 óra 30 perc korú holdsarlót, de ha valóban látták, akkoriban ez volt a rekord.

J. Kepler arról számolt be, hogy a déli órákban bekövetkezett újhold előtt hajnalban képes volt észlelni a fogyó, este pedig a növekvő holdsarlót. Kérdés, ez legenda-e vagy egy mai amatőrcsillagász képes-e ezt megerősíteni, hogy lehetséges? Ehhez nagyon jó horizont kell keletre is, nyugatra is, és a déli órákban bekövetkező újhold.

A 48 óránál kisebb korú holdsarlót nagyon nehéz fotózni, mert halvány, és láthatósága idején az égbolt rendszerint még nagyon világos, ezért kicsi a kontraszt a holdsarló és az égi háttér között (ugyanezért nehéz észrevenni szemmel és távcsővel is). Rafael képe ezért is érdemli meg az elismerést!

Ismereteim szerint a magyar amatőrcsillagászok között, távcsöves kategóriában a rekordot Gyenizse Péter és Vince Iván tartják, akik 2003. augusztus 27-én hajnalban 13 óra 20 perccel az újhold előtt tudták 10 cm-es távcsővel megfigyelni a holdsarlót - de csak távcsővel látták.

Fotografikus kategóriában a rekordot Käsz László és Szabó Sándor tartja, akik 1985. szeptember 14-én 15 óra 39 perc korú, hajnali holdsarlót fotóztak. A kép azonban nem került közlésre, csak írnak róla az egyik akkori Meteorban.

Vizuálisan a rekordot az erdélyi Kósa-Kis Attila tartja, aki nagyszalontáról látta ugyancsak az 1985. szeptember 14-i holdsarlót hajnalban, 15 óra 52 perces korban.

Tagtársaink közül:
 Kocsis Antal látott 1992. augusztus 27-én 22 óra 48 perces;
 Horváth Tibor 1998. február 27-én 23 óra 36 perces,
 Kocsis Antal 1995. január 2-án 28 óra 34 perces,
 Kocsis Antal 2003. február 2-án 28 óra 59 perces

holdsarlót (a későbbieket most nem listázzuk ide, de 48 órásnál kisebb korúak nagyon szép észleléseknek számítanak). Holdsarló-lista itt található: http://pecsicsillagok.uw.hu/cikkek_elemei/ksz_legnagyobb_magyar_holdsarlo_lista2.htm . Rafael képét az adatokkal elküldtük Keszthelyi Sándornak, remélhetőleg felveszi majd a korai/késői holdsarlók észlelési listájára.

A Holdat ma este is érdemes észlelni, mert szép együttállásban lesz a Marssal.

----------------------------
VCSK: december 10-én!
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20141125/aaf8655c/attachment-0001.html>
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: holdsarlo.jpg
Type: image/jpeg
Size: 648259 bytes
Desc: holdsarlo.jpg
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20141125/aaf8655c/attachment-0001.jpg>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról