[VCSE-LevLista] Apophis

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2013. Jan. 9., Sze, 11:41:55 CET


Szervusztok!

Időről-időre felmerül, vajon nekünk ütközhet-e az (99942) Apohis névre keresztelt kisbolygó (vagy bármelyik másik, de a következő pár évtizedre előretekintve az Apophis tűnik az egyik legveszélyesebbnek).

Egy ma közzétett tanulmány szerint 2068-ban az Apophis legfeljebb 5,3 milliomodnyi valószínűséggel cspaódhat csak be a Földbe, ami rendkívül kicsi érték, még csak figyelemreméltónak sem mondható. 2105-ig előretekintve az összes Föld-Apophis találkozásnál ez a legmagasabb érték. Aggodlaomra tehát smemi ok...

A számolás érdekessége - és újszerűségét is ez adja -, hogy nemcsak a Nap és a többi bolygó gravitációs hatását vették figyelembe, hanem az ún. Jarkovszkij-effektust is. Ez a hatás is kicsit megváltoztatja a kisbolygó pályáját. A kisbolygó a Naptól kapott hőt ugynais visszasugározza a világűrbe. A visszasugárzás úgy történik, hogy a felvett hőt a kisbolygóból fotonok viszik el. Minden foton, amikor eltávozik, egy kicsit "visszarúg" a kisbolygóba (hatás-ellenhatás törvénye). A Jarkovszkij-hatást az okozza, hogy a kisbolygó nappali oldala jobban felmelegszik, ezért több foton távozik el róla, mint az éjszakai oldalon. A több eltávozott foton a nappali oldalról több lendületet visz el, mint az éjszakairól, ezért az egész olyan, mintha kicsit rakétaszerű-erő hatna a kisbolygóra.

Üdv,
Szilárd

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20130109/26a4e1e7/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról