A 2021. aug. 12/13-án, a VEGA ’21 Nyári Amatőrcsillagászati Megfigyelőtábor során készült felvételemet szeretném megosztani veletek, a Messier 16 jelű emissziós ködről, más néven a Sas-ködről. A kép Skywatcher HEQ-5 mechanikára rögzített 200/800-as Newton-tubussal, ASI294 monokróm hűtött kamerával és TS Maxfield kómakorrektorral készült, 3x25x180 sec objektum (light), 20 sötét (dark), 20 mezősimító (flat), 20 flatdark, Gain150 kép összegzéséből. A vezetést és a felvételek rögzítését egy Asiair PRO vezérlőegység végezte. A feldolgozás Astro Pixel Processor, Startools, és Photoshop szoftverek segítségével történt.

VCSE - Messier 16 - Ágoston Zsolt
VCSE – Messier 16 – Ágoston Zsolt

Az emissziós köd világos, központi területén könnyen észrevehető a “Teremtés oszlopaiként” ismert hosszúkás, sötét ködfelhő, ami jelenleg is aktív csillagkeletkezési régió. Még egy hozzá hasonló “felhő” nyúlik a Sas-köd széléről befele. A középső világos térséget halvány, sárgás régió veszi körül, ez alkotja a sas szárnyait, a világos, kékes terület a törzs, a látómező közepe felé eső sárgás köd a fej lehet.

M16 nyers felvétel hidrogén szűrővel
M16 nyers felvétel hidrogénszűrővel
M16 nyers felvétel oxigén szűrővel
M16 nyers felvétel oxigénszűrővel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

M16 nyers felvétel kén szűrővel
M16 nyers felvétel kénszűrővel

Most először próbáltam ki monokróm kamerával történő keskenysávú asztrofotózást, hidrogén-, oxigén- és kénszűrők segítségével. A kénszűrős felvételek vörös színt kaptak, az oxigén kéket, a hidrogén zöld színt kapott annak ellenére, hogy ezt a hullámhosszt is vörösként érzékeljük. Ez a módozat a Hubble-paletta, ami nem színhelyes képet ad, viszont a ködösséget alkotó hidrogén és oxigén látványosan elkülönül.

A Kígyó csillagképben található, Philippe Loys de Chéseaux fedezte fel 1745 során. Messier 1764-ben katalogizálta. 7000 fényévre található a Földtől. Egy nyílthalmaz ionizálja a 70 fényév sugarú, 1-2 millió éves ködöt, és ezzel készteti fénylésre.