[VCSE-LevLista] Hold dómok mai kép

Preczlik Gábor preczlikg at freemail.hu
2011. Okt. 26., Sze, 10:25:40 CEST


 sziasztok, ez a kép egy évekkel ezelőtt készült kép,  amely épp most került elő a médiatáramból.
A videót Horváth Tibor készítette Hegyhátsálon (philips tou cam-mal), és adta kölcsön nekem gyakorláshoz szintén évekkel ezelőtt. A Hold dómot csak most fedeztem fel rajta. A piros négyzet jelzi a helyét.

Preczlik Gábor

"Mik is azok a hold dómok, vagy micsodák?"

az mcse hold oldaláról néhány mondatot ide illesztek, ismerkedés végett:

A Hold-dómok kicsiny, alacsony lejtőszögű, általában kör alakú kiemelkedések, amelyek csak akkor látszanak, ha közel vannak a terminátorhoz. Igazán akkor észlelhetőek jól, ha a megvilágítás súroló fényű, ezért megfigyelhetőségük rövid időre korlátozódik, láthatóságuk gyakorlatilag óráról-órára változik.
Vulkanikus eredetű képződmények, melyek könnyen észrevétlenek maradnak, ha nem figyeljük kellően koncentrálva a kiszemelt alakzatot. Alacsony, kerekded dombokhoz hasonlító, hólyagszerű kiemelkedések, tetejükön többségükben valamilyen felületi részletet láthatunk, általában kis központi krátergyűrűt.
Ügyeljünk arra, hogy ne tévesszük össze a dómokat a fennsíkokon található magányos kiemelkedésekkel, hegycsúcsokkal. Ez utóbbiak szabálytalan alakúak, meredekebbek és mivel jóval magasabbak, ezért hosszabb árnyékot vetnek, ellentétben a dómok aljánál látható apró, tipikus szürkés elmosódott árnyékkal.
Csak a Hold bizonyos területein fordulnak elő. Kifejezetten jellemzőek a Mare Nubium déli részén és az Oceanus Procellarum nyugati területén, ahol egész dómmezőket találunk, de ugyanúgy megtalálhatjuk őket némelyik nagyobb kráter belsejében is.
Egyes nagyobb, ismert dómok – kedvező megvilágítás esetén – már kisebb, 5–6 centiméteres távcsővel is észrevehetőek, mint például a Gambart-dómok, az Arago alfa és béta dóm, vagy a Valentine-dóm. Többségük sikeres megfigyeléséhez azonban már nagyobb, 10–15 cm átmérőjű műszer és legalább 150–200x-os nagyítás szükséges, nem is beszélve az esetleges felületi részletek megfigyeléséről. Éppen ez az a terület, ahol a 20–30 cm-es távcsővel rendelkező amatőrök rendszeres munkájára volna szükség, hiszen van még mit keresni ezen a téren. A Hold-dómok megfigyelése még az ilyen komoly méretű távcsövek tulajdonosai számára is érdekes, akár állandó ész-lelési feladatot jelentenek a rianások, szakadékok, gerincek és más apró holdalakzatok megfigyelése mellett.



forrás helye: http://hold.mcse.hu/alakzatok/domok.html


--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20111026/bd541fa2/attachment-0001.html>
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: m8 as dóm.JPG
Type: image/jpeg
Size: 51545 bytes
Desc: nem elérhető
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20111026/bd541fa2/attachment-0001.jpe>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról