[VCSE-LevLista] Az első magyar kisbolygófelfedező születésnapja

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2012. Már. 13., K, 11:11:29 CET


A maga korábban nem volt elfelejtett: 1878-ban az MTA levelező tagjává választották ismereteim szerint. Hogy itthon miért nem emlegették egészen addig, amíg Hegéék "Csillagászat Baján" vagy mi volt a címe könyvükben újra elő nem hozták pár éve, azt meg nem mondom...

Sz.

________________________________
Von: lista-bounces at vcse.hu [lista-bounces at vcse.hu]" im Auftrag von "Csizmadia Ákos [akos at math.bme.hu]
Gesendet: Dienstag, 13. März 2012 10:02
Bis: lista at vcse.hu
Betreff: Re: [VCSE-LevLista] Az első magyar kisbolygófelfedező születésnapja

Schulhof olyannyira elfelejtett, hogy amikor 2008-ban egy venezuelai amatőrcsillagász, Arnaldo Arnal kért róla képet, bizony semmi kézenfekvő helyen nem sikerült róla portrét fellelni. Végül majdnem egyhónapnyi keresgélés után került elő a csatolt két felvétel. A második előkerítésében (idős Schulhof) talán Hegéék is segítettek Bajáról, pontosan már nem emlékszem. Az első, jobb minőségű portré fellelése hosszú, szisztematikus munka eredménye volt: a találat egy "Portraitgallerie", azaz akinek hasonló korabeli - komoly, ismert - csillagászról lenne szüksége fényképre, ebben a kis könyvben nagy valószínűséggel találhat róla  portréfotót. (Fellelhető az MTA CSKI Könyvtárában.)

Mindenesetre az eset egyike volt azoknak az egyre szaporodó számú eseteknek, amelyek a vizuális történeti dokumentumok (fényképek, videók) fontosságát mutatják. Sajnos ezekre kevés figyelem fordul, nem őrzik meg, nem gyűjtik össze, nem kutatják fel őket, viszont ha pl. egy évforduló vagy más miatt szükség lenne rájuk, akkor hirtelen fontossá válnak, de nincsenek kéznél. Ami a mi házunk táját illeti, talán nem állunk e tekintetben már olyan rosszul.

Visszatérve Venezuelába: Arnaldo A. csillagászattörténeti adatbázis építéséhez kérte a képeket, de ahogy honlapját nézegettem ( http://www.oarval.org/ ), nem találtam nyomát, hogy használta volna őket. Felvetem, mi esetleg megtehetnénk, honlapunkon pl. egy rövid hír formájában, az évfordulóhoz kapcsolódva. (Mindenféle jogok amúgy is lejártak.)

Üdvözlettel:
Ákos

A képek forrásai:

Fiatal Schulhof:

Portraitgallerie der Astronomischen Gesellschaft. Portrats Nebst
Genealogischen Notizen (Stockholm, Hasse W. Tullberg, 1904), p. 54

Idős Schulhof:

G. Bigourdan: Leopold Schulhof, Calculateur principal an Bureau des
Longitudes. Bulletin de la Societe Astronomique de France, Vol 36, 1922,
P. 85

P.S.

A fiatalkori kép tehát az eredeti kiadványból került digitalizálásra, a másik "reprodukció", de arra már nem emlékszem, hogy ez a feljegyzésem pontosan mit jelentett...

2012.03.12. 19:22 keltezéssel, szilard.csizmadia at dlr.de<mailto:szilard.csizmadia at dlr.de> írta:
1847. március 12-én, 165 évvel ezelőtt született Baján Schulhof Lipót, sokáig sajnos nem kellőképpen értékelt és kissé elfeledett magyar csillagász. Bolygók és üstökösök pályaszámítását kutatta, nevéhez fűződik a 147 Protogeneia nevű kisbolygó felfedezése. Ez az első kisbolygó, amit magyar ember fedezett fel. A felfedezést a bécsi csillagvizsgálóban tette (azaz az osztrák-Magyar Monarchia Ciszlajtania részében) 1875-ben. A kisbolygó neve "elsőszülöttet" jelent, minthogy ez az első magyar felfedezésű kisbolygó.  Róla nevezték el a 2384 Schulhof nevű kisbolygót. Kutatásainak jelentős részében az üstökösök, bolygók és kisbolygók pályaszámításával, illetve a Nap körüli keringésével foglalkozott. Jelentősek a kisbolygók területén az úgynevezett pályaháborgások (perturbációk) számításában és kimutatásában elért eredményei.
1872 novemberében figyelte meg Baján a meteoresőt, később Edmund Weiss osztrák csillagásszal kimutatta, hogy az ilyen jelenségek eredete az üstökösök szétszóródásában keresendő.

Később Franciaországba költözött, ott is halt meg 1921-ben. Franciaországi éveiben foglalkozott a Delunay-féle holdmozgás-táblázatokkal, pontosítva őket. Ezenkívül a Joseph Bossert halála miatt félbe maradt csillag-sajátmozgással foglalkozó katalógusát fejezte be. A Vaillant-díjat a „csillagászati többtestprobléma egyik speciális esetének kidolgozásáért” kapta meg.

Néha "magyar származású francia csillagász"-ként emlegetik, de ez nem igaz: magyar csillagász volt (az angol nyelvű wikipédián is így szerepel, helyesen).

/Leo-lista alapján, kissé módosítva/



_______________________________________________
VCSE-Levlista
Vega Csillagászati Egyesület
URL: http://www.vcse.hu
E-mail: vcse at vcse.hu<mailto:vcse at vcse.hu>
Levelezolista: lista at vcse.hu<mailto:lista at vcse.hu>

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20120313/37dde206/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról