[VCSE-LevLista] Mai kép helyett mai könyv

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2014. Nov. 30., V, 18:51:16 CET


2014. nov. 30.
www.vcse.huwww.vcse.hu<http://www.vcse.hu>

A napokban Jandó Dani tartott egy előadást régi magyar csillagképekről és azok elnevezéseiről. Ennek kapcsán kért segítséget, és így jutott eszünkbe Toroczkai Wigand Ede 1915-ben kiadott "Ősi magyar csillagismeret" c. könyve, amelynek szkennelt változatára ráleltünk, és ezért feltöltöttük az egyesületi honlapra. Bárki letöltheti a www.vcse.huwww.vcse.hu<http://www.vcse.hu> oldal "Olvasnivalók" menüpontjából. (A könyvet később is kiadták valamikor talán az 1990-es években.)

Ez az egyik legkorábbi gyűjtés a régi magyar csillagnevekről, csillagképnevekről, az égbolt magyar mondáiról és meséiről. Az építész és iparművész Toroczkai Wigand Ede amatőr néprajzkutató volt és nem volt csillagász sem, ezért egyébként fontos gyűjtésébe itt-ott hibák csúsztak bele. Ezek némelyikét elemzi Bartha Lajos cikke, ami innen letölthető <http://members.iif.hu/visontay/ponticulus/rovatok/errata/batha_nyt3.html> : http://members.iif.hu/visontay/ponticulus/rovatok/errata/batha_nyt3.htmlhttp://members.iif.hu/visontay/ponticulus/rovatok/errata/batha_nyt3.html .
Ez is nagyon érdekes írás, főleg, hogy hogyan torzulhat valami modern tévedés ősi dologgá - összességében azonban
Wigand Ede könyve ezektől az apróságoktól eltekintve (vagy azokkal együtt, hiszen miben nincsenek hibák?) nagyon-nagyon érdekes.

Természetesen vannak modernebb, biztosabb alapokon, szélesebb kutatásokon nyugvó csillagképes könyvek (magyar vonatkozásilag is érdekes Bartha Lajos: Csillagképek c., 21. századi könyve), de Wigand Ede műve immár interneten is elérhető.

Üdv,
Szilárd

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20141130/08600859/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról