[VCSE-LevLista] Nyári tábori gyorsjelentés

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2012. Aug. 19., V, 09:11:41 CEST


Szervusztok!

Előirat: Tábori fotókat találhattok a http://www.vcse.hu/tabor/tabor2012/tabor2012.html webcímen. A fotókat folyamatosan töltöm fel, az újabb fotókról majd értesítést küldök. Várom Tőletek a jól sikerült tábori felvételeket a honlapon való közlés céljából!
---

Sikeresen véget ért a VCSE idei nyári tábora. 28 fő fordult meg benne, de jöttek-mentek az emberek (az elejétől a végéig 11-en voltak ott), a legnagyobb létszámot több nap is 20 fővel értük el. A táborban a TIT 127/1500-as MC-, a VCSE 250/1200-as Newton-, és a Kecskeméti Planetárium 250/2500-as SC-távcsövével észleltünk, ezen felül fotóztunk és szabad szemmel vizuálisan meteoroztunk. (Írnokként Szente Hajnalka és Oláh Patrícia működött közre.) Négy derült éjszaka volt és három borult, de az utolsó estét bográcsozás/grillezés miatt jórészt nem az ég alatt töltöttük, noha derült volt.

Meglátogattuk Zalavárt, ahol a cirill betűs írás megalkotója, Cirill, és segítőtársa, Metód működött a IX. században; valamint Keszthely gyönyörű belvárosát és a keszthelyi strandot is a Balatonban való fürdés céljából.

Több száz meteor adatait jegyeztük fel. A Per-maximum éjszakáján csak az ország délnyugatabbi részén volt derült, így nálunk is. Nagyon szerencsésnek mondhatjuk magunkat 2010 után ismét, amikor az országban csak mi láttuk a Per-maximumot (2012-ben pedig Paléről és tőlünk volt észlelhető). Remekül észleltünk a távcsövekkel, sok galaxist és difúúzködöt, planetáris tekintettünk meg, valamint gömbhalmazokat bontottunk közepükön is csillagokra. Mindegyik távcső ismét nagyszerűen vizsgázott!

A táborban láttunk egy -6-os és egy -5-ös nagyon szép tűzgömböt, mindenki megelégedésére. Meglátogattak minket a NAE részéről Vilmos Mihály és Perkó Zsolt, valamint Pető Zsolt is átnézett hozzánk - jót beszélgettünk velük.

Ki mivel járult hozzá a tábor sikeréhez? Szeretnék köszönetet mondani a következőknek:

Magyar Csillagászati Egyesület: 100 000.- Ft utófinanszírozott anyagi támogatás.
Magyar Csillagászati Egyesület Zalaegerszegi Helyi Csoportja: ld. fentebb.
Bútorkellék Szaküzlet (Zeg.): kétszeri fuvar kisteherautóval, távcsövek és felszerelés szállítása Zalaegerszeg-Sármellék között.
TIT Öveges József Egyesület (Zala megye): 13 cm-es MC-távcső és projektor kölcsönadása, valamint a szervezésben való aktív és széleskörű részvétel.
Henczi Zoltán Sándor: különféle fuvarozások a tábor idején saját családi gépjárműjével.
Morvai József: a Kecskeméti Planetárium részéről 25 cm-es távcsővel bemutatások tartása és észlelések vezetése, valamint ingyenbelépők a planetáriumba a tábori vetélkedő nyerteseinek.
AAK: hét db Süni/Vadon-magazin a tábori vetélkedő nyerteseinek.

Önkéntes munkájukkal sokan járultak hozzá a tábor sikeréhez (gyakorlatilag az összes tábori résztvevő). A legnagyobb köszönet és hála azonban Csizmadia Tamást illeti, aki egész házát és kertjét a VCSE rendelkezésére bocsátotta, és olyan házigazdának bizonyult, aminél többet vagy jobbat kívánni sem lehetne, de elképzelni sem! Tulajdonképpen nem is az a lényeg, ki mindennel segített, hanem hogy a közösség minden tagja tett azért, hogy jól érezzük magunkat - meg azért is, hogy kalandos legyen a táborozás...

Minden egyes tábori résztvevőt köszönet illet az aktív részvételért, az észlelésekért, a jó hangulat megteremtésééért, és azért, mert önkéntes munkájával mindenki hozzájárult az egyesprogrampontok lebonyolításához.

Ha valakit mégis kihagytam volna a köszönetnyilvánításból, elnézést kérek.

Részletes beszámoló, és az észlelési eredmények ismertetése a VEGA egyik következő számában lesz. Addig is jó fényképnézegetést, és várom a további képeket Tőletek!

Üdvözlettel:
Szilárd
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20120819/e7ab70d2/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról