Ismét eljött a személyi jövedelemadó (SZJA) bevallásának időszaka. Az SZJA 1%-ról sokszor elfeledkeznek nyilatkozni az adózók, és így évente mintegy 10 milliárd forint adóról nem maguk döntenek, hanem meghagyják az államnak. Pedig ez az 1% sokat jelent a civil szervezetek, így a Vega Csillagászati Egyesület számára is.

VCSE – A 2020-ban NAV által átutalt SZJA 1% összege a 2019. évi SZJA-ból. Kék színű 3. legnagyobb rész (7%): VCSE; világosszürke 2. legnagyobb rész (7%): SACSE; sötétszürke (69%) legnagyobb összeg: az MCSE gyűjtése. Forrás nav.gov.hu

A 2020-ban felajánlott összegekről a NAV honlapján lehet tájékozódni. Ebből megtudhatjuk, hogy melyik szervezet mekkora összeggel részesült a felajánlott 1%-okból:

https://www.nav.gov.hu/nav/szja1_1/egyszaz_kiut_index

A 2020-as bevalláskor az adózóknak csupán 18%-a rendelkezett az adója 1%-áról. Mindez, amit civil szervezetek kaptak meg, összesen 9,5 milliárd forint volt, miközben akár 25 milliárd forint is lehetett volna.

Az SZJA 1%-ról legtöbben azért nem rendelkeznek, mert az adóbevallást a NAV készíti el számukra, így nincs további tennivaló. Pedig ügyfélkapun, eSZJA portálon stb. keresztül bárki könnyen megteheti a rendelkezést.

Ha biztosak akarunk lenni az 1% rendelkezéséről, legjobb, ha magunk megyünk érte. Ehhez a következőt kell tenni:

Menjünk oda családtagjainkhoz, ismerőseinkhez, kollégákhoz, és kérjük meg őket, hogy az SZJA 1%-át ebben az évben is ajánlják fel a Vega Csillagászati Egyesület részére. Ehhez csak a VCSE adószámát kell ismerni:

189 537 21-1-20.

De hogy biztosan ne felejtsék el a nyilatkozatot, még jobb, ha mi magunk “gyűjtjük be” és juttatjuk el azokat a NAV-hoz. Ennek a módja a következő:

1. lépés:

Kérjük meg az adó 1%-ról rendelkező ismerősünket, hogy töltse ki a csatolt nyilatkozatot: a 20EGYSZA nyomtatványt, melyet a NAV honlapjáról lehet letölteni:

https://www.nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvanykitolto_programok_nav/nyilatkozatok/20EGYSZA.html

2. lépés:

A kitöltött nyilatkozatot mi magunk juttassuk el a NAV-hoz. Ezért a mi esetünkben fontos szabály:

Ha a nyilatkozatokat eseti meghatalmazott kívánja benyújtani, a meghatalmazottnak a nyilatkozathoz csatolnia kell a magánszemély által adott, a nyilatkozat benyújtására jogosító meghatalmazását.”

A nyilatkozatot Te, mint eseti megbízott benyújthatod a NAV-nak; ehhez az adózó ki kell hogy töltsön egy meghatalmazást is részedre. A meghatalmazást szintén a NAV honlapján lehet elérni:

https://www.nav.gov.hu/nav/letoltesek_egyeb/adatlap/Eseti_meghatalmazasho20180216.html

– személyes adatok kitöltése a nyilatkozó részéről

– Te, mint meghatalmazott személyes adataid

– meghatalmazás tárgya: SZJA 1+1% rendelkező nyilatkozat benyújtása

A meghatalmazást alá kell, hogy írja az adózó, Te mint meghatalmazott, és két tanú is. Tudom, hogy macerás, de hidd el, sokat segíthetsz vele az Egyesületnek.

3. lépés:

A 20EGYSZA nyilatkozatot lezárt borítékba kell helyezni, a borítékra pedig rá kell írni:

– az adózó nevét,

– lakcímét, és

– adóazonosító jelét,

és FONTOS: a leragasztásnál alá kell írni az adózónak.

4. lépés:

Az aláírt borítékot (több nyilatkozó esetén borítékokat), valamint a meghatalmazást (meghatalmazásokat) be kell tenni egy másik borítékba, és így azt elpostázni a NAV részére, ahova legkésőbb 2021. május 10-ig be kell hogy érkezzen.

Fontos, hogy a 2021. május 10-i határidő jogvesztő. Ez azt jelenti, hogy ha valaki ezt követően rendelkezik befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról, a rendelkezése érvénytelen és késedelmét igazolási kérelemmel sem mentheti ki.

Megjegyzés:

Ha időközben az adózó meggondolná magát és mégis tesz másik nyilatkozatot on-line felületen, vagy egyéb módon, akkor az első nyilatkozatot veszik figyelembe (nem hivatalos gyakorlat). Ezért is érdemes minél előbb kérni és beadni a nyilatkozatot.

“A bevett egyház technikai számára szóló, formailag érvényes 2020. évi nyilatkozatokat 2021-ben is figyelembe veszi a NAV, újabb nyilatkozat beadásáig vagy a nyilatkozat visszavonásáig.” Tehát ha nem akar változtatni, nem kell újra nyilatkozni.

“A civil kedvezményezettek és a kiemelt költségvetési előirányzat javára ugyanakkor továbbra is évenként kell nyilatkozni, mivel ezeket a felajánlásokat csak egy alkalommal, a rendelkezés évében veheti figyelembe a NAV.”

Ezért kell minden évben újra elkérni a nyilatkozatot.

Az SZJA 1+1%-ról rendelkező nyilatkozatán az adózó dönthet úgy, hogy nevét és elérhetőségét a megjelölt civil kedvezményezettel közölje a NAV. Az adatkezelési hozzájárulás és az adatok feltüntetése a rendelkező nyilatkozaton önkéntes, nem feltétele az érvényes rendelkezésnek.

 

Részletes tájékoztató a NAV honlapján:

https://www.nav.gov.hu/nav/szja1_1

Derült eget!

 

Jandó Attila

a VCSE titkára

Dr. Csizmadia Szilárd

a VCSE elnöke