[VCSE-LevLista] A 39 méteres távcső építése

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2014. Jún. 18., Sze, 12:08:43 CEST


Szervusztok!

Az 1,1 milliárd euróba (kb. 330 milliárd forintba, vagyis az elmúlt években Magyarországon futballstadionok építésére fordított összegnek kb. a kétszeresébe) kerülő, az Európai Déli Obszervatórium (ESO)  39 méteres távcsőve építésének jelentős lépése történik holnap: lerobbantják a 3300 méteres Cerro Armazones nevű chilei hegycsúcs tetejét, hogy legyen megfelelő alap a távcső épületének. A robbantást élőben lehet követni ezeken a címeken 2014. június 19-én este 6:30 órától:

+  Livestream: http://new.livestream.com/ESOastronomy
+  Canal de YouTube de ESO: https://www.youtube.com/user/ESOobservatory

A cselekedet nem barbarizmus, építkezések során gyakran hazsnált technológiáról van szó.

A műszer neve European Extremely Large Telescope (E-ELT; Európai Rendkívül Nagy Távcső). 

A Föld jelenlegi legnagyobb távcsőve 10,4 méter átmérőjű és a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeten található. Az USA-nak Hawaii-on van két darab 10,2 méterese. Az ESO tagországainak (Magyarország ennek nem tagja) négy darab 8 méteres távcsöve van Chilében, a Paranal-hegyen.

Az ESO 39 méteres távcsövének tükre több, mint 200 részdarabból állna össze; az eredeti tervek szerint 2018-ra készült volna el, a jelenlegi állás szerint a csúszások miatt 2022-től lehet vele majd észlelni.

Az eddigi legnagyobb űrtávcső a Herschel Infravörös Űrtávcső volt (3,5 méteres tükörrel, a Hubble Úrtávcső csak 2,4 méteres), a tervezett legnagyobb pedig a kb. 2018-ban induló James Webb Űrtávcső lesz a maga 6,5 méteres tükrével (a James Webb is inkább infravörösben fog dolgozni). Ezekhez képest a látható fény tartományában működő 39 méteres óriási méret. (A költségek azonban hatalmasak, kezdetben 100 méteres műszer is szóba került, aztán fokozatosan lefaragták a tervet.) A 39 méteres távcsővel a nagyon távoli galaxisok is jól tanulmányozhatók lesznek, de a rászerelt spektrográffal Föld méretű bolygók tömege is mérhető lesz nagy csillagtávolságban (a lakható zónában, ami a fontos), így pl. a PLATO, 2022-ben induló bolygókereső műholddal is jól kiegészítik egymást.

Üdv,
Szilárd 


További információk a(z) Lista levelezőlistáról