[VCSE-LevLista] Hasznos kiegészítések

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2014. Aug. 29., P, 13:07:39 CEST


T. Lista!

Az elmúlt percekben ifj. Bartha Lajos barátunktól kaptam az alábbi kiegészítéseket a meteoros témához, továbbküldöm Nektek, mert érdekes. Lajosnak köszönöm a kiegészítéseket, nagyon hasznos írás!

Üdv,
Szilárd

Meteorcsillagászat. A meteorrajok tanulmányozásával a XIX. sz. közepén eránylag sokan foglalkoztaak. Nem feledjük el Denis Olmsted (USA) matematikus elméleti számítását, Edmund Heiss vizuális meteor számlálását (Heiss sokat foglalkozott a "szabadszemes csillagászattal"9, a belga Quenisset összegezését a meteorrajokról. A Leonidák 1866-67. évi jelentkezése felélénkítette az érdeklődést, ekkor szerkesztette meg K. L. Littrow (Bécs) a meteoroszkóp nevű egyszerű stzerkezetett a meteorok horizontális koordináta-pozícióinak meghatározására, majd Edmund Wiss (a későbbi bécsi igazgató) rendszeres észlelésre hívta fel az amaőröket (1867). Ennek nyomáán Konkoly Thege M. kezdett észleléseket már 1871-ben. Az érdeklődést 1872-ben a november 27-i váratlan meteor zépor keltette fel, amelyet Európában talán legrészletesebben a budapesti Meteorológiai és Földmágnességi Intézet igazgatója, Schenzl Guidó észlelt és számolt is radiánst (MTA Értesítője, 1874.)
Ekkor, Konkolyval összefogva egy országos meteor megfigyelő hálózat kiépítését javasolták, amely 1874-ben, a Természettudományi Társulat támogatásával valóban létrejött. Az országban 3-5 állomáson történtek megfigyelések egy évtizeden át. Később is történtek észlelések, pl. az 1900-as évek elején Konkoly ógyallai csillagvizsgálója és nagytagyosi birtoka közt korrespondeáló észlelések történtek meteoroszkóppal, és számos hulló magasságát határozták meg. Ez a munka a csillagászatot hallgató egyetemisták nyári gyakorlata keretében folyt.

Magyarországon folyó aránylag jelentős aktivitásban kétségtelenül része volt a viszonylag jó éghajlati adottságoknak, de érdemes hozzá tenni, hogy pl. éppen Ógyallán a felhőzet nem sokkal kisebb, mint Angliában!

Talán még egy magyar vonatkozás, amelyről kevesen tudnak: az első fotografikus meteor-nyomot, amelynek képét sok régebbi könyv reprodukálta, a budai szóületésű (és magát magyarnak valló) Weinek László készítette 1885-ben. - Üdv: Lajos
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20140829/53720d0d/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról