2022. február 9-én, Zalaegerszeg Jánkahegy nevű részén készítettem a felvételt az NGC 2359 katalógusszámú “Thor sisakjának”, “Nyuszi-ködnek” és “Kacsa-ködnek” is nevezett emissziós ködről. A kép Skywatcher HEQ-5 mechanikára rögzített 200/800-as Newton-tubussal, ASI294 monokróm hűtött kamerával és TS Maxfield kómakorrektorral készült, 2x40x150 sec objektum (light), 20 sötét (dark), 20 mezősimító (flat), 20 flatdark, Gain150 kép összegzéséből. A vezetést és a felvételek rögzítését egy Asiair PRO vezérlőegység végezte. A feldolgozás Astro Pixel Processor, Startools, és Photoshop szoftverek segítségével történt.

 

VCSE - NGC 2359 Thor sisakja-köd - Ágoston Zsolt
VCSE – NGC 2359 (Thor sisakja-köd) – Ágoston Zsolt

A felvételt monokróm kamerával készítettem, hidrogén és oxigén szűrők segítségével. A hidrogén szűrős felvételek vörös színt kaptak, az oxigén kéket és zöldet, így a kapott felvétel a valós színeket adja vissza.

A ködösség közepén egy gömbszerű alakzat helyezkedik el, ebből ágazik el két fényes vékony “nyúlvány”. A gömbszerűnek ható terület és a nyúlványok adják a sisakhoz hasonló formát. A “sisakot” halvány ködösség veszi körül. A két nyúlvány egy nyúl füleire is emlékeztetheti a megfigyelőt, ilyenkor a kerek alakzat lenne a nyúl feje.

A Nagy Kutya csillagképben található objektum 12 000 fényévre van tőlünk, átmérője közel 30 fényév. A ködösség a WR7 jelű Wolf-Rayet csillag ledobott anyagából áll. A csillag életének végén, egy szupernóva-robbanás előtt áll, nagy mennyiségű gázt fúj le magáról, melyet erős UV sugárzása ionizál, ezért láthatjuk. Egyedi formáját annak köszönheti, hogy a csillag lassan ledobott anyaga beleütközik az inhomogén csillagközi gázba, és ahol a csillagközi gáz ritkább, ott gyorsabban terjed a ködösséget létrehozó anyag.

Az objektum a 2022. márciusi észlelési ajánlóban is szerepelt.