[VCSE-LevLista] A Mars-Siding Spring üstökös együttállás megfigyelése a Hegyháti Csillagvizsgálóból

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2014. Okt. 31., P, 22:31:29 CET


Elnézést, Hopp, a levelezőrendszerem eltüntette Norbi fotóját előlem...

Még jó, hogy létezik az archívum, ami a http://vcse.hu/pipermail/lista/http://vcse.hu/pipermail/lista/ oldalon elérhető. tt megtalltam a képet (remélem, másnak nem hülye a levelezése...)

A kép nagyon jó, mert a megfigyelési körülmények, és az üstökös-Mars fényességkülönbség is óriási, ezért ez a kép nagyszerű!

Gratulálok még egyszer.

üdv,
Szilárd

________________________________
Von: Csizmadia, Szilard
Gesendet: Freitag, 31. Oktober 2014 20:15
An: Norbert Hegyi; levlista vcse
Betreff: AW: [VCSE-LevLista] A Mars-Siding Spring üstökös együttállás megfigyelése a Hegyháti Csillagvizsgálóból

Sziasztok!

Gratulálok a szép megfigyeléshez! Fotót mutatsz, vagy küldesz linket, ahol megnézhetjük a Mars-üstökös megközelítést?

Azt nem csodálom, hogy az 50 cm-essel sikeres megfigyelést hajtottatok végre, az már gyűjti a fényt. Az külön érdekes, hogy a 15 cm-essel vizuálisan lehetett látni kb. 10 fokos horizont feletti magasságnál a +12 mg-s üstököst. Azért ahhoz jó ég kell. Sajnos, nekem Berlinből időjárási okokból esélyem sem volt.

Üdv,
Szilárd

________________________________
Von: lista-bounces at vcse.hu [lista-bounces at vcse.hu]" im Auftrag von "Norbert Hegyi [hegyin at gmail.com]
Gesendet: Freitag, 31. Oktober 2014 19:38
An: levlista vcse
Betreff: [VCSE-LevLista] A Mars-Siding Spring üstökös együttállás megfigyelése a Hegyháti Csillagvizsgálóból


A Mars-Siding Spring üstökös együttállás megfigyelése a Hegyháti Csillagvizsgálóból

2014. október 18-án délután gyönyörű, felhő mentes idő volt. Egy szép kifejezéssel élve "hét ágra sütött a Nap". Naplemente után, a sötétedés kezdetekor Tuboly Vincével és érdeklődőkkel közösen megfigyeltük a letolható tetejű épületben található AS-150/2250-es Zeiss gyártmányú Fraunhofer-refraktorral a Mars bolygót és a C/2013 A1 üstököst. Kis (37-szeres) nagyítással, nagy látómezőjű okulárra szemlélve a Mars és az üstökös a látómező két szélén helyezkedett el. A bolygó egy apró narancs-vörös korong volt, míg az üstökös egy halvány foltocska.  A sötétedéssel párhuzamosan a két objektum egyre alacsonyabbra, a horizonthoz egyre közelebb került. Ahogyan egyre sötétebb lett, úgy 19:20 CEST körüli időpontra javult a láthatóság, majd fél óra elteltével ismét jóval gyengébbé vált. Kb. 4-5 fokos horizont feletti magasságig volt érdemes vizuálisan megfigyelni, majd az érdeklődők számára többek közt a Lyra Gyűrűs-ködöt mutatta be Tuboly Vince. A megfigyeléssel párhuzamosan a főépület kupolájában található 50 centiméteres Ritchey-Chrétien-távcsövön következő napra végeztem a beállításokat, a műszerek tesztelését. Az utolsó érdeklődő távoztával Tuboly Vincével közösen állítottunk élességet. Segítsége nélkül október 19-én, vasárnap nem tudtam volna időben fókuszálni a távcsövet, így viszont másnap néhány perc után megfelelő volt az élesség.

2014. október 19-én, vasárnap déltől figyelve szinte egész délután kisebb 10-15 perces megszakításokkal naphalók és melléknapok voltak láthatóak. Ez nem volt jó előjel az esti látvány számára. Hogyan lehet az üstökös Marshoz legnagyobb közelségét majd megfigyelni? Az aggályok estére szerte foszlottak, mivel a fátyolfelhők mennyisége egyre csak csökkent. Naplemente után a szombatira emlékeztető időjárási helyzet alakult ki. 19:30 CEST-kor a kupolából az 50 cm-es főtükrű, 4000 mm-es fókuszú Ritchey-Chrétien-távcsővel való észlelésem kezdetekor, derült idő, 14 fokos hőmérséklet, szinte álló levegő, csak éppen észrevehető szellő jellemezte a körülményeket. A CCD-kamerával való fotózást 15 másodpercestől 120 másodperces expozíciós időkig készítette. Szubjektív benyomásom, hogy a 15, 20, illetve 30 másodperces képek lettek a legjobbak. A légköri nyugodtság az utolsó, még használható képekig 10-es skálán mérve fokozatosan 4-ig romlott. A légköri átlátszóság fokozatosan romlott, de a CCD-vel majdnem egészen 2 fokos magasságig követhető volt a Mars-üstökös együttállás, amikor hirtelen hihetetlenül erős lett a diffrakció, elhomályosult és elhalványult a kép. A fotografikus észleléssel párhuzamosan, illetve utána még egy órán át zajlott a 150/2250-es refraktorral az éppen aktuális mély ég objektumok bemutatása. A mély ég  objektumok megfigyelésének végeztével még a kupolában a "nagy-távcsőről" és a műszerezettségről tartottunk egy rövid ismeretterjesztő bemutatást.

Hegyi Norbert
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20141031/b324470d/attachment-0001.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról