[VCSE-LevLista] Camelopardalidák: az eredmények

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2014. Május. 24., Szo, 12:31:30 CEST


Szervusztok!

A Camelopardalidák (CAM) lehetséges kitörése 2014. május 24-én reggel 7-9 UT közöttre (9-11 óra magyar nyári időszámítás szerint) volt előrejelezve.

Az előrejelzésnek megfelelően Magyarországról és Európából nem lehetett látni semmit (ezt írtam én is, ne számítsunk hazánkból meteorzáporra, az előrejelzés szerint itt nem lesz meteorzápor). A HUVCSE01 (Zalaegerszeg, Bánfalvi Péter) talán nem is észlelt éjjel, borult lehetett neki. A HUVCSE02 (Baja, Cs. Sz.) 2 sporadikus meteort látott. A HUVCSE03 és HUVCSE04 (Bp., Zelkó Zoltán) 6, ill. 5 meteort látott különböző rajokból, egyik sem CAM. Görögországtól Magyarországon át Franciaországig érkezett európai jelentések ezzel összecsengenek: az egyes észlelők az éjszaka folyamán nulla, egy vagy két-négy CAM-ot láttak.

Mivel a mi nappalunkra esett már az előrejelzett maximum, a rádiós észlelések értéke fontosabb. A http://www.rmob.org/livedata/main.php oldalra feltöltött adatok alapján nem látszott 7-9 UT között kiugró aktivitás, persze, a végeredmény kimondásával meg kell várni majd a nap végét.

Észak-Amerikai észlelők, akiknek a legjobb lett volna a látvány, nem láttak CAM-meteorokat a keleti partról. A nyugati parthoz köel viszont, Arizonából az egyik észlelő 6:30-8 UT között több CAM-tűzgömböt látott, 50 alatti ZHR-rel. Mivel a nyugati parti észlelők még nem küldték el észleléseiket (még mindig éjszaka vagy kora reggel van nekik!), érdemes várni a végső szavak kimondásával. Főleg olyan észlelésekre várunk, amik ezt a nyugati parti beszámolót megerősítik.

A videokamerás észlelések folyamatosabbak. Még csak az európai kamerák adatai érhetők el, az Észak-Amerikai adatok még nem. Az egyik németországi kamera 49 meteort detektált az éjjel, ebből 4 CAM-, a másik 15 meteort, amiből 1 CAM.

Egy belga rádiós meteorészlelő állomás 10h UT (12 óra magyar idő szerint) 120 meteor/órás aktivitást észlelt, kérdés, nem észlelési hiba-e; ha helytálló, akkor meteorzápor van a nappali égen... (Amiből nyilván nem látunk semmit nappal vizuálisan.)

Az biztos, hogy Európára nem jeleztek előre meteorzáport, tehát nincs mit panaszkodnunk.

Üdv,
Szilárd
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20140524/abb7140e/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról