[VCSE-LevLista] Gaia

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2013. Dec. 20., P, 09:53:29 CET


Szervusztok!

December 19-én útnak indult az Európai Űrkutatási Ügynökség (ESA) Gaia nevű műholdja. A Gaia trigonometrikus parallaxisméréseket fog végezni, de nem akármilyen pontossággal: kb. 20 mikroívmásodperc pontossággal! Kb. egymilliárd csillag pontos távolságát méri majd meg, és mintegy 150 millió csillag pontos térbeli sebességét. Jelenleg - a HIPPARCOS-nak köszönhetően - kb. 300 fényévig ismertek a távolságok viszonylag elfogadható pontossággal, afelett rohamosan romlik a távolságmérés pontossága.

Elsőízben áll majd rendelkezésre egy jó, három dimenziós térkép a Galaxisról; a csillagok pontos tulajdonságait (sugár, fényesség, hőmérséklet) első ízben tudjuk meg tömegesen a korábbiaknál sokkal nagyobb pontossággal (ez most fedési kettősökkel olyan 200-ra ismert); sok fontos objektumra (pl. a más galaxisok távolságmérésében fontos szerepet játszó cefeidákra) ez lesz az első tömeges parallaxismérés. A Gaia jelentősen felülmúlja a HIPPARCOS-t, a kilencvenes évek hasonló ESA-misszióját, mert akkor "csak" 100 ezer csillagra volt ilyenmérés, de kisebb pontossággal.

A HIPPARCOS után az alapvető méréseket elvégző Gaia egészen biztosan forradalmasítani fogja az asztrofizikát 2018 körül, amikorra befejezik az első mérési sorozatot. A távolságok nagyon gyengén ismertek a csillagászatban - a Gaia ezen változtatni fog.

A Gaia hivatalos honlapjának címe: http://sci.esa.int/gaia/ .

Üdv,
Szilárd

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20131220/3fe6c206/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról