[VCSE-LevLista] Félárnyékos holdfogyatkozás, események

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2013. Ápr. 7., V, 22:23:21 CEST


Kedves Barátaink!

Aki még nem írt, nem jelentkezett, de jön a közgyűlésre vagy az észlelőhétvége helyett szervezendő észlelőestre, vagy skype-on venne részt a közgyűlésen, kérem, írjon nekem egy e-mailt (fel kell mérnem, érdemes-e skype-kapcsolatot létesíteni, illetve mennyi üdítőt vegyünk).

A VCSE a következő programokat szervezni a közeljövőben, amelyekre szeretettel meghívunk:

április 10. (szerda) 20:00 óra, skype: Virtuális Csillagászati Klub, előadó és téma: Jónás Károly-Tepliczky István: a déli csillagos égbolt alatt.

április 13. (most szombat!), 12.45-13.45: közgyűlés Zalaegerszegen (Disz tér 7., Tudomány és Technika Háza, II. emelet 243-as szoba). Kérjük, minél többen és minél pontosabban jelenjetek meg! Utána előadások (ld. lentebb a program részletezését.)

április 13. este 19.00-tól: tavaszi észlelőhétvége helyett észlelőest Zalaegerszegen (ld. lejjebb a program részletezését), előzetes jelentkezést kérünk péntekig a vcse at vcse.hu e-mail címen!

április 25.: részleges, nem túl látványos, de azért észrevehető kicsi holdfogyatkozás lesz. A holdfogyatkozás részleteiről a http://www.vcse.hu/2013apr25_holdf.html honlapon lehet olvasni.

június 21.: cikkírói pályázat leadási határideje, részletek a www.vcse.hu<http://www.vcse.hu> honlapon.

augusztus 6-13.: nyári tábor, jelentkezni már lehet! Részletek ugyancsak a honlapon.
------
Közgyűlés:

A közgyűlés részleteiről a http://www.vcse.hu/about/programok.html honlapon lehet olvasni. A közgyűlést követően, negyedóra szünettel az alábbi, 15-20 perces előadások hangzanak el:

Nagy Viktor: Az űrbányászat perspektívái.
Csizmadia Ákos: Az (1441) Bolyai kisbolygó neve
Csizmadia Szilárd: Meteorithullások a történelemben és a közelmúltban
Bánfalvi Péter, Bíró Zsófia, Zelkó Zoltán, Hegedüs Tibor, Csizmadia Ákos, Pető Zsolt, Dr. Csizmadia Szilárd: Tűzgömbészlelések, szép meteorok

Du. négy óráig utána szünet, majd indulás a zalalövői VCSE-észlelőhétvégére.

A zalalövői észlelőhétvége helyszínét meg kell változtatnunk. A zalai dombokon a havat még nem takarították el annyira, hogy jól lehessen közlekedni, illetve nem olvadt meg eléggé (vagy ha igen, akkor akkora sár van), hogy nem sikerült még előkészíteni a házat, és a jövő hétvégéig nem is lehet, mert időzavarban vagyunk. Ilyen állapotfelmérés, előkészítés nélkül viszont felelőtlenség odaszervezni bármit is, ezért a hóhelyzet utóhatásaként az észlelőhétvégét Zalalövőn egy későbbi időpontban rendezzük meg, valamikor a kora nyáron. Ne felejtsétek el, a lövői helyszínre nem vezet aszfaltút. Azért nem maradunk távcsövezés nélkül: Zalaegerszegen egész éjjel távcsövezni fogunk! A megyeszékhely dombjain meglepően sötét helyek is találhatók, ahol egész éjszaka zajonghatunk. Szervezés alatt áll egy jó észlelőhely biztosítása, ahol lesz áram, melegedő és teafőzési lehetőség. A pontos helyszínt Péter órákon belül közli, ha az egyeztetés sikeres volt.

Derült idő esetén megtekintjük a Pannstars-üstököst, és lóhalálában, könnyített módon teljesítjük a Messier-maratont vagy legalábbis egy részét: GoTo-s, 5 cm-es távcsővel megnézzük mind a 110 Messier-objektumot! (Sokunk még nem látta mindegyiket, vagy csak a katalógus egy részét, ezen az éjszakán azonban lehetőség van mindegyik megpillantására.) Éjfél körül rövid, fél-egyórás szünetet tartunk az észlelésben.

Tea lesz; étkezéséről, szendvicseiről mindenki maga gondoskodik.

Az észlelőhely pontos koordinátáiról nemsokára megy külön e-mail. A távolból érkezők szálláslehetőségein gondolkodunk... Sokat jelentene, ha megírnátok, ki jön messziről, és hogy hazamegy-e a hajnali-reggeli vonatok valamelyikével, vagy szeretne valahol olcsón megaludni, esetleg elhalasztja az észlelésen való részvételét a koranyári ismétlésre.

Üdv,
Szilárd
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20130407/e9edc67e/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról