[VCSE-LevLista] Holdfogyatkozás megfigyelése

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2013. Ápr. 25., Cs, 22:39:30 CEST


Szervusztok!

Remélem, hogy jobban járt az időjárással az, aki megpróbálkozott a holdfogyatkozás megfigyelésével. Nálam Berlinben ugyanis beborult, éppen a fogyatkozás kezdetekor. Várom a Ti beszámolóitokat!

Műszer: 127/1500 MC, 53x-os nagyítással, illetve a kereső.
Hely: Berlin.
Légkör: 9-es nyugodtság, az átlátszóság kezdetben jó a Hold irányában.

21:43 NYISZ: a keresőben jól látszik a félárnyék, határozottan észrevehető. Mintegy 25-30%-kal halványabb a Hold keleti oldala. Nyugat felé sok cirruszfelhő látszik.

21:45 NYISZ: A nagy távcsőben 53x-ossal a félárnyék széle nagyon elmosódott, szinte folyamatosan változik a Hold fényessége a fényes területtől a legsötétebbig. Behorpadás természetesen még nincs, de a Hold keleti oldala könnyen érzékelhetően sötétebb árnyalatú a félárnyék miatt.

21:48 NYISZ: szabad szemmel az érzékelhető, hogy az erős félárnyék "benyomja", "behorpasztja" a Holdat kicsit, nem kör alakú többé. A keresőben szintén ez a látvány, de a nagytávcsőben nincs ennek jele.

21:50 NYISZ: A nagytávcsőben: a félárnyék sötétebb árnyalatú része a Hold szélétől majdnem a Plato kráterig ér, a Mare Frigoris éppen látszik még. Sajnos, vonuló felhőfoszlányok kerültek a Hold elé.

21:55 NYISZ: Pont ott a legerősebb a felhőzet, ahol a belépésnek kellene lennie. Érdekes módon a Hold fényesebb oldala jól látszik...

21:58 NYISZ: már csak a zenitben derült. Mindenütt másutt felhők, a Hold fénye még átszűrődik a felhőzeten.

22:02: Teljesen beborult az ég, magából a részleges fogyatkozásból már semmit nem láttam...

Üdv,
Szilárd
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20130425/c8504844/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról