[VCSE-LevLista] Mai kép: C/2013 A1 üstökös és Mars

Csizmadia Szilard zeta1 at freemail.hu
2014. Okt. 21., K, 21:04:24 CEST


http://apod.nasa.gov/apod
http://www.vcse.hu
 
A mai képen a C/2013 A1 (Sinding Spring) üstökös (balra lent) és a Mars bolygó (jobbra fenn a nagy fényes, narancsos-pirosas, beégett objektum) látható. Nemcsak a Földről nézve voltak ilyen közel látszólag egymáshoz, hanem a valóságban is: az okt. 19-i marsközelítés során ez az üstökös 41 300 km-re haladt el a Mars középpontjától (a Mars átmérője kevesebb, mint 7000 km). A Mars bekerült az üstökös csóvájába, így jó kis meteorzápor lehetett ott.
 
Az üstökös erősen elnyúlt pályán kering, a becslések szerint egy millió év a keringésideje. Innen vette a sajtó jó része, hogy egy millió évente lehet ilyen szoros bolygó-üstökös közelítést látni. Marhaság! 1910-ben a Föld is bekerült a Halley-üstökös csóvájába, tehát a jelenség gyakoribb, mint gondolnánk. Másfelől, az egymillió éves keringésidő nagyon durva, fogalmunk sincs arról, akkor milyen lesz az üstökös konkrét pályája, és ezért nem mondható meg, mennyire megy el a Mars vagy más bolygó mellett majd.
 
(Ilyen keringésidő egyébként csak nagyságrendi becslés, lehet ötször kevesebb és több is a valóságban, egyszerűen ennyire elnyúlt pályákon nem tudjuk mérni pontosabban...)
 
Az esemény nyomán egyik Marson vagy Mars körül működő űrszonda, űreszköz, marsjáró sem szenvedett semmiféle károsodást, mindegyik rendben működik ma is.
 
A Mars-üstökös közelség elméletben látható volt a Föld egyes jó helyen lévő obszervatóriumaiból, de a legtöbb helyről nézve ekkor az üstökös annyira közel volt a horizonthoz (kb. 10 fok) és annyira a az esti szürkületben látszódott, hogy esélytelen volt az okt. 19-én 12 magnitúdós üstököst megfigyelni... A mellékelt kép 50 cm-es távcsővel készült Angliából (ha a nagyon szétszórt információmorzsákat jól szedtem össze...) 
 
Az üstökös napközelpontja 1,4 csillagászati Egységre van a Naptól, ami nagyon nagynak mondható (még a földpályánál is messzebb jár a Naptól, amikor a legközelebb van a Naphoz). Így nem lesz nagyon látványos üstökös a Földről nézve, ugyanis napközelpontján már túljutott, ezért naptávolsága és földtávolsága folyamatosan nő, ezért fokozatosan elhalványodik, jövő ilyenkor már csak 15 magnitúdó körüli lesz...
 
Üdv,
Szilárd
 
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20141021/d91b207a/attachment-0001.html>
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: cometmars_peach_1336.jpg
Type: image/jpeg
Size: 857981 bytes
Desc: nem elérhető
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20141021/d91b207a/attachment-0001.jpg>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról