[VCSE-LevLista] Nyári tábor és mai videó

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2014. Jún. 18., Sze, 11:32:23 CEST


Szervusztok!

Szépen érkeznek a jelentkezések a nyári táborba. Érdemes sietni a jelentkezésekkel, mert a házbeli, négyágyas szobákbeli helyek gyorsan fogynak. A jelentkezési lap a www.vcse.hu<http://www.vcse.hu> oldalról letölthetők.

Mai kép helyett pedig a V838 Monoceroris-ról készített kis animált képet ajánlom figyelmetekbe, ami megtekinthető ezen a címen:

http://apod.nasa.gov/apod/ap140617.html

Nagyon látványos! A V838 Mon maga egy vörös óriás változócsillag, 20 ezer fényévre tőlünk az Egyszarvú csillagképben (mint neve is mutatja). Valószínűleg az egyik legnagyobb csillag volt a galaxisban, amikor 2002-ben elért minket annak a jelenségnek a fénye, amikor egyszerűen ledobta magáról külső rétegeit, és ezt a ledobást figyelhetjük meg a képsorozaton. Ekkor 15,6 magnitúdóról 6.75 mg-re fényesedett fel, majd szépen visszatért 15,6 mg-s fényességéhez. (Lehetséges, hogy hasonló eseménysort figyeltek meg a V4332 Sgr jelű csillagban is 1994-ben, de arról nem állnak rendelkezésre haosnlóan szép adatok.) A jelenséget létrehozó V838 Mon csillag 5-10 naptömegű lehetett az egyik elképzelés szerint, egy másik szerint viszont 65 naptömegű és mindössze 4 millió éves - eléggé különböző elképzelések vannak.

Mi okozta a rétegek ledobását? Bizonytalan a dolog. Lehetett egy atipikus nóvakitörés, vagy egy haldokló vörös óriáscsillag héliumfelvillanása (ekkor hirtelen, pillanatszerűen beindul a magban a héliumfúzió, ami hatalmas energiatermeléssel jár, és ledobja a külső rétegeket - de ezzel a magra nehezedő nyomás is megszűnik, és ezért a héliumfúzió amilyen hirtelen beindult, le is áll). De lehetett egy 8 naptömegű csillag egyesülése is egy 0,3 naptömegű, vörös törpecsllag kísérővel, ahogy elnyelte a bespirálozódó vörös törpéjét, vagy esetleg bolygókat nyelt el. Ez a megfigyeléssorozat a csillagászat egyik legizgalmasabb, legrejtélyesebb, magyarázat után kiáltó, de jelenleg elméleti magyarázat nélküli észlelése.

Üdv,
Szilárd
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20140618/a597faf2/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról