[VCSE-LevLista] Mai kép helyett: érdekes kérdés, érdekes válasz

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2014. Már. 20., Cs, 08:17:55 CET


Szervusztok!

A következő kérdés érkezett a VCSE-hez egy laikustól:

"Üdv! Az lenne a kérdésem hogy már régóta megfigyeltem azt, hogy amikor nagyon fúj a szél és ahogy fújja a felhõket és a éppen telehold van, akkor olyan mintha a Hold magátol menne gyorsabban, és még akkor is, amikor már elhaladt a felhő előtte. Azért vagyok rá kiváncs,i hogy ezt miért látom így, mert tudom hogy a Hold az nem halad annyira gyorsan az égen...vagyis gyorsan halad de azt akkor se látjuk olyan feltünöen na remélem hogy nem nagyon hülye kérdés ez. Zsuzsa"

Íme, a válasz érdemi része (hátha valaki nem ismeri a megoldást, vagy hasonló kérdést kap):

"Kedve Zsuzsa!

A kérdésed nem hülyeség. Egy ravasz érzéki csalódásról van szó, és a Hold igen gyakran csapja be agyunkat. Pl. horizont közelében nagyobbnak látjuk a Holdat, mint ha magasan jár az égen, egyszerűen mert vizuális illúzióban lesz részünk, miközben a Hold tényleges fizikai mérete nem változik természetesen (részletesebben lásd: http://www.vcse.hu/konyvtar/vizi1978.html).

Az általad leírt esetben a Hold másképp csapja be érzékelésünket. A Hold sebessége változó, de óránként átlagosan fél fokot megy odébb az égbolton a csillagokhoz képest. Amikor nincs felhő az égen, akkor ezt csak a tereptárgyakhoz tudod viszonyítani, de ha a Hold magasan jár, akkor már csak a csillagokhoz. A csillagok azonban szintén mozognak az égbolton, és mert a csillagokhoz képest viszonylag keveset mozdul el, a mozgása inkább csak napról-napra, de nem negyedóráról negyedórára feltűnő.

Amikor azonban felhőlyukakkal teli, felhőátvonulászós idő van, akkor az agyunk a Hold mozgását már nem a csillagokhoz képest viszonyítja, hanem a felhőkhöz. A gyorsan vonuló felhők lesznek a viszonyítási alap, és így sebességérzékelésünk meg lesz tévesztve.

Erről magyar nyelvű ismeretterjesztő irodalmat nem találtam, noha más érzékszervi csalódásokról sokat írnak, pl. itt: http://hu.wikipedia.org/wiki/Optikai_csal%C3%B3d%C3%A1s vagy http://www.origo.hu/tudomany/20091012-adelson-vilagossagilluzioja-vilagossageszleles-es-a-vilagossagkonstancia.html vagy angolul itt: http://dragon.uml.edu/psych/illusion.html . Angolul a http://www.cis.rit.edu/people/faculty/montag/vandplite/pages/chap_13/ch13p2.html oldalon lehet találni megjegyzést arra nézve, hogy agyunk a nagyobb méretűt fogja állónak venni (pl. a nagy felhőt) és a kisebbet mozgónak (pl. a kisebb Holdat), ezért tehát a gyorsabban mozgó felhőket fogja állónak tekinteni, és ezekhez méri gyorsnak a Hold mozgását. (Ők is éppen a felhőket-Holdat hozzák fel tipikus példának erre a jelenségre.) A jelenség tehát ismerős, szép példája az optikai csalódásoknak, jó, hogy megfigyelted. A pszichológiában az érzékszervi csalódásokat tanulmányozók az ilyen látszó effektusokat "indukált mozgásnak" nevezik, és semmi köze a valós mozgásokhoz.

Üdvözlettel, VCSE

--------------------------
Május 2.: Közgyűlés. Aki nem rendezte még tagdíját, kérjük, mihamarább fizesse be! Számlaszámunk: 75500258-10819342. Köszönjük!
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20140320/d353d25e/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról