Ismét eljött a személyi jövedelemadó (SZJA) bevallásának időszaka. Az SZJA 1%-ról sokszor elfeledkeznek nyilatkozni az adózók, és így évente mintegy 10 milliárd forint adóról nem maguk döntenek, hanem meghagyják az államnak. Pedig ez az 1% sokat jelent a civil szervezetek, így a Vega Csillagászati Egyesület számára is.

A 2021-ben felajánlott összegekről a NAV honlapján lehet tájékozódni. Ebből megtudhatjuk, hogy melyik szervezet mekkora összeggel részesült a felajánlott 1%-okból:

https://nav.gov.hu/ado/szja1_1/kimutatasok_elszamolasok/civil-szervezetek/felajanlasban-reszesult-szervezetek-2021/kozlemeny-a-2021.-evben-szja-1-os-felajanlasban-reszesult-civil-kedvezmenyezettekrol

A VCSE itt külön is közli, mennyi 1%-ot ajánlottak fel neki az adózók és mire fordította a neki felajánlott 1%-okat.

A 2021-es bevalláskor az adózóknak csupán 80%-a rendelkezett az adója 1%-áról, összesen 1,66 millió fő SZJA fizető (ebből csillagászatra 921 fő rendelkezett). Amit civil szervezetek kaptak meg, összesen 10,5 milliárd forint volt (ebből csillagászatra 5,6 millió forint), miközben akár 26 milliárd forint is lehetett volna a befizetett SZJA alapján.

Az SZJA 1%-ról legtöbben azért nem rendelkeznek, mert az adóbevallást a NAV készíti el számukra, így nincs további tennivaló. Pedig ügyfélkapun, eSZJA portálon stb. keresztül bárki könnyen megteheti a rendelkezést.

Ha biztosak akarunk lenni az 1% rendelkezéséről, legjobb, ha magunk megyünk érte. Ehhez a következőt kell tenni:

Menjünk oda családtagjainkhoz, ismerőseinkhez, kollégákhoz, és kérjük meg őket, hogy az SZJA 1%-át ebben az évben is ajánlják fel a Vega Csillagászati Egyesület részére. Ehhez csak a VCSE adószámát kell ismerni:

189 537 21-1-20.

De hogy biztosan ne felejtsék el a nyilatkozatot, még jobb, ha mi magunk “gyűjtjük be” és juttatjuk el azokat a NAV-hoz. Ennek a módja a következő:

1. lépés:

Kérjük meg az adó 1%-ról rendelkező ismerősünket, hogy töltse ki a csatolt nyilatkozatot: a 21EGYSZA nyomtatványt, melyet a NAV honlapjáról lehet letölteni:

https://nav.gov.hu/nyomtatvanyok/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvanykitolto_programok_nav/21egysza

2. lépés:

A kitöltött nyilatkozatot mi magunk juttassuk el a NAV-hoz. Ezért a mi esetünkben fontos szabály:

Ha a nyilatkozatokat eseti meghatalmazott kívánja benyújtani, a meghatalmazottnak a nyilatkozathoz csatolnia kell a magánszemély által adott, a nyilatkozat benyújtására jogosító meghatalmazását.”

A nyilatkozatot Te, mint eseti megbízott benyújthatod a NAV-nak; ehhez az adózó ki kell hogy töltsön egy meghatalmazást is részedre. A meghatalmazást szintén a NAV honlapján lehet elérni:

https://nav.gov.hu/nyomtatvanyok/letoltesek_egyeb/adatlap/Eseti_meghatalmazasho20180216

– személyes adatok kitöltése a nyilatkozó részéről,

– Te, mint meghatalmazott személyes adataid,

– meghatalmazás tárgya: SZJA 1+1% rendelkező nyilatkozat benyújtása.

A meghatalmazást alá kell, hogy írja az adózó, Te mint meghatalmazott, és két tanú is. Tudom, hogy macerás, de hidd el, sokat segíthetsz vele az Egyesületnek.

3. lépés:

A 21EGYSZA nyilatkozatot lezárt borítékba kell helyezni, a borítékra pedig rá kell írni:

– az adózó nevét,

– lakcímét, és

– adóazonosító jelét,

és FONTOS: a leragasztásnál alá kell írni az adózónak.

4. lépés:

Az aláírt borítékot (több nyilatkozó esetén borítékokat), valamint a meghatalmazást (meghatalmazásokat) be kell tenni egy másik borítékba, és így azt elpostázni a NAV részére, ahova legkésőbb 2022. május 10-ig be kell, hogy érkezzen.

Fontos, hogy a 2022. május 20-i határidő jogvesztő. Ez azt jelenti, hogy ha valaki ezt követően rendelkezik befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról, a rendelkezése érvénytelen és késedelmét igazolási kérelemmel sem mentheti ki.

Megjegyzés:

Ha időközben az adózó meggondolná magát és mégis tesz másik nyilatkozatot on-line felületen, vagy egyéb módon, akkor az első nyilatkozatot veszik figyelembe (nem hivatalos gyakorlat). Ezért is érdemes minél előbb kérni és beadni a nyilatkozatot.

“A bevett egyház technikai számára szóló, formailag érvényes 2020. évi nyilatkozatokat 2021-ben is figyelembe veszi a NAV, újabb nyilatkozat beadásáig vagy a nyilatkozat visszavonásáig.” Tehát ha nem akar változtatni, nem kell újra nyilatkozni.

“A civil kedvezményezettek és a kiemelt költségvetési előirányzat javára ugyanakkor továbbra is évenként kell nyilatkozni, mivel ezeket a felajánlásokat csak egy alkalommal, a rendelkezés évében veheti figyelembe a NAV.”

Ezért kell minden évben újra elkérni a nyilatkozatot.

Az SZJA 1+1%-ról rendelkező nyilatkozatán az adózó dönthet úgy, hogy nevét és elérhetőségét a megjelölt civil kedvezményezettel közölje a NAV. Az adatkezelési hozzájárulás és az adatok feltüntetése a rendelkező nyilatkozaton önkéntes, nem feltétele az érvényes rendelkezésnek.

 

Részletes tájékoztató a NAV honlapján:

https://nav.gov.hu/ado/szja1_1

1%-os segítségeteket előre is köszönjük szépen!

Derült eget!

 

Jandó Attila

a VCSE titkára

Dr. Csizmadia Szilárd

a VCSE elnöke