Elérhető lapszámok: http://vcse.hu/vega-lista/

Tartalomjegyzék: http://vcse.hu/vega-tartalomjegyzeke/

 

A VEGA a Vega Csillagászati Egyesület (1994 előtt Vega Klub) egyesületi lapja. 1991 óta jelenik meg, évente néhány alkalommal. A tagok és a tiszteletpéldányban részesülők vehetik kézhez először, és csak kb. az egy-két évnél régebbi számok érhetők el bárki számára az Egyesület honlapjáról.

A VEGA című kiadványunkban tesszük közzé az egyesületi életről és eseményekről szóló beszámolóinkat, fontosabb programjaink hirdetményeit, amatőrcsillagászati megfigyeléseinket és az ehhez kapcsolódó hosszabb-rövidebb, az észlelések kivitelezését segítő írásokat, valamint csillagászati híreket magyarázatokkal. Alkalmanként kezdőknek szóló írások is megjelennek a kiadványban.

Az első szám 1991-ben jelent meg, azóta jelentősen változtak az elérhető technikai feltételek. Az írógéppel, néha kézírással készülő körlevelek fénymásolt verzióit korán felváltotta a számítógépes kivitelezés, amely folyamatosan fejlődött és javult az idők során, mutatva lehetőségeink bővülését és azt is, hogyan tanultunk belső egyesületi kiadványt készíteni. Az első számok ma már amatőrcsillagászati történeti ereklyék: ennek megfelelően is kell kezelni, értékelni őket, egy kezdő egyesület kezdő tagjainak kezdeti próbálkozásait.

Keszthelyi Sándor és Mizser Attila tanulmányai szerint több tucat amatőrcsillagászati kiadványt jelentettek meg az 1970-es évek óta, de mára csak alig néhány élt túl, köztük a VEGA. (A tanulmányok 1. része (1988) itt az 1. oldaltól olvasható, a 2. része (1989) pedig itt, szintén az 1. oldaltól; a sorozat 3. része (2001) pedig itt a 3. oldaltól.) A VEGA az egyik legrégebb – de nem a legrégebb – óta folyamatosan (bár gyakran rendszertelenül) megjelenő ilyen jellegű sorozat a mostanság kiadottak között.

A VEGA-ba természetesen ma is várjuk tagtársaink és bárki más írásait, megfigyeléseit, amelyeket a vcse @ vcse(.)hu e-mail címre várunk.

Ezeken az oldalakon elolvasható Keszthelyi Sándor kiadványismertetője és rövid történeti összefoglalója, amely bepillantást ad a VEGA hol sima, hol nehéz történetébe. Sragner Márta folyamatosan frissülő bibliográfiája a sok száz megjelent közlemény közötti eligazodásban segít. Végezetül az eddig megjelent VEGA számokat – PDF vagy Windows DOC formátumban – lehet elérni, amely összeállítás Zelkó Zoltán keze munkáját viseli magán (a szkenneléseket pedig Bálint Ferenc végezte).

A VEGA-ban vagy honlapunkon megjelent anyag, a forrás megjelölésével, és e-mail címünkre küldött, a megjelenés helyéről és céljáról szóló küldött rövid tájékoztató mellett szabadon átvehető a következő célokra: nonprofit jellegű tájékoztatás, ismeretterjesztés, oktatás és tudomány-népszerűsítés.

Kellemes olvasgatást kívánunk!