[VCSE-LevLista] Távcsöves kérdés és válasz

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2012. Május. 16., Sze, 21:51:38 CEST


Szervusztok!

Érkezett egy kérdés a VCSE-hez valakitől. Kérdése érdekes és gyakran előforduló távcsöves amatőrcsillagászati kérdés, ezért - név nélkül - bemásolom ide, utána pedig a ráadott válasz következik. Régebben kértétek, hogy e kérdések-válaszok legyenek nyilvánosak, mert lehet belőle esetleg tanulni - ennek teszek eleget (név és cím nélkül).

Egyben ha valakinek más válasza lenne, nem értene egyet az általam adott válasszal, adja közre véleményét, kérem!

Igyekszem a jövőben az értelmes gyakorlati és elméleti kérdéseket meg válaszokat megosztani Veletek - persze nem terhelek senkit a felesleges kérdésekkel... :-)))

Üdv:
Szilárd

A kérdés:
------------------------------------

"Távcsővel kapcsolatban szeretnék feltenni egy kérdést, szükségem lenne egy tapasztalt csillagász véleményére, mielőtt meggondolatlanul megveszek valamit.

Egy Celestron AstroMaster 130EQ-val rendelkezek, amihez járt egy 20mm-es és egy 10mm-es okulárral. Igen örültem amikor sikerült a Vénuszt, a Marsot, a Jupiter és a Szaturnuszt bemérni, de később a 10mm-es által nyújtott nagyítás már nem volt elég, ezért legalább 2,5 mm-est szeretnék venni.

A kérdésem ez lenne: ilyen esetben a 2,5 mm-es 4-szer nagyobb képet fog adni mint a 10 mm-es? Vagy ez mástól függ? Nem tudnék megvásárolni egy egész készletet, mivel az legalább annyiba kerül, mint a tácső, és nem lenne szükség olyanra amivel már rendelkezem.

Ezért csak egy okulárt vagy esetleg kettőt vennék, de nem tudom, hogy honnan, és hogy milyet lehetne az AstroMaster-hez. Mindenképpen olyanra lenne szükségem ami "jóval" megnöveli nagyítást, pl a Marsból ne csak egy 1 mm-es elmosódott folt látszódjon.

Ammenyiben idejük engedi, szeretnék ebben az önök tapasztalataira hagyatkozni.

Köszönettel: XY"
________________________________________
A válasz:

Kedves XY!

Gratulálok a távcsövéhez, remélem sok szépet fog látni vele! A távcső által adott nagyítást minden esetben az alábbiak szerint számolhatja:

Nagyítás = az objektív fókusztávolsága / az okulár fókusztávolsága

Ez alapján, ha ugyanazon a távcsövön a 10 mm-es okulár helyett 2,5 mm-est használ, a nagyítás valóban négyszeresére nő. Vagyis az Ön - feltételezhetően - 650 mm fókuszú távcsövén a 10 mm-es okulárral kapott 65x-ös nagyítás 260x-orosra nőne.

Én mégis lebeszélném a 2,5 mm-es okulár megvételéről, a következő két ok miatt.

Először is, a 2,5 mm-es okulárokba rendszerint nehéz belenézni, a szem az ilyen rövid fókuszú okulárokba nehezen tud belenézni, főleg hosszabb időn át, nagyon fárasztó a használata (ez már 4 mm-esnél jelentkezik), és az optikai minőségnek is nagyon kiválónak kellene lennie, mivel minden optikai hibát jobban felnagyítva észlel: ezért egy igazán jó rövid fókuszú okulár drága. Emiatt okosabb dolog egy jó minőségű 2-szerező vagy háromszorozó Barlow-lencsét venni, ami a távcső fókuszát megnyújtja, de a látómező és a kényelmes betekintés megmarad. A Barlow-lencsék között azonban akadnak jók is, meg silányak is.

Másodszor, a távcsövek nagyítását nem érdemes vég nélkül fokozni. A maximális hasznos nagyítást a távcső milliméterben kifejezett átmérőjével egyezik, azaz az Ön esetében ez 130x-os. Ehhez pedig 5 mm-es okulár is elegendő. Egyszerűen nem fog több részletet látni, ha efölé nagyít, viszont a kép minősége rohamosan fog romlani, mert nagy nagyítás kihasználásához nem csak az optikának kéne jónak lennie, hanem a légkörnek is nagyon nyugodtan kell lennie: nagyobb nagyításoknál egyszerűen a légköri mozgások miatti képelmosódások is fokozottan jelentkeznek. Minden, a legnagyobb hasznos nagyítás feletti nagyítás már üres nagyítás, ami újabb részletet nem hoz elő, a távcső felbontóképességét ez nem tudja feljavítani, mert azt csak az átmérője meghatározza. Esetleg mégis érdemes a hasznos nagyítás 1,5x-eséig elmenni, mert az egy jó kompromisszum az ég állapota, a távcső minősége, és a szem kényelmi szempontjai között.

Rendkívüli esetekben (igen jó optika, eleve hosszú fókusz, ami az Ön távcsövére nem igaz /hosszú fókusz esetében ugyanis könnyebb optikai hibáktól mentes objektívet gyártani, a fényerősekkel sok gond lehet még ma is/, és kifejezetten nyugodt észlelőhely) a maximális hasznos nagyítás a milliméterben vett távcsőátmérő akár 2 x-ese is lehet, az Ön esetében 260x-os, de ezt alig néhány éjszaka használhatja ki egy évben, mert a légkör nyugtalan állapota ezt nem nagyon teszi lehetővé. De ehhez az Ön rövid objektívfókusza miatt még jó észlelőhely esetében is olyan rövid okulár kellene, amit rendkívül kényelmetlen (rossz) használni.

Ha a Google-lel rákeres a "hasznos nagyítás"-ra, talál nem kevés információt erről.

Én az Ön helyében az alábbi két lehetőség egyikét választanám:

1./ Egy 5-6 mm-es okulár kényelmes használata, megelégedve 108-130x-os nagyítással, és nem terhelve túl a távcső teljesítőképességét; esetleg egy 4 mm-es nagyobb látómezejűt több pénzért, de ez már a végső határ;

2./ Beleruházni egy minőségi Barlow-ba és a 10 mm-essel kombinálva. A Barlow-okból csak azt vegye meg, amiről talál jó vásárlói véleményeket!

A távcső olyan, mint a kocsi: ki lehet hozni belőle nagy sebességet, de ha nem ez volt a tervezésénél a cél, az nem tesz jót a motorjának... Mindennek van határa.

Még valami: a Mars meg a  Vénusz "túl fényesek". Sokkal több előjön belőlük színszűrők segítségével! Érdemes azt is venni. Amúgy a Marsot igazából csak 17 évente lehet jól észlelni, az ún. "Nagy Oppozíciók" idején, a közbeeső, 2-3 évente bekövetkező oppozíciók esetén a Mars fényes, de nem túl nagy, más távcsővel és nagyítással sem :-( A Vénuszhoz pl. kék, a Marshoz pl. narancs és zöld szűrő jó, de persze bármilyen mással is érdemes próbálkozni. A Mars hósapkáihoz egy zöld szűrő nagyon jó. A probléma az, hogy ilyen fényessége idején egyszerűen túlragyogja azt, amit szemünk képes befogadni a pici kontrasztokból, így a kontrasztokat szűrőkkel kell felerősíteni.

Amúgy meg a csillagászat időigényes hobbi, várni kell, amíg jó időben jól lehet látni a dolgokat :-) A Mars következő jó oppozíciója 2018-ban lesz. Most 14 ívperces volt a látszó átmérője, akkor meg 24 ívperces lesz, azaz majdnem kétszer akkora, mint most!

Üdvözlettel, stb.


--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20120516/2652e757/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról