VCSE - Az Állatövi ELLENFÉNY - Schmall‎ Rafael
VCSE – Az Állatövi ELLENFÉNY – Schmall‎ Rafael

 

Megnevezés : Az Állatövi ellenfény
Osztályozás:  asztrotájkép
Dátum/idő: 2015.11.06. KOZEI 21:00 – 23:00
Felszerelést: EQ5-Goto, Canon 1100D, 15mm, ISO 800
Okulár/Nagyítás. :
Légkör átlátszóság/nyugodtsága:
Páratartalom:
Hőmérséklet:
Szél:
Észlelés helye : Magyarország
Észlelő : Schmall‎ Rafael

Tegnap egy egyedülálló felvételt sikerült elkészítem. Legalább annyit dolgoztam rajta mint amennyi idő a képek elkészítéséhez kellett. Ez egy nagyon kemény dió amit maximum egyszer egy évben látok… na jó idén másodjára na.

Gondolom sokan tudjátok, hogy mi az az Állatövi Fény … tavasszal, naplemente után egy órával jól látszódik a nyugati horizont felett egy fénypiramis formájában. Ám ez a felfénylés jelen van a nappal átellenes oldalon is. Ezt hívjuk Állatövi ellenfénynek – Gegenschein -.
Tegnap este távcsöves bemutatónk volt, így gondoltam kihasználom az időt és készítek egy widefield-mélyég asztrofotót. Egy EQ5-Goto-ra felpattintottam az átalakított 1100D-t amin egy 15-30mm-es objektív volt 15mm-en. Egy kép ISO800-as érzékenységgel, öt percen át készült. 30 kép után beszedtem a rendszert, majd a feldolgozás legalább ugyaneddig tartott.

Szerintem egyértelmű, hogy milyen mélyég objektumok vannak a képen – de segítek… a legfényesebb vörös a Kalifornia köd. Jobbra tőle ott a Fiastyúk és az a naaagy flekó ott az Állatövi Ellenfény. A felvételt helyi idő szerint 21:00 és 23:00 között készítettem. Kiváló égbolt volt 7,5 – 8as átlátszósággal és 4-es nyugodtsággal. Az egyik legkiválóbb amit eddig láttam. Se Daraboshegy, se Szentkozmadombja ege nem volt ilyen jó. Valószínűleg közrejátszott egy gyenge hidegfront ami egy felhősávval ért el minket, majd utána látványosan kitisztult az ég. Annyira, hogy az Állatövi ellenfényt szabad szemmel is észre lehetett venni… ha tudtuk, hogy hol kell keresni. 🙂

Az állatövi ellenfény fotóm, amely a Zselici Csillagparkból készült, a Hét képe lett a Csillagászat.hu oldalán. Bővebb infót a linkben lehet elérni a képről és annak készítési körülményeiről.
(Schmall‎ Rafael)