[VCSE-LevLista] Megerősítés

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2014. Május. 24., Szo, 12:12:20 CEST


Sziasztok,

egy oregoni, vagyis szintén az USA nyugati partjáról észlelő szerint 5:30-8:45 UT között (amikor nálunk már világos volt) 11 CAM-ot, 16 sporadikust és 3 antihélionidát látott, 6,4-es hmg-jű égen.

A CAM-ok átlagfényessége csak +3,2 magnitúdó volt, ami megfelel egy fiatal, sok apró porszemcséből álló rajnak.

Egy hatperces időszakban, 7:30 UT körül hat CAM-ot is látott egymásután.

Ha hasonló beszámolók érkeznek, az pontosan azt fogja bizonyítani, amire felhívtam a figyelmet múltkori levelemben (a www.vcse.hu<http://www.vcse.hu> honlapon elérhető archívumban visszakereshetitek!), hogy pl. egy 100 meteor/óra nagyságú ZHR egy 0,1 óra = 6 perces időszakban csak 8-10 meteort jelent!

Ez világos: ha valaki hat perc alatt lát mondjuk 6 meteort, akkor az óránkénti gyakoriság 6 meteor / hat perc = 1 meteor/perc, vagyis egy óra alatt ennek hatvanszorosát látná, ha az aktivitás végig állandó volna (mert egy óra 60 perc), tehát 60 meteor/óra. De ez csak hat percig volt így!! (Márpedig volt olyan előrejelzés, hogy az aktivitás csak pár percig tart a kétórás ablakban valamikor.)

Egy most érkezett spanyolországi beszámoló szerint vizuálisan 13 CAM-meteort láttak, rádiósan pedig észleltek egy erős, de rövid aktivitási periódust 5h UT körül.

Ez alapján úgy tűnik, valószínűleg bevált az előrejelzés: a nyugati féltekéről lehet látni valamit, rövid ideig, néhány meteort. Azért várok a végső szóval, hogy kimondjam, bevált az előrejelzés, jó lenne több beszámolót látni; várjunk, amíg több hírt kapunk a Föld túlsó oldaláról.

Most már nem írok minden egyes beérkező e-mail után, inkább majd este vagy holnap egy összefoglalót (kivéve, ha valami rendkívüli hír érkezik).

Üdv,
Szilárd
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20140524/ea172770/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról