[VCSE-LevLista] Javítások

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2012. Május. 18., P, 16:47:53 CEST


Szervusztok!

Az origon ma megjelent egy egész jó cikk a Vénusz-átvonulásról itt:

http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20120516-venusz-atvonulas-ritka-csillagaszati-jelenseg-junius-6an-reggel-a.html

A benne szereplő többszörös bújtatott öningyenreklámok nem érdekelnek, de az igen, hogy a tranzit és az okkultáció szó folyamatosan keveredik benne (hacsak időközben ki nem javítják benne...). Pl. itt:

"...ahogy a csillagászok sokszor nevezik: fedés vagy okkultáció, illetve átvonulás avagy tranzit."

Nos, az okkultáció meg a tranzit egészen más. De az okkultáció valóban fedés, a tranzit meg valóban átvonulás magyarul.

Az okkultáció szó elrejtést jelent, vagyis egy égitest eltűnik a másik mögött. Pl. a Hold-okkultációk során a csillag eltűnik teljesen kb. egy órácskára. Vagy egy kisbolygó elfed egy csillagot a mozgása során, vagy egy csillag elfed egy exobolygót: ezek okkultációk. (Az Amatőrcsillagászok kézikönyve jól tudja a meghatározást a könyv 270. oldalán: "Teljes okkultációnak nevezzük, amikor egyik égitest a másikat teljes egészében eltakarja." Majd utána jól definiálja a részleges okkultációt is, amikor egy kis rész még látható marad (pl. gyűrűs napfogyatkozás).

A tranzit az, amikor egy jelentősen kisebb objektum halad el egy nagyobb objektum előtt (vagyis akár részleges okkultáció is lehetne a kézikönyv szerint, de nem az, mert tranzitkor egyik objektumnak sincs jelentősebb része kitakarva.) Mellesleg a kézikönyv is szépen, magyarul átvonulásoknak nevezi ezeket a jelenségeket.

A pontos szóhasználat nemcsak szemantikai jelentőségű. Nem lehet azzal érvelni, hogy tranzitkor is elfedi az egyik objektum a másikat kis mértékben (mondjuk a másik felületének 1%-át vagy még kevesebbet), vagy hogy a tranzit az okkultáció egyik speciális fajtája, mert ezzel pont a lényeget kenjük el:

1./ Okkultációkor egy nagyobb test fed el egy kisebbet, az esetek döntő részében teljesen és hosszabb időre elfed (az elfedett égitest fényességcsökkenés mértéke megközelíti vagy inkább eléri a 100%-ot);

2./ Tranzitkor pedig többnyire egy jelentősen kisebb égitest halad át egy nagyobb előtt, jelentéktelenül kicsi fényességcsökkenést okozva (a fényességcsökkenés mértéke kisebb, mint 1%).

A kettő közötti esetet gyűrűs fedéseknek nevezzük (a belépés-kilépést pedig részleges fedéseknek). Az esetek megkülönböztetése nem azért fontos, hogy a szerencsétlen egyetemi hallgatókat a vizsgákon az őrületbe kergetni  lehessen, hanem mert a fényességcsökkenés kiszámítása matematikailag egészen más egyenletekkel történik az egyes esetekben! (Lehet ugyan konstruálni olyan egyenleteket, amelyek a négy esetet egyszerre kezelik, de ezek levezetése iszonyatosan bonyolult, és a legtöbb helyen ezért elírásokkal, kisebb hibákkal jelentek meg a múltban...).

Legalább a természettudományokban legyen ott az i-ken a pont és a t-ken a vessző, különben az történik a végén (aminek jelei itt vannak köröttünk), ami az országgal ebben a versikében:

„Egy szeg miatt a patkó elveszett,
A patkó miatt a ló elveszett,
A ló miatt a csata elveszett,
A csata miatt az ország elveszett,
Verd be jól azt a patkószeget!”
– (angol gyermekvers)
Hasonlóképpen a végén meg a fedés analízise veszik el :-))))

Elnézést, másutt a kritikámat úgyse tudom megtenni, de legalább itt rögzítsük a szakmai lényeget - bulvárhonlapokkal nem vitatkozunk. Meg szeretném, ha egymástól nem az origótól/indextől stb. tanulnánk, hanem hiteles forrásból! :-)

Üdv:
Szilárd
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20120518/d023c47a/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról