Az itt feltüntetett információk a 2023. február 20-i állapotot tükrözik! Az aktuálisan érvényes információkért kérjük, látogasson el a megadott honlapokra! Ha a listáról hiányzó planetáriumról tud, kérjük, írjon róla a vcse@vcse.hu e-mail címre! Ha ön a planetárium/cég képviselője és a honlap-címben, elérhetőségben, az itt közölt adatokban változás keletkezik, kérje a frissítést ugyanezen az e-mail címen.

Majdnem mindegyik planetárium fogad céges, nyugdíjas és iskolai, stb. baráti csoportokat külön is. Ennek módjairól a megadott honlapokon lévő kapcsolatokon keresztül lehet érdeklődni (a VCSE-nél nem!).

Az égbolt forgása miatt a csillagok ívet húznak a Zselici Csillagpark Bemutató Csillagvizsgálójának kupolája felett - a helybeli planetárium emögött található. Fotó: Schmall Rafael
Az égbolt forgása miatt a csillagok ívet húznak a Zselici Csillagpark Bemutató Csillagvizsgálójának kupolája felett – a helybeli planetárium emögött található. Fotó: Schmall Rafael

Zselickisfalud – Zselici Csillagpark. Honlap: https://zselicicsillagpark.hu/. Egész évben nyitva. Hétfő: szünnap. Kedd, szerda, csütörtök: 10-16 óráig, péntek 15-23 óráig, szombat és vasárnap 10-17 óráig. A péntekeken kívüli esti távcsöves bemutatókról és augusztusi csillaghullás-nézésről a honlapjukon vagy telefonon lehet náluk érdeklődni. Meteoritkiálltás, asztrofotó-kiállítás és távcsöves Napészlelés, csillagnézés is lehetséges (mint egyébként a legtöbb planetáriumhoz tartozik bemutató csillagvizsgáló vagy van távcsövük bemutató célra.)

Jegyárak és belépődíjak a megadott honlapon érhetők el.

Utazó Planetárium. Honlap: https://www.utazoplanetarium.com/. Mobil planetárium, amely bármely faluban-városban felállítható megrendelésre. Előadások iskoláknak, óvodáknak, falunapoknak, cégeknek, fesztiválok kiegészítő programjaiként stb. Az árakról, megrendelés részleteiről, a választható programokról tájékozódjon a honlapjukon!

Astrotech Kft. Honlapjuk címe: http://www.astrotech.hu/termekeink. Mobilplanetáriumi előadás (5 m-es kupola) rendelhető tőlük, elsősorban Bács-Kiskun vármegyében és környékén. Ugyancsak árusítanak planetáriumi technikát, vetítőkészüléket és mobilkupolát stb.

Baja – Borbás Mihály Látogatóközpont és Csillagleső Planetárium. Honlap: http://csillagleso.hu/. Egyéni és csoportos időpontfoglalás lehetséges, illetve előre meghirdetett időpontokban is várnak látogatókat, amelyekről a honlapjukon, illetve facebook-oldalukon lehet tájékozódni: https://www.facebook.com/BorbasMihalyLatogatokozpont.

Alsómocsolád. Gyakorlatilag az egész falu egy hatalmas csillagászati bemutatóterem. Ez az itt megtalálható Naprendszer-ösvénynek köszönhető, amiről itt lehet tájékozódni. A Naprendszert  2 566 830-ad részére kicsinyítették. Ugyancsak van egy napóra-kiállítás is a településen. A faluban repülőgép-szimulátor és állandó planetárium is működik, ami előzetes egyeztetés után látogatható. Foglalás: https://turizmus.alsomocsolad.hu/?oldal=446&menu=518&fbclid=IwAR0d7B2Nes4Uaz_yNyxeDRsi-YZ2faCcRNVLeW1Gf67Pu1Os5l1Zf2a-IS4. A planetáriumnak honlapja nincs.

Alsómocsolád planetáriuma és repülőgép-szimulátora. (Kép forrása: Alsómocsolád község hivatalos facebook-oldala)
Alsómocsolád planetáriuma és repülőgép-szimulátora. (Kép forrása: Alsómocsolád község hivatalos facebook-oldala)

Alsőörs. 2023-ban ez volt Magyarország legnagyobb működő planetáriuma, bár átmenetileg zárva, nyitás 2023. tavasszal, így a programjaik is csak azután érhetők el. Honlap: https://amfialsoors.hu/planetarium.

Bakonybél – Pannon Csillagda. Honlap: http://csillagda.net/. Látogatási rend: 2023. jan. 1-már. 31. között zárva, nyitás április 1-én.

Budapesti Planetárium. Jelenleg átmenetileg (tartósan) zárva. Honlap: ?. Újranyitás: ?.

Debrecen – Agóra. Honlap: https://www.agoradebrecen.hu/latogatoi-informaciok/. A debreceni Agórában állandó, fix helyre felállított mobilplanetárium. A planetárium-látogatáson túl az Agórában további számos természettudományi élményprogramban lehet részt venni. 2023. április 30-ig szerda-csütörtök-péntek 13-17 óráig, szombat 10-17 óráig vannak nyitva, a többi nap szünnap. Jegyet 16 óráig lehet vásárolni, csoportok 20 főtől és egy héttel korábbi bejelentkezés és előzetes egyeztetés esetén a fenti időpontokon túl is meglátogathatják az intézményt.

Eger – Specula. Honlapjuk itt érhető el. Az itt található Csillagászati Múzeumban és Tudományos Élményközpontban planetárium is van, aminek nyitvatartásáról itt kapható felvilágosítás.

Kecskeméti Planetárium. Honlap: http://plani.hu/. Minimális csoportlétszám 10 fő, maximális 60 fő. Programok és előzetes bejelentkezés a honlapjukon közöltek szerint. Magyarország időrendben másodiknak épített planetáriuma.

Kecskemét – Technika Háza. A Természettudományos Tudástár és Élményközpontban van egy 5 méteres planetáriumi kupola és egy lézeres vetítőkészülék. Erről a planetáriumról a facebook oldalukon kerezstül lehet tájékozódni:

https://www.facebook.com/groups/354702855288371/

Lakitelek – Hungarikumliget. Honlap: https://hungarikumliget.hu/szolgaltatasok/vallas-kultura-es-tudomany/hungarikum-kiallitohaz. Itt is várja egy planetárium az érdeklődőket. A nyitvatartásról és a belépődíjról a honlapjuk ad tájékoztatást. A kiállítóházban nem csak csillagászat, hanem más természettudományok területén alkotott magyar tudósokról, eredményeikről is megemlékeznek.

Pécsi Planetárium – Zsolnai Kulturális Negyed. Honlap: https://www.zsolnaynegyed.hu/planetarium/planetarium-programok. Látogatási rend: honlapjuk szerinti előre meghirdetett időpontban.

Mosonmagyaróvár – Futura. Honlap: https://www.futuramoson.hu/futura/. Magyarország legnagyobb tudományos játszóháza, ahol a csillagászaton kívül számos más tudományág élményei is várnak. Jól áttekinthető honlapon tájékozódhatunk a nyitvatartásról, árakról és extra programokról. Itt is található planetárium.

Salgótarján – TIT Nógrád Megyei Ismeretterjesztő Egyesület. A planetárium: D=4 m mobil kupola + hagyományos izzós projektor. Honlap: https://nmtie.hu/.

Szolnok – TIT Jász-Nagykun-Szolnik Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társaság.
A planetárium D=5 m mobil kupola + lézeres projektor. Honlap: http://tit-szolnok.hu/tartalom/csillagaszat/1urania/show.html. Nincs információnk arról, hogy jelenleg üzemelne (korábban általános iskolásoknak tartottak vele planetáriumi előadásokat), de a hardver és a tudás rendelkezésre áll.

Répáshuta – Bükki Csillagvizsgáló. Honlap: https://www.bnpi.hu/hu/reszletek/bukki-csillagda. A gazdag programról honlapjukon lehet tájékozódni.

Szombathely – ELTE SEK Kövesligethy Radó Oktató Csillagvizsgáló és Planetárium. Bemutató videó itt. Honlap: ? Látogatási rend: ?.

ELTE Lágymányosi Planetárium. Nem látogatható, az ELTE oktatási céljaira szolgál. Honlap: http://astro.elte.hu/.

Szegedi Agóra. Honlap: https://www.agoraszeged.hu/programok/programok-az-agoraban/csillagaszati-delutan.html. A Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Agóra együttműködésében itt gyakran állítanak fel egy mobilplanetáriumot. Hogy mikor lesz ilyen, arról a Szegedi Agóra honlapján, a programok menüben lehet tájékozódni. Következő időpont: 2023. március 25.

Csillagszekér mobilplanetárium. Honlap: https://csillagszeker.com/. Mobilplanetárium és csillagászati-fizikai ismeretterjesztő előadások rendelhetők, iskoláknak is.

Partiscum Planetárium. Honlap: https://pacsi.hu/. Ez is hordozható mobilplanetárium, a megrendelésről a honlapjukon lehet tájékozódni.

Kaposvár – Táncsics Gimnázium. Mobilplanetárium telepítés alatt, a jövőben veszik birtokba.