2020. szeptember 18-a Dobronhegy-Balázsfán (tiszta idő, 12 °C), az igen produktív egyesületi észlelőhétvége egyik éjszakája volt. Ezt a kitelepülést már nagyon vártam, mivel végre kipróbálhattam a nemrég megvásárolt Canon 6D DSLR (használt) fényképezőgépemet.

A célpontom a Messier 31 = Androméda-galaxis lett. A kép ezen egységek segítségével készült: Skywatcher EQ-5 mechanikára rögzített 200/1000-es Newton-tubussal, Canon 6D (nem átalakított) fényképezőgéppel és Skywatcher F/4-es kómakorrektorral, illetve vezetéshez 9×50-es Skywatcher gyártmányú keresőtávcső. A vezetőkamera ASI120MM volt. A felvételek rögzítését és a vezetés koordinálását ASI AIR Pro (RasPi) és Asiair szoftver végezte.

Vizsi Csaba - M31 - VCSE
Vizsi Csaba – M31 – VCSE

37 db ISO 3200 180 sec expozíciós idejű light (objektumkép); 10 db ISO 3200 180 sec sötét (dark) és 10 db ISO 100 0,001 sec kép készült mezősimító (flat). A képfeldolgozás Deepskystacker 4.2.3. és Photoshop segítségével történt.

A képfeldolgozáshoz pár megjegyzést tennék, mert annak ellenére, hogy a nyers képek szerintem jók lettek, a Photoshop camera raw plug-in színmódosításával sehogy sem bírtam. A szokásos görbézés után a színeket, simítást szerettem volna beállítani. Több verzió készült, de a színek nem akartak összeállni. A megoldás az lett, hogy újra telepítettem a PS alá a camera raw plugin-t és akkor már ez a fenti kép készült belőle. Szilárd kérésére elküldtem az első, rosszul sikerült képet is, ami a régi, rossz camera raw plugin-nel készült, hogy más esetleg ne fusson bele hasonló problémába (ld. lentebb).

Vizsi Csaba - M31 helytelen fehéregyensúllyal - VCSE
Vizsi Csaba – M31 helytelen fehéregyensúllyal – VCSE

A képfeldolgozás közepette Ágoston Zsolttal is konzultáltam. A konzultációk között írta nekem Csizmadia Szilárd a következőket, ami segített megtalálni a helyesebb színbeállításokat:

A kép bal felső részén az M32 elliptikus galaxis felett látszik egy kevesek által ismert, nem valódi, csak látszólagos párt alkotó, nagyon tág kettőscsillag két narancssárga komponenssel: a fényesebb komponens az EG And nevű szimbiotikus változócsillag, M2-es, nagyon narancssárgás színképpel; a halványabb a HD 4143, M1-es, szintén narancssárgás színekkel. Az EG And fényessége 7.,0 és 7,8 magnitúdó között változik, amúgy egy vörös óriáscsillag és egy fehér törpe felbontatlan rendszere. Bármikor kitörhet és felfényesedhet, de még soha nem észlelték a kitörését. (A kettős tényleg csak látszólagos, ún. optikai pár,  a WDS sem ismeri. De sok képen feltűnik, és nagyobb binokulárral is érdekes látvány.)