[VCSE-LevLista] Meteoritkeresés Pest megyében

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2013. Sze. 12., Cs, 19:07:01 CEST


Szervusztok!

2013. augusztus 24-én este egy kb. -14 mg (vagy esetleg fényesebb - nincs róla jó fotó, alsó határt lehet csak adni) meteor hullott Szlovákia felől Magyarország irányába. A legtöbb adat mindössze webkamerák fotói, csak egy meteorészlelő állomás rögzítette. A webkamera-képeket Zelkó Zoltán mérte ki és kalibrálta. A cseh, magyar (Hegedüs Tibor) és az én saját számolásaim jól egyeznek abban, hogy minimum 0,51 kg meteorit hullott, de valószínűbb, hogy 1 kg körüli meteorit ért talajt néhány darabban. (Néhány nagyon optimista kolléga akár 3-8 kg földetérését is elképzelhetőnek tartja, de maradjunk inkább az óvatos, konzervatív becslésnél...)

A webkamerák képei nem olyan pontosak, mintha valódi digitális fotó vagy videometeoros észlelés állna rendelkezésre. Az átvizsgálandó terület tehát több négyzetkilométer.

Vasárnap indulna útnak reggel kilenckor egy keresőexpedíció Zelkó Zoltán vezetésével. Indulás kb. 9 órakor a budapesti Árpád-hídnál lévő buszmegállóból (önköltségi alapon, szendvicset és üdítőt vigyetek). Kellemes, könnyed séta a Dunakanyar környékén, csak éppen a földet kell bámulni... Addigra kijön a jó idő az időjárás-előrejelzés szerint, kellemes indiánnyár lesz.

Aki érdeklődne az expedíció iránt, annak kontatkpontok:

Csizmadia Szilárd - szilard.csizmadia at dlr.de
Zelkó Zoltán - zelko.zoltan at gmail.com

A visszaigazoló e-mailben küldünk egy telefonszámot is, és részletesebb tudnivalókat.

Remélem, sok Pest megyei, budapesti VCSE-sre, barátra, érdkelődő, de segítőkész laikusra számíthatunk számíthatunk! :-) Az esély a meteorit megtalálására nem sok, de jóval nulla százalék feletti, tehát érdemes megpróbálni. Ráadásul ugye jó levegőn lesznek a meteoritvadászok :-)

Üdv,
Szilárd
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20130912/1b206b11/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról