[VCSE-LevLista] Csillagászati hírek

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2013. Júl. 24., Sze, 09:53:50 CEST


Szervusztok!

A mai nap az arXiv.org -on (ahol a csilagászok, asztro- és geofizikusok gyűjtik a legfrissebb szakcikkeik másolatát) számos érdekességre bukkantam, amit talán érdemes Veletek megosztani. Inkább, mint az APOD mai időjárásos videóját.

Egy amerikai csillagászcsoport (http://arxiv.org/abs/1307.5842, Nature-cikkük másolata) gyanúja szerint a nyílthalmazokban és a galaxis egyéb csillagai (mezőcsillagok) körül ugyanolyan gyakorisággal fordulnak elő a bolygók. Mivel a csillagok és a bolygók egyaránt nyílthalmazokban születnek, eszerint a nyílthalmazok felbomlása nem jelenti azt, hogy a bolygók eközben elszöknének a csillagaiktól.

Egy másik cikk egy korábbi eredmény kritikája és cáfolata egyben (http://arxiv.org/abs/1307.5988). Legalább a 19. század óta időről időre felvetődik, hogy a napfoltok számában mutatkozó periodikusságok a bolygók Nap körüli keringésidejével függ össze, mintha a bolygók által a Napon keltett árapályerők befolyásolnák a napfoltok számát. 2012-ben is megjelent egy tanulmány, ami ezt az elgondolást támogatta. A tavalyi vizsgálat a berillium-10 és a szén-14 radioaktív izotópok mennyiségének időbeli változására összpontosított, ezek mennyisége ugyanis összefügg a naptevékenységgel. A mostani, 2013-as tanulmány szerint viszont a korábbi szerzők statisztikai analízisükben hibákat vétettek, és e hibákat korrigálva semmilyen ilyesmi összefüggést nem találtak. Az új tanulmány szerzői idézik egy 2002-es vizsgálat eredményeit is, amiben megint mások bebizonyították, hogy az összes 2002 előtti vizsgálat által talált bolygó-napfoltszám kapcsolat statisztikailag jelentéktelen kapcsolat. Magyarul nem létezik, nincs ilyen összefüggés. Számomra kérdés, akkor minek újra meg újra keresni, ha már ezerszer körbe lett járva a kérdés, és semmi ok nincs arra, hogy újra elővegyük??

A harmadik érdekesség arról szól, hogy vajon az Univerzum "sötét energiája" időben állandó-e? A sötét energiát nemrégiben fedezték fel (nem keverendő össze a sötét anyaggal!). Eredete nem teljesen világos, de arra készteti a galaxisokat, hogy ne állandó sebeséggel, vagy éppen egyre csökkenő sebességgel repüljenek szét, hanem a szétrepülés sebessége gyorsuljon. Vagyis hogy egyre gyorsabban távolodjanak egymástól a galaxisok. A http://arxiv.org/abs/1307.6172 cikk - ami kissé bonyolult cikk - következtetése, ha egyáltalán jól értettem a cikket, az, hogy a sötét energia mennyisége időben lassan csökken. Ahogy az Univerzum öregszik, úgy tűnik el. (Még nem világos számomra, hova tűnik el, de talán a tágulás gyorsítására fordítódik?) Érdekes dolog ez a fajta új kozmológia, nem is egészen értettem meg a cikket - nyári táborban beszélhetünk róla...

Üdv,
Szilárd
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20130724/d16bf25e/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról