[VCSE-LevLista] Magyar APOD

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2013. Dec. 19., Cs, 10:46:02 CET


Szervusztok!

Francsics László színes Hold-képét választották a mai Astronomy Picture of the Day-nek (link: http://apod.nasa.gov/apod/ap131219.html ), gratulálunk!

A Hold nem teljesen fekete és fehér, a sziklák, bazalttengerek, kráterek stb. kissé másképp verik vissza a napfényt, mint ahogy kapják (és ugye a napfény eleve a szivárvány minden színét tartalmazza, eredőként pedig eleve kissé zöldessárga, tehát a Holdról is alapvetően zöldessárga színt várnánk, ha egy az egyben verné vissza a napfényt), de kysérőnkön a színek nem túl feltűnőek. Ezért fel kell erősíteni őket mesterségesen. Az ilyen szoftveres eljárásoknál különösen vigyázni kell arra, hogy a Hold valódi színeit erősítse a képfeldolgozó, ne a detektor (a fényképezőgép chipje) érzékenységi görbéit, úgyhogy ennek külön, kevésbbé ismert technikája van.

A Hold mellett 1992 mellett elrepült a Gelileo-űrszonda, és annak képeiből is összeraktak egy színes Hold-felvételt, ami itt elérhető: http://apod.nasa.gov/apod/ap020316.html . Vannak a Galileo és Francsis képein közös területek, pl. a kép alján látható nagy Tycho-kráter vagy a Mare Tranquillitatis. Ítélje meg minden kétkedő maga a képek összehasonlításával, hogy sikerült-e az amatőrnek reprodukálnia a professzionális eredményt.

Üdv,
Szilárd

P.S.: Dec. 27-én elnökségi ülés és tagi találkozó Zalaergerszegen!
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20131219/a687ec1c/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról