[VCSE-LevLista] Segítségkérés - magyarok a csillagászatban

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2013. Már. 29., P, 18:10:29 CET


Kedves Viktor!

Óh, fene egye meg. Írtam egy VCSE-tagnak és egy MTA-s kollégának is, hogy segítsenek megválaszolni a leveledet, de ők sem írtak vissza, így meg én elfelejtettem, hogy tartozom Neked egy válasszal. Most próbálom pótolni. Ne haragudj! A többiek kiegészítéseit szívesen veszem.

"A segítségeteket szeretném kérni. Olyan magyarokat szeretnék összegyűjteni, akiknek kimelkedően nagy szerepük volt a csillagászat és az űrkutatás előremozdításában, legyen az elméleti vagy gyakorlati eredmény."

Hell Miksa (18. szd.): a Nap-Föld távolság első pontos meghatározója.

Konkoly Thege Miklós (19-20. szd.): a meteorok és az üstökösök kapcsolatának kimutatása, számos meteorraj felfedezése, és a csillagászati spektroszkópia úttörő alkalmazásai.

Detre László (20. szd.): a mai napig rejtélynek számító Blazskó-effektust tanulmányozta, eredményei ma is fontosak, és jelentősen fejlesztette a piszkéstetői csillagvizsgálót; a Nemzetközi Csillagászati Unió Váltózócsillag-komissziójának elnöke volt a hatvanas években.

Bakos Gáspár (21. szd.): a Hungarian-made Automated Telescope távcsőhálózat kiépítője, több, mint 30 exobolygó felfedezője.

Szebehely Viktor (20. szd.): az égimechanika nagy alakja, a holdutazások űrbéli pályáinak kiszámolója, munkája nagyon fontos a műholdak és űrhajók pályáinak kiszámításában, megtervezésében.

Izsák Imre Gyula (20. szd.): a Föld alakjának és belső tömegeloszlásának pontos meghatározása fűződik a nevéhez; módszerét ma pl. a Messenger űrszonda használja jelenleg is a Merkúr, vagy a GRAIL űrszonda használta pár éve a Hold pontos alakjának, gravitációs erőterének és belső tömegeloszlásának meghatározásában.

Hermann Oberth (20. szd.): bár német nemzetiségű, Magyarországon született, tudomásom szerint beszélt is magyarul (ezt ellenőriznie kellene valakinek!!!), ő az űrutazás rakétatechnikájának gyakorlati megalapozója.

Pavlics Ferenc (20. szd).: a holdautó kifejlesztésének vezető mérnöke a NASA-nal.

Mészáros Péter (20-21. szd.): Ő ugyan amerikai állampolgár, de tökéletesen beszél magyarul - pedig nem is itthon született. A gammakitörések és a nagyenergiás asztrofizika jelenlegi vezető szaktekintélye.

Almár Iván (20-21. szd): a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia társelnöke 1986-2001 között (az évszámokat ellenőrizni kell!). Óriási feltűnést váltott ki a London-skála megalkotásával, ami azt méri, hogy milyen hatással lenne az emberiségre a Földön kívüli élet felfedezése. Az ugyancsak általa megalkotott San Marino-skála pedig azt méri, milyen értékes lehet egy adott üzenet elküldése egy másik bolygórendszerbe.

Zách Ferenc Xavér (19-20. szd.): német nemzetiségű, de Budán (vagy Pesten?) született. Az első nemzetközi csillagászati folyóirat megalapítója és kiadója, a kisbolygók felfedezésére szakosodott "Égi rendőrség" létrehozója, ami az első négy kisbolygóból hármat felfedezett. (Vagy ötből négyet? Ellenőrizni kell! Nekem sem tökéletes a memóriám :-))

Bay Zoltán, fizikus, és a Holdradar-kísérlete, ami csillagászati vonatkozású.

Gothard Jenő amatőrcsillagász, akadémikus (19. szd): az első, aki egy fehér törpecsillagot lefényképezett.

"Egy másik kérdés: vajon hány magyarról elnevezett kisbolygó kering a világűrben?"

Kiváló a kérdés, pontos listával sneki nem bír. Egy korai lista itt található:

http://vcse.hu/vega/vega55/page11.html

Minden, ami ott szerepel, ma is igaz; de azóta jelentős számú újabb kisbolygó-elnevezés történt, és kráterelnevezés is, mint a napokban. Ákossal elhatároztuk, hogy összeállítjuk ezek listáját, frissen, a legújabb forrásokat használva, de ez a munka folyamatban van még. Sajnos, a neten itt-ott fellelhető ilyen listák nem teljesek! Pl. itt a VCSE-levlistán is van egy illető, akiről kisbolygó van elnevezve (Hegedüs Tibor), esetleg nem akarsz vele interjút, hogy milyen érzés kisbolygónév-viselőnek lenni? :-) Mindenesetre ha a húsvéti hétvégét ki bírod várni, egy majdnem teljes listát elküldhetek Neked. Csak emlékeztess!

Remélem, ezek segítenek.

A közgyűlésen ugye megtartod az előadásodat?

Üdv,
Szilárd
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20130329/5d3385a6/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról