[VCSE-LevLista] Egy 6,5 méteres űrtávcső sorsa

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2011. Júl. 9., Szo, 11:47:23 CEST


Szervusztok!


Két nappal ezelőtt az USA képviselőházának (ez a törvényhozásuk alsóháza) egyik költségvetési albizottsága szóbeli, de egyhangú szavazással megvonta a pénzügyi támogatást attól, hogy megépítsék a James Webb Űrtávcsövet. Ez egy 6,5 méteres, közeli infravörösben működő űrtávcső lenne, ami a korábbi tervek szerint 2018 körül indult volna. Nagyon számítanak rá sok területen (pl. exobolygók vizsgálata területén is, de kozmológiában is). Ha elkészülne, a Hubble Űrtávcsőnél 100-szor halványabb objektumokat is megfigyelhetne (az észlelés hullámhosszától függően).

Az albizottság döntését még jóvá kell hagynia a teljes bizottságnak, majd a Képviselőháznak és a Szenátusnak is, valamint Obama elnöknek is alá kell írnia az így hozott törvényt, tehát még nincs minden veszve, a döntés visszafordítható.

A döntés oka a magas költségek, és a projekt állítólagos gyenge menedzselése (amire nézve én több bizonyítékot, megjegyzést még nem találtam). Mindenesetre tény, hogy februárban a NASA-t felülvizsgáló egyik vizsgálóbiztos arra jutott, hogy a James Webb Űrtávcső milliárd dollárokkal többe kerülne, mint ahogy azt a NASA előrejelezte korábbi számításai alapján. Idén megjelent a sajtóban több helyen is egy igaznak tűnő vádaskodás, hogy a NASA direkt olcsóbbra ígéri a projektet kezdetben, hogy megkapja a kért összegeket, majd amikor szembe kell nézni a tényleges költségekkel, akkor már jobb inkább befektetni a projektbe a hiányzó összeget, mintsem menet közben abbahagyatni a munkát. Ezzel azonban a projektköltségek minden esetben az eredetileg vártnak 2-3-szorosára nőnek -vagyis a NASA átveri a törvényhozókat... Így az albizottság döntése akár komoly figyelmeztetésnek is felfogható.

Mindenesetre, ha a NASA TÉNYLEG így játszadozik, annak mindenki csak a kárát látja (a NASA is). De ha a JWST nem repül, nemcsak a csillagászat tudománya lesz nagy vesztes. A Hubble Űrtávcső képei mára már az egyetemes emberi kultúránk részét képezik. (Sok filmben is feltűnnek, az újságok élvezettel teszik közzé a képeket, arról nem is beszélve, hogy átalakították a csillagászati világképünket az elmúlt 20 évben kissé... stb.) Ennél nagyobb lenne a veszteség, ha a JWST nem repülne.

Üdvözlettel,
Szilárd
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20110709/b6e3e582/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról