Nagy Együttállás
VCSE – Nagy Együttállás a Madarasi-Hargitán – Simon-Zsók Anett felvétele, 2020. december 21., Erdély, Románia (a kép kattintással nagyítható)

Sajnálattal olvastam, hogy szinte senkinek sem sikerült megfigyelnie az együttállást dec. 21-én Magyarországról. Az én észlelésem nagyon kalandos volt.

Ahol én lakom, Sepsiszentgyörgyön, az időjárás-előrejelzés alacsony légköri felhőket jósolt 21-ére.  Ekkor jött az ötlet, hogy valami igazán magas helyről talán lehetne észlelni a jelenséget. Az 1800 méter magas Madarasi-Hargita Sepsiszentgyörgytől körülbelül három órányi autóútra van. A hegyre két úton lehet felmenni, Szentegyházáról egy erdei úton és Ivóból egy aszfaltúton. Végül az erdei útra esett a választásunk, mert úgy gondoltuk, ha jeges a másik út, sokkal veszélyesebb lenne ott felmenni. December 21-e volt az utolsó előtti tanítási nap, ezért csak délután 2 óra körül tudtunk elindulni a szüleimmel és a húgommal. Nagyon reméltem, hogy még napnyugta előtt felérünk a csúcsra.

Jupiter és Szaturnusz naplemente után
VCSE – A Jupiter és a Szaturnusz naplemente után – Simon-Zsók Anett felvétele, 2020. dec. 21., Madarasi-Hargita, Erdély, Románia (a kép kattintással nagyítható)

A hegy lábánál már havas volt az út és csak nagyon lassan lehetett felfelé menni. Az egyik kanyarban már nagyon csúszóssá vált az út és fel kellett tenni a hóláncot a kerekekre. (Ezután már nyugodtabban mentünk tovább, viszont egyszer majdnem elhagytuk az egyik hóláncot, mert nem volt rendesen rászorítva a kerékre.) Végül 5 óra (UT+2) előtt pár perccel sikeresen felértünk a csúcsra; kiverekedve magunkat a felhőrétegből. A lemenő Napot sajnos már nem sikerült megpillantani, de kárpótolt ezért a gyönyörű földárnyék és a Vénusz öve.

A látvány páratlan volt. A szemközti csúcs fölött már meg is lehetett pillantani halványan a Jupitert, majd picivel később a Szaturnuszt is. Az állványomon és a fényképezőgépemen kívül csak a 10×63-as Delta Titanium binokuláromat vittem magammal. Nagyon szépen mutatott benne a páros. Amikor már majdnem teljesen besötétedett, szabad szemmel nézve a két bolygó valósággal egybeolvadt.

Plejadok és Orion
VCSE – A felkelő Orion – Simon-Zsók Anett felvétele, 2020.12.21., Madarasi-Hargita, Erdély, Románia

Keleten pedig sorban jelentek meg a tél hírnökei: a Szekeres, a Bika, később pedig az Orion is. A Plejádok és az Androméda-galaxis pedig már szabad szemmel is gyönyörűen látszott. A látvány fokozója a völgyben hullámzó felhőtenger volt. Meseszerű volt az egész élmény. Kicsit lentebb két kupolaszerű építmény is húzódott, amik csillagvizsgálóra hasonlítottak. (Ugyan még sosem voltam a Kanári-szigeteken, de ez a látvány hasonló lehet az ottanihoz.)

A Jupiter és a Szaturnusz párosnak hamar búcsút kellett inteni, a hegy mögött lenyugodtak. Nem sokkal azután nekünk is haza kellett indulnunk, de előtte még készítettem egy pár tájképet a gyönyörű éggel. Sosem fogom elfelejteni ezt a kalandos észlelést.