[VCSE-LevLista] [Radians] Fényes tűzgömb elmúlt éjjelről

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2012. Aug. 21., K, 10:48:36 CEST


Kedves Zsófi!

Köszönöm szépen a leveled! Ez lehetőséget ad egy kis diszkusszióra.

Az, hogy két kamera együtt mér, csak a rendszer belső pontosságát bizonyítja, azt nem, hogy a kettő nem tér el ugyanúgy a valóságtól.

Egészen bizonyos, hogy a MetRec a nagyon fényes meteorok fényességét szisztematikusan alulméri. Erre jutottunk különböző fokúsztávolságú kamerák adatainak összehasonlításával, noha egy helyről ugyanazt a meteort mérték. Ugyanerre a következtetésre jutottunk a Sirkoval való levelezést követően.

Először is a legtöbb kamera infravörösben sokkal érzékenyebb, a vizuális fényességértékek  viszont a zöld tartományba esnek inkább. A kettő fotometriai sáv között több mg különbség is lehet. Számomra érdekes kérdés, hogy hogyan történik a színkorrekció figyelembevétele ezeknél a fehér fényű monokróm-képeknél - elképzelni sem tudom, hogy erre bármi jó korrekciót lehetne csinálni. Sirko ezt a kérdést hosszú válaszában megkerülte, érthetően: nem lehet ilyet csinálni ilyen mérésekből.

A lényeg azonban mégiscsak az, hogy mint tőle megtudtuk, a MetRec egy 30x30-as pixelméretű tartományban összeintegrálja a meteor fényességét, és ezt hasonlítja össze a mezőben lévő csillagokkal. Csakhogy egy rendkívül fényes meteor ennél nagyobb kiterjedésű lehet. Egy nagyon fényes meteor pedig be is égetheti a kamerát, szakmaibban fogalmazva: szaturálja. A szaturált képekre pedig semmiféle korrekció nincs, ezeket tehát alulméri a MetRec. (A probléma egyébként nem egyedi, a szaturáció a csillagászatban sok mindenhol előfordul, és ha nem lehet az expozíciós időt lejjebb  vinni, akkor korrigálni kell rá. A meteorok rövid időtartamú jelenségek, nehz lenne rá korrigálni - értem Sirkót, hogy ezt megkerüli. Én is ezt tenném helyében.)

Lássunk egy példát. A 2011. augusztus 5-i legendás tűzgömböt teljes egészében pl. a HUBEC rögzítette, és ott -4,0 mg-snek mérte a kamera. Vizuális észlelők azonban -6 ... -8 mg közzé tették a fényességét, és ez nem magyarázza meg, hogy ők másutt álltrak, mint a kamera. A budapestiek távolabb voltak a jelenségtől, mint a HUBEC kamera, és mégis -6-osra becsülték a fényességét. (Ezt innen vettem Mizsertől: http://hirek.csillagaszat.hu/aktualis_egi_esemenyek/20110806-fenyes-tuzgomb_2.html  <http://hirek.csillagaszat.hu/aktualis_egi_esemenyek/20110806-fenyes-tuzgomb_2.html> ). Becsehelytől csak pár km-re táboroztunk akkor, és mi is -8 mg-snek láttuk. Egyébként az említett honlapon lévő becsehelyi képen világosan látszik, hogy 30x30 pixelnél jóval nagyobb területre terült szét a tűzgömb fejének a képe (talán még az optika is betükröződött, nem tudom - de biztosan a meteor fénye is ennyire szétkenődött), ezért a metRec a 30x30 pixeles négyzetén kívül is volt fény. Ez egy kíváló példa arra, miért látták a meteort vizuálisan fényesebbnek.


Azt gondolom, a szisztematikus eltérés létezik, okai viszonylag jól ismertek és méréstechnikai jellegűek. Nem gondolom, hogy ez bárki hibája, nagyon nehéz jól működő szoftvert írni rá (de nem lehetetlen). Ha lenne sok vizuális és videós szimultán megfigyelés, statisztikus jelleggel az eltérés mértéke megállapítható lenne - íme, még egy érv a fényes tűzgömbök precíz vizuális megfigyelése mellett. Zsófi: ha lenne további videós/fotografikus/vizuális megfigyelés, arra én is nagyon kíváncsi lennék! Kérlek, szólj majd, mert láthatóan sok esztétikai és tudományos oka van annak, miért van szükségünk a gyűjtésedre.

Szeretném jelezni Anti és Krisztián felé, hogy ha lesz hazai meteoros találkozó egyszer, szóljanak időben, mert szeretnék rá elmenni, és ezeket a dolgokat egy bővebb előadásban elmondani (nagyon sok pozítiv eredménnyel együtt).

Üdv,
Szilárd


________________________________
Von: radians-bounces at mcse.hu [radians-bounces at mcse.hu]" im Auftrag von "TűzgömbLány* [tuzgomb at gmail.com]
Gesendet: Dienstag, 21. August 2012 10:27
An: Radiáns - zártkörű meteoros szervezői
Cc: leonidak at mcse.hu; lista at vcse.hu
Betreff: Re: [Radians] Fényes tűzgömb elmúlt éjjelről

Sziasztok!
21:23UT-kor volt egy fényes -3mg körüli az égen, melyet több kamera is látott és mi is fotóztunk:
http://tuzgomb.blogspot.hu/
Az eddigi tapasztalatok szerint a fényességbecslése a rendszernek reális, a fotózott nyomok alapján is.
A HUVCSE01-el történő eddigi szimultáns felvételek és tapasztalatok szerint, miszerint a rendszer -1,5mg fényesnek mérte, a nyom látványa alapján is úgy gondolom reális... HULUD3 felvételén is jól látszik, hogy a HUVCSE01 által rögzített nyom fentről lefelé halad és a legfényesebb része is látható HUVCSE01 felvételen. HULUD3 szintén -1,5mg fényesnek becsülte, sokkal nem gondolnám ez alapján se többnek. Kíváncsi lennék vizuális észlelők beszámolójára! Illetve hátha másnak is sikerült fotós felvételt készítenie róla.
Derült eget! : )

2012. augusztus 21. 10:01 írta, <szilard.csizmadia at dlr.de<mailto:szilard.csizmadia at dlr.de>>:
Nagyon fényes tűzgömb a HUVCSE01-gyel 2012. augusztus 20/21-en 01:16 UT-kor. Látta-e, fotózta-e valaki? Várjuk a beszámolókat! (HUVCSE01 fotója csatolva. Talán -5 mg-s is lehetett!)

________________________________________________________________________
Radiáns - zártkörű meteoros szervezői levelezőlista
Hozzászólások: Radians at mcse.hu<mailto:Radians at mcse.hu>
Listakezelő utasítások: Radians-request at mcse.hu<mailto:Radians-request at mcse.hu>
Archívum, beállítások: http://mailman.mcse.hu/mailman/listinfo/radians



--
tuzgomb.blogspot.com/<http://tuzgomb.blogspot.com/>

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20120821/4e0765d1/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról