VCSE - A beérkezett észlelések
VCSE – A beérkezett észlelések egy lapon

A C/2021 A1 (Leonard)-üstökösre vonatkozólag üstökösészlelési pályázatot hirdetett meg a VCSE 2021. december 16-i beadási határidővel vizuális megfigyelések és fotografikus észlelések kategóriákban. Tizenegy megfigyelést kaptunk, ezek közül nyolc látszik a fenti képen. A zsűri tagjai Schmall Rafael, Ágoston Zsolt, Jandó Attila, Varga György és Csizmadia Szilárd voltak. A nyertesek lentebb olvashatók, ahol az összes beérkezett észlelést megmutatjuk.

Magáról az üstökösről, felfedezéséről, pályájáról itt írtunk bővebben. Az abban a cikkben használt kérdőjel jogos volt az üstökös szabadszemes mivoltára vonatkozólag. A cikk írása (november eleje) idején még nem volt világos, hogy vajon valóban eléri-e a szabadszemes láthatóságot. A VCSE Téli Észlelőhétvégéjének (2021. dec. 4-6.) résztvevői jó ég alól sem látták szabad szemmel az üstököst, igaz, akkor még csak hat magnitúdós volt, és egy ilyen fényű üstököst nem is lehet szabad szemmel látni. Igazából az ezutáni napokban vált szabadszemessé, de olyan gyenge, párás, néha felhőátvonulásokkal tarkított égen kellett észlelni, hogy a szabadszemes láthatóságot tőlünk nem érte el. Ráadásul 10-e után már a deklinációja is csökkent. A www.aerith.net oldalhoz érkezett még 2 magnitúdós fényességbecslés is – ha ez netán túlzó érték is, úgy néz ki az ottani megfigyelések alapján, hogy 4 magnitúdó körül, esetleg picit fényesebb értéknél tetőzhetett a csúcsfényessége. Napközelségét 2022. január 3-án éri el, ekkor deklinációja már -35° körüli lesz, ezért megfigyelhetősége Magyarországról akkor is rossz lesz, ha esetleg derült lenne.

Az üstökösről érkezett első észleléseket ide töltöttük fel. Az üstökös felkereséséhez pontos keresőtérkép, a Stellariumban vagy a Cartes du Cielben (Skychart), esetleg más planetáriumprogramban az üstökösadatok frissítése szükséges volt (a kisbolygóadatokat hasonlóan kell frissíteni).

A pályázaton azok a megfigyelések vehettek részt, amiket a határidőig a www.eszleles.hu oldalra feltöltött készítőjük.

Vizuális megfigyelések kategóriájában a zsűri nyertesnek Fröhlich Viktória rajzát választotta, nyereménye Dálya Gergely: Bevezetés a csillagászatba c. könyve.

Fotografikus megfigyelések kategóriájában a nyertes Makár Dávid képe lett, aki az M3 gömbhalmazzal való együttállást örökítette meg. Nyereménye az, hogy befizettük őt 2022-re új MCSE-tagnak, így megkapja illetményként a Meteor Csillagászati Évkönyvet és a Meteor c. folyóiratot.

Valójában azonban mindenki hatalmasat nyert, aki vette a fáradságot, a hajnali kelést (vagy hogy le se feküdt), és a hidegben megkereste ezt a viszonylag fényes üstököst! Gratulálunk a megfigyelőknek, köszönjük szépen az észleléseket!

 

963
VCSE – A vizuális kategória nyertesének, Fröhlich Viktóriának a rajza. Képleírása: Gyönyörű üstökös! Elsőre csak a magot pillantottam meg, aztán minél tovább néztem, annál inkább elkezdett kirajzolódni a vékony, hosszú csóva is. Uralta a látómezőt, még úgy is, hogy nem volt magasabban a horizont felett 20-25 foknál. Magja kicsit elliptikus, felfedezhető benne egy csillagszerű csomósodás. Körülötte a kóma kiterjedt, a magtól eltekintve fényessége kifelé haladva egyenletesen csökken, majd beleveszik az égi háttérbe; DC=4. A kóma átmérője kb. 9′, folyamatosan megy át a csóvába. A mag és a csóva közt egy, a csóvánál fényesebb, háromszög alakú rész is észlelhető. Az üstökös anyaga PA 350° irányban elvékonyodik és körülbelül 35′ hosszú, nagyon diffúz, viszonylag vékony és a kómához képest halvány csóvát formál. Színt nem mutat, azonban a méretével és fényességével tökéletesen kompenzál, nagy élmény volt észlelni.” Távcső: 200/1200 Dobson, 25 mm Plössl okulár (48x-os nagyítás), időpont: 2021. december 4., helyszín: Dobronhegy, átlátszóság: 2, 
nyugodtság: 7.

 

VCSE - Fenn az M3 gömbhalmaz, lenn a Leonard-üstökös - Kép: Makár Dávid
VCSE – Fenn az M3 gömbhalmaz, lenn a C/2021 A1 (Leonard)-üstökös. A hajnali keleti égbolton lehetett megfigyelni, az Ökörhajcsár csillagképben. Makár Dávid a fotóját a Vega Csillagászati Egyesület téli észlelőhétvégéjén készítette Dobronhegyről, 2021. december 4-én. Nem korán kelt, hanem le sem feküdt, ugyanis már este 18 órától készültek az asztrofotók. Rettentően hideg volt. Megközelítőleg -5°C volt az észlelés pillanatában, de az erős jeges szél nagyon sokat rontott a hőérzeten. A felvétel adatai: Canon 6D + Canon 135 mm F/2L objektív, Skywatcher Star Adventurer 2i mechanikán. 39×25 másodperces képek. Kalibrációs képek nélküli felvétel. ISO 1600, f/3.2, Dobronhegy-Balázsfa, 2021. december 4. 4:30 KözEI, -5° C légköri hőmérséklet. E képnek ítélte oda a zsűri a fotografikus megfigyelési kategória díját.

 

 

964
VCSE – Szalai Péter képe. Képleírása a következő: “2021. december 4-én hajnali 2:45-re állítottam az ébresztőt, hogy a C/2021 A1 (Leonard) üstököst megfigyelhessem, lefotózhassam. Az előrejelzés szerint derültet jósoltak, az üstökös magassága is jónak mondható, 30 fok horizont felett 4:00 órakor. A -2 fokos hőmérséklet picit visszatartott, de a tavalyi Neowise-üstökös látványa lebegett a szemem előtt, hátha idén is lesz egy szabadszemes üstökösünk… Kipakoltam a felszerelést a kisunyomi telkünk udvarába. A keleti égen 10° magasan ott ragyogott az Arcturus, de felette semmilyen üstökösszerű dolgot nem láttam szabad szemmel. Az ég derült volt, de elég párás. 10×50-es binokulárral próbálkoztam, abban az M3 gömbhalmaz már látszódott és mellette egy homályos, elnyúlt folt már kivehető volt, de a látványa elmaradt a tavalyi üstökösétől. [A Leonard-üstökös ekkor hat magnitúdós, a C/2020 F3 (NEOWISE)-üstökös legnagyobb fényességekor 2 magnitúdós volt, ez a négy magnitúdó fényességkülönbség azt jelenti, hogy a Neowise kb. 40-szer több fényt küldött az égről, mint a Leonard-üstökös a megfigyelés idején. A szerk.] Pólusra álltam a Sky Adventurer mechanikával, majd megkerestem a Zeiss Sonnar 200 mm f/2.8 objektívre rögzített Canon 1200D gépvázzal a tökit. Már az első próbaképeken is jól látszódott a zöldes-kékes csóva. A nagy látómezőnek köszönhetően az M3 gömbhalmaz is belefért a képbe. 4:00 és 4:30 között 30 db 50 másodperces képet készítettem ISO 1600-on, F4-re blendézve az objektívet. Korrekciós képekből is készült 30-30 db (dark, bias, flat, flat-dark).
A képfeldolgozást DSS programmal végeztem, de valahogy a csillagokra+üstökösre illesztés nem ment, úgyhogy külön megcsináltam üstökösre, majd csillagokra és a 2 képet photoshoppal összedolgoztam, ahol az utómunkálatokat is el tudtam végezni.” Helyszín: Kisunyom. Átlátszóság: 4, nyugodtság: 6.
 – Kép: Szalai Péter
VCSE - A Leonard-üstökös - Kép: Vámosi Flórián
VCSE – A C/2021 A1 (Leonard)-üstökös ugyancsak 2021. december 4-én. Vámosi Flóriánnak ez az első fotografikus észlelése a C/2021 A1 (Leonard) üstökösről. Kalibrálatlan, kontrasztosított felvétel. Hamarosan egy illesztett verziót is készít a kép készítője, a köztes képet mégis bemutatjuk, mert nagyon nagy az érdeklődés az üstökös látványa iránt! Észlelés pontos kezdete: 2021. december 4. 04:07:51.725 UT. Távcső: 150/750 Newton + 1.1x Explore Scientific HR, kép készítésének helye: Hetes, égbolt átlátszósága: 3 (0-5), nyugodtsága: 2 (0-10), használt detektor: ZWO ASI 533MC Pro. mechanika: Sky-Watcher EQ6-R Pro. Expozíciós idő: 19×90 másodperc, gain 100. Szűrő: Astronomik L2 – Kép: Vámosi Flórián

 

VCSE - A C/2021 A1 (Leonard)-üstökös - Kép: Fridrich János
VCSE – A C/2021 A1 (Leonard)-üstökös 2021. november 29-én. Ekkor még messzebb járt az üstökös a Naptól is, a Földtől is, mint a fentebbi két, később készült felvételen, ezért kisebbnek és halványabbnak látszik. Nagyon gyors volt az üstökös mozgása az észlelő, Fridrich János szerint, emiatt nem tudott alacsonyabb ISO értéken fotózni. Ez általános probléma a földközel környékén járó üstökösöknél egyébként. Mindenesetre az ISO 1600 érzékenység talán még nem annyira zajos, ha tovább sikerül kinn maradni az ég alatt az észlelőnek, talán még szebb is lett volna. De mint ahogy szinte mindig, most is a felhők vágták el a további megfigyelés lehetőségét. Ennek ellenére egy nagyon szép, csodás üstökösfotó készült abból az időszakból, amikor még halványabb (8,5 mg körüli) volt csak az üstökös. Az észlelő a képeket DSS programmal egyesítette és PS-ben csinosítgatta még utólag. Távcső: 200/1000 Newton (Skywatcher-gyártmány). A kép 2021. nov. 29-én készült a Ság-hegyről, egy, a távcsőre tett Canon EOS 4000Da-val. A távcső EQ-5 GoTo-s mechanikán volt. Expozíciós idő: 17×90 másodperc, vezetés: Mark III, MGen – Kép: Fridrich János

 

976
VCSE – A 2021. december 4-én, Dobronhegy-Balázsfán készült; Ágoston Zsolt képe a C/2021 A1 (Leonard)-üstökösről. A kép Skywatcher HEQ-5 mechanikára rögzített 102/714-es ED apokromát refraktorral, átalakított Canon 6D fényképezőgéppel és William Optics 0,8x-os flattenerrel készült, 40×60 s objektum (light), 20 sötét (dark), 20 mezősimító (flat), 20 flatdark, ISO3200 kép összegzéséből. A vezetést és a felvételek rögzítését egy Asiair PRO vezérlőegység végezte. A feldolgozás Astro Pixel Processor, és Photoshop szoftverek segítségével történt.
A téli észlelőhétvége leglátványosabb objektuma volt a C/2021 A1 Leonard üstökös, egészen hajnali négyig vártak rá. Meglehetősen hideg volt, a szél is fújt, de az üstökös látványáért megérte elviselni a kényelmetlenséget. Szabad szemmel nem látták az akkor kb. 6 magnitúdós kométát, de már kisebb távcsövekből megfigyelhető volt a széles-elliptikus kómája, és sűrű, elnyúlt csóvája. A fényképeken egyből láthatóvá vált a kóma zöldes színe is.
Kamera: Canon 6D (átalakított), mechanika: HEQ5 GoTo, exp. adatok: 42×60 sec, ISO3200, szűrő: IDAS D2 – Fotó: Ágoston Zsolt

