A Vega Csillagászati Egyesület Távvezérelt Csillagvizsgálójának létrehozását az egyesületi tagok adományai, önkéntes munkája, tagdíjai és a SZJA 1%-os felajánlások tették lehetővé.

VCSE - Az M101 galaxis a VCSE Távvezérelt Csillagvizsgálójának egyik első tesztfelvételén. A felvételt Csizmadia Szilárd, Fábián Kálmán és Ágoston Zsolt készítette. A felvétel 2017. március 27-én, 29-én és 31-én készült. A képfeldolgozást Ágoston Zsolt végezte: DSS-sel tolta össze a képeket, majd Startools-ban és Photoshopban utókorrekciókat végzett. A felvételhez hat darab mezősimító (flat-field), 10 darab sötétképet (dark) és 112 db 30 másodperces objektum (light) képet használt. A képet a VCSE Távvezérelt Csillagvizsgálójának 250/1200-as Newton távcsövére szerelt Canon 6D fényképezőgéppel, ISO 1600 érzékenységgel vették fel. A távcsőmechanika EQ-6 volt, vezetést nem használtak a képhez. - VCSE
VCSE – Az M101 galaxis a VCSE Távvezérelt Csillagvizsgálójának egyik első tesztfelvételén. A felvételt Csizmadia Szilárd, Fábián Kálmán és Ágoston Zsolt készítette. A felvétel 2017. március 27-én, 29-én és 31-én készült. A képfeldolgozást Ágoston Zsolt végezte: DSS-sel tolta össze a képeket, majd Startools-ban és Photoshopban utókorrekciókat végzett. A felvételhez hat darab mezősimító (flat-field), 10 darab sötétképet (dark) és 112 db 30 másodperces objektum (light) képet használt. A képet a VCSE Távvezérelt Csillagvizsgálójának 250/1200-as Newton távcsövére szerelt Canon 6D fényképezőgéppel, ISO 1600 érzékenységgel vették fel. A távcsőmechanika EQ-6 volt, vezetést nem használtak a képhez. – VCSE

A VCSE Távvezérelt Csillagvizsgálójának (a továbbiakban: csillagda) használata minden VCSE-tag előtt nyitva áll, aki a használat évére tagdíját már rendezte és a csillagda-használatot illetően oktatásban részesült. Ilyen oktatást évente néhányszor rendezünk, szükség esetén ad hoc jelleggel bármelyik derült este, amikor az oktatók egyike (Ágoston Zsolt, Bánfalvi Péter, Csizmadia Szilárd) éppen ráér.

VCSE - A Távvezérelt Csillagvizsgáló fűműszere, a 25 cm-es Newton-távcső
VCSE – A Távvezérelt Csillagvizsgáló fűműszere, a 25 cm-es Newton-távcső

A csillagda főbb adatai a következők:

Helyszín: Zalaegerszeg

Tulajdonos: VCSE

Építés ideje: 2014. augusztus – október

Első fény: 2014. október 24.

Hivatalos átadó időpontja: 2017. április 29.

Főműszer: 250/1200-as Newton távcső (gyártó: Skywatcher). Beszerzési év: 2011.

Mechanika: EQ-6 (gyártó: Skywatcher), beszerzés éve: 2004. GoTo funkcióval ellátva: 2006.

Kómakorrektor: Skywatcher kómakorrektor f/4-es műszerekhez. Bár a mi távcsövünk f/4,8-as, a kómakorrektor leírása szerint használható f/4-től f/5-ösig terjedő távcsövekhez is. Mivel egyelőre lényeges problémát nem tapasztaltunk, cseréjét a fókuszhoz illeszkedő kómakorrektorra anyagi okok miatt nem tervezzük. Amennyiben valakinek a kép sarkainál jelentkező teljesen lényegtelen apró csillagtorzulás zavaró lenne, szoftveresen vágja le a képet kisebbre.

Detektor: Canon 6D (átalakítatlan) fényképezőgép 25 – 102 400 ISO értékkel. Ajándékozás éve: 2015. A detektor mérete 35,8 x 23,9 mm, a pixelek száma 5472×3648. A látómező mérete kb. 103×68 ívperc. Ezért a képskála kb. 1,13 ívmásodperc/pixel.

Vezetés: 50/190-es lencsés keresőtávcsőre szerelt Lacerta MGEN.

Operációs rendszer: Win 7. A számítógépet egyik tagtársunk ajándékozta 2014-ben.

Szűrők és szűrőváltó jelenleg még nincsenek.

Az észlelés tervezése és a használat során kéretik figyelembe venni, hogy a csillagda jelenleg megyeszékhelyen, fényszennyezett helyen található, ezért határmagnitúdója és a használható maximális expozíciós idő limitált!

A Canon 6D jelenleg távvezérelt B idő üzemmódra van állítva, emiatt 5 sec-nél rövidebb expozíciós idejű felvételekhez (pl. Hold-fotózáshoz) Bánfalvi Pétert meg kell kérni, hogy az üzemmódot M-re állítsa az észlelés előtt. Ilyen észlelés után az üzemmód manuálisan B-re vissza lesz állítva!

A képskála miatt bolygófotózásra a jelen összeállítás nem alkalmas (amikor a Jupiter legnagyobb látszó méretű (50,6″), akkor is csak egy kb. 45×45 pixel méretű területre képződik le a Canon 6D-n a távcső fókuszánál, ami nem túl jó felbontású képet eredményez). Preczlik Gábor bolygókamerája átmenetileg a csillagdában van, ha valaki bolygózni szeretne, a Canon 6D-t át kell cseréltetnie a bolygókamerára, majd az észlelés után vissza. Ez ügyben Pétert és Gábort kell megkeresni.

 

A csillagda használatához szükséges használati útmutató INNEN letölthető.

Távcsőidőt a vcse  kukac vcse.hu levélcímen lehet az Egyesület elnökétől kérvényezni. Amennyiben egyazon éjszakára többen is kérnek távcsőidőt és nem tudnak megegyezni, úgy a prioritási pontok döntenek. Ezeket itt lehet letölteni (később lesz feltöltve). Lényeges, hogy a prioritási pontok jóságáért, aktualizálásáért nem csak a VCSE vagy annak valamelyik tisztségviselője a felelős, hanem az érintettek is. Ha hibát tapasztal valaki, kérjük, barátilag jelezze azt a vcse kukac vcse.hu e-mail címen és igyekszünk a problémát a lehető leghamarább orvosolni.

VCSE - a mechanika csatlakoztatása a távcsőtartó betonoszlophoz
VCSE – A mechanika csatlakoztatása a távcsőtartó betonoszlophoz

A csillagda használatának szabályzata innen tölthető le (később lesz feltöltve).

A legfontosabb csillagda-használati szabályok: (1) a nyers képeket ott kell hagyni a mérőgépen, hogy egy hirtelen feltűnő csillagászati jelenség esetén (pl. szupernóva, üstökös, változócsillag) ellenőrző képnek lehessen használni a felvételt, (2) a feldolgozott kép publikálásának helye bármi lehet, mi a VCSE honlapot, mint elsődleges publikálási helyet javasoljuk. Bárhol is történik azonban a közzététel, a közzététel helyéről és időpontjáról kérünk értesítést! (Nyomtatott lap esetén egy példányt is.)

A csillagdában készült képek közlése során mindig fel kell tüntetni ezt, vagy ezzel egyenértékű szöveget:

“A felvétel/kép a VCSE Távvezérelt Csillagvizsgálójában készült.”

A csillagdában készített képekre saját vízjelet, szerzői jogot birtokló stb. jelet tenni tilos. VCSE logó stilizált változata vagy VCSE felirat rátehető. A csillagdában készült képeket a VCSE bármely megjelenési felüöletén, kiadványában bármikor (újra)közölheti.

Utolsó aktualizálás időpontja: 2018. október 21.

Megelőző aktualizálás időpontja: 2017. okt. 2.