A 2021. aug. 10-ei és 11-ei éjszakán, a VEGA ’21 Nyári Amatőrcsillagászati Megfigyelőtábor során készült felvételemet szeretném megosztani veletek, az NGC 7380 jelű emissziós ködről, más néven a Varázsló-ködről. A kép Skywatcher HEQ-5 mechanikára rögzített 200/800-as Newton-tubussal, ASI294 monokróm hűtött kamerával és TS Maxfield kómakorrektorral készült, 2x31x180 sec objektum (light), 20 sötét (dark), 20 mezősimító (flat), 20 flatdark, Gain150 kép összegzéséből. A vezetést és a felvételek rögzítését egy Asiair PRO vezérlőegység végezte. A feldolgozás Astro Pixel Processor, Startools, és Photoshop szoftverek segítségével történt.

Ágoston Zsolt - NGC 7380 Varázsló-köd - VCSE
Ágoston Zsolt – NGC 7380 Varázsló-köd – VCSE

A felvétel készítése monokróm kamerával és keskenysávú, hidrogén- és oxigénszűrők segítségével történt, majd a “HOO eljárással” dolgoztam fel: a hidrogénszűrővel készült képek vörös színt kaptak, az oxigén pedig kéket és zöldet. Az így készült felvétel a Hubble-palettával ellentétben a valós színeket adja vissza.

A vöröses hidrogénköd félkör alakban vesz körül egy világosabb, fehéres színű területet. A vöröses emissziós köd a kép közepe fele a legfényesebb, innen “balra” gyorsan csökken a fényessége, viszont “jobb oldalt” lassabb az átmenet élénkvörösből teljesen feketébe. A hidrogénfelhőt számos nagy kiterjedésű sötétköd tagolja. A vöröses köd egy csuklyás, kámzsát viselő alakot formáz, innen származik elnevezése is. Csúcsