[VCSE-LevLista] Ozsváth István (1928-2013)

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2014. Jan. 8., Sze, 11:09:11 CET


Szervusztok!

Szomorú.

Emlékeim szerint Otto Heckmann-nal is dolgozott együtt a hamburgi idejében. (Heckmann neves kozmológus volt, egy időben az IAU elnöke is). Ozsváthot röviden, de pozítivan emlegeti életrajzi ihletésű könyvében, ami magyarul 1983-ban jelent meg:

HECKMANN, Otto: Csillagok, kozmosz, világmodellek. A csillagászat élménye. Ford.: Patkós László. Budapest, 1983. Gondolat Könyvkiadó, Pannon Nyomda (Veszprém). 402 p. A szerző előszava 1976 tavaszán kelt. A fordítást az eredetivel egybevetette: Barcza Szabolcs. Szakmailag ellenőrizte: Barcza Szabolcs, Fehér Márta, Perjés Zoltán. [KSZ.]

Németül is ismerik Ozsváth munkáit, pl. itt: http://www.bild-der-wissenschaft.de/bdw/bdwlive/heftarchiv/index2.php?object_id=30552483 .

Egy részlet:

1955 haben Engelbert Schücking und der inzwischen verstorbene Otto Heckmann gezeigt, dass sich ein rotierendes Gödel-Universum mit Zeitkreisen sogar im Rahmen der klassischen Gravitationstheorie von Isaac Newton formulieren lässt. Mit István Ozsváth hat Schücking diese Aspekte in einer Veröffentlichung aus dem Jahr 2001 vertieft.

A nyers fordításom:

1955-ben Engelbert Schücking és a néhai Ottó Heckmann kimutatták, hogy a forgó Gödel-univerzum időhurkai a klasszikus, newtoni gravitációelmélet keretében is megfogalmazhatók. 2001-ben Schücking ezeket az eredményeket Ozsváth Istvánnal együtt 2001-ben megjelent tanulmányukban elmélyítették.

Számomra ez a cikk (ami a Bild der Wissenschaft-ban jelent meg, ez egy tudománynépszerűsítő lap) azt bizonyítja, hogy errefelé figyeltek és értékelték a munkáját. Ami ráadásul furcsa kozmológiai dolgokkal foglalkozott, mint időgépek, időutazás, időhurkok. (Ez nem sci-fi vagy áltudomány, a relativitáselmélet ugyanis megengedi a jövőbe utazást (a múltba utazást nem), amint erről Kaku is írt az általam fordított Párhuzamos univerzumok c. könyvében).

Egy Magyarországon alig ismert, keveset, de érdekeseket publikáló magyar tudós ment el.

üdv,
Szilárd


További információk a(z) Lista levelezőlistáról