[VCSE-LevLista] TŰZGÖMB - METEORIT ...? - SEGÍTSÉGKÉRÉS!

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2013. Aug. 25., V, 12:21:43 CEST


Sziasztok!

Tegnap este, 2013. aug. 24-én 21:02-kor nyári időszámítás szerint egy, a szlovák meteorészlelő hálózatok kamerája szerint -14 magnitúdós, azaz rendkívüli fényességű tűzgömb tűnt fel. Hullási ideje több másodperc volt, azaz lassú lehetett. Egyesek dörejt is hallottak a jelenséggel egyidőben vagy alig utána. A HUPOL meteorkamera szerint Budapesttől északra tűnt fel. Egy ekkora tűzgömbből bizonyára leesett valami. Hogy hol, azt nem tudni, mert ehhez több pozíciómérés kellene. A tudomány érdekében kérem a segítségeteket! Mindenki tud segíteni! Az is segítség, ha megosztjátok, továbbkülditek ezt a felhívást, hátha olyan kezébe kerül, akinek van használható adata. Lehet, hogy a használható adat nem amatőrcsillagász kezében van, hanem egy ipari biztonsági kamerán.

Sajnos, szinte az egész országban felhős volt, ezért sok meteorkamera nem ment, amelyik mégis működött, az leginkább felhőket látott. Ennek ellenére voltak felhőlyukak, ezért lehetséges, hogy lenne többletinformáció, amit kis nyomozással és a lakosság segítségével begyűjthetünk.

Éppen ezért most minden esetleges vizuális észlelés, hallomás, környezetetekben előforduló pletyka tudományos értékkel bírhat, ha ez eljut hozzánk, és kiszűrhetjük belőle a valódi, fontos információt. Ezért minden apróságot érdemes elküldeni nekünk vagy a Tűzgömbök Világa bloghoz (egy helyre kerül az információ majd, a hazai meteorcsillagászattal foglalkozó szakemberekhez, akik kapcsolatban állnak a szomszédos országok szakértőivel).

Ha lenne fotó, küldjétek, kérlek.

Ha tudtok olyanról, hogy valamelyik cég, ipari terület, magánlakás, közintézmény, mezőgazdasági épület stb. biztonsági kamerája szokatlan fénylést, netán magát a meteort rögzítette a mondott időpontban, kérlek, vegyétek fel az üzemeltetőveé/tulajdonossal és velünk a kapcsolatot! Ezek a képek és videók jól használhatók a meteorit leesési helyének meghatározására.

Az ilyen meteoritok megtalálása nagy tudományos jelentőségű. Lehetséges a Naprendszer ősi anyagának tanulmányozása, valamint a Földünkkel összeütköző meteoroidok anyagi összetételének, szerkezetének stb. meghatározására.

Köszönettel,
Dr. Csizmadia Szilárd
csillagász
a Vega Csillagászati Egyesület elnöke
________________________________
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20130825/abc96156/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról