A 67P/Churyumov-Gerasimenko az egyik legjobban tanulmányozott üstökös, köszönhetően a Rosetta-küldetésnek. Erről korábbi cikkünkben írtunk, link: http://vcse.hu/67pchuryumov-gerasimenko/.

Az üstökös 6,45 évente kerüli meg a Napot, és éppen ezekben a napokban jár ismét földközelben.

VCSE – A 67P/Churyumov-Gerasimenko üstökös a Rosetta űrszonda felvételén. A kép alsó részén egy gejzír az üstökös felszínén éppen anyagot (jeget, gázt és törmeléket) lövell ki. – Forrás: ESA

A Földhöz legközelebb 2021. november 11-én lesz, ekkor bolygónktól mintegy 61 millió km-re jár. (Forrás: https://earthsky.org/astronomy-essentials/famous-comet-67p-c-g-closest-nov-2021-until-2214/).

Érdemes felkeresni az üstököst vizuálisan és fotós észleléssel is. Várható fényessége 10 magnitúdó körül van. Az alábbi képeken közlünk egy keresőtérképet melyet a Cartes du Ciel programmal készítettem, Csizmadia Szilárd segítségével. Mint Szilárd felhívta a figyelmem, rendkívül fontos, hogy az üstökös-adatbázist rendszeresen frissítsük a különböző planetáriumprogramokban, mert a kométák erős gravitációs perturbációs hatásoknak, és napközelben rakétaeffektusoknak (ld. fenti képet egy gejzírről az üstökösön) vannak kitéve, amik miatt a pálya folyamatosan változik. Mindig a legfrissebb pályaelemekkel dolgozzunk az üstökös felkereséséhez!

VCSE – A térkép az üstökös pályáját mutatja 2021. november 1 – 12. között. Az Alfa Gemini (Castor) és a Béta Gemini (Pollux) csillagok, az Ikrek két fényes csillaga is be van jelölve.

 

VCSE – Keresőtérkép 67P Churyumov-Gerasimenko üstököshöz (Jandó Attila)

 

A következő napokban, derült idő esetén közös online észlelést szervezünk az üstökös észlelésére az Egyesület 250/1200-as automata Newton-távcsövével. Az online észleléshez a részleteket e-mailben a levelezőlistán kapják meg az egyesületi tagok.

IDŐPONTVÁLTOZÁS: A várható időpontok: 2021. november 9-e, kedd, és/vagy 2021. november 10-e, szerda és/vagy 2021. november 11-e, csütörtök. Mindhárom nap az észlelés 22:30-kor kezdődik, mivel az Ikrek csillagkép ekkorra lesz legkorábban elég magasan az észleléshez. (Az észlelés mindenképpen az ifi szakkör után kezdődik).  Egyébként, aki teheti, annak ajánlott inkább a hajnali órákban megfigyelni deleléskor.