 

 

975
VCSE – Williams Optics GT81 távcsővel 2021. december 9-én készült kép az üstökösről. A felvétel készítésének helye: Hoogeveen, Hollandia. Kamera: ZWO ASI533MC-P, mechanika: Ioptron CEM40, expozíciós adatok: 10×1 perc, szűrő: Optolong L-pro – Kép: Paragi Zsolt és Budai Beáta

 

969
VCSE – Schmall Rafael észlelése: “Az utolsó pillanatban értem haza a fotózásból, hogy a távcsöveket az üstökös irányába fordíthassam. Noha távolról is elindíthattam volna őket, de a Zselic némely pontján gyakorlatilag nulla a térerő. Igazából nem is akartam velük szórakozni a hidegben. Inkább asztrotájképeztünk és miután hazaértem, akkor még volt pár percnyi sötét egem a felvételsorozathoz. Nem üti meg a maximális minőséget a kép, hisz nekem abban az irányban fényszennyezés van és ezért csak kompromisszumokat tudtam kötni a feldolgozással kapcsolatban.” Távcső: SkyWatcher 200/800 Newton tubus, időpont: 2021. december 7., helyszín: Zselic Observatory (Kaposfő), átlátszóság: 3, nyugodtság: 7, kamera: Canon EOS 6D (átalakított), mechanika: SkyWatcher EQ-6 Pro GoTo mechanika SynScan vezérléssel, expozíciós adatok: 10×75 sec RGB, ISO3200, f/4 – Kép: Schmall Rafael

 

968
VCSE – Természetesen a legnagyobb munka után hullafáradtan és koszosan jutott eszembe, hogy ja! Másnap hajnalban derült! Szóval három óra alvás után irány volt a Zselic, hogy készíthessek asztrotájképeket. Bőven megérte. Majdnem toszkánai hangulata van a fotónak, igaz, csontra fagyott minden – mi is! Az üstökös még ilyen nagylátószögű felvételen is szép, hosszú csóvát mutat.” Objektív: Samyang 135/2 ED UMC, időpont: 2021. december 7., helyszín: Zselic, Bánya, átlátszóság: 4, nyugodtság: 7, kamera: Canon EOS 6D, mechanika: Skywatcher Star Adventurer mechanika, expozíciós adatok: 15×75 sec RGB, ISO3200, f/4.

 

965
VCSE – “Végre elkaptam egy kis időszakot, amikor nem volt felhős, és tudtam várni rá, hogy az üstökös jobban felemelkedjen a kis városom (Celldömölk) fényzaja fölé. Eredeti elképzelésként sokkal több expót szántam készíteni, de összevonás alkalmával szembesültem, hogy ahol csak egy réteg volt a képek közül, az mind kifehéredett annyira, hogy még az üstökös képe is torzult. Így a 45 képből maradt 25, ami összevonása után még elfogadható kép maradt a szélek vágása után is. Hiába nagyon gyors volt az üstökös és hamar kimászott a szenzor adta kép méreteiből.” Távcső: 200/1000 SW, időpont: 2021. december 7., helyszín: Ság-hegy, kamera: Canon EOS 4000Da, mechanika: EQ5 Go-To, expozíciós adatok: 25×60 sec ISO1600, vezetés: Mark III, M-Gen – Kép: Fridrich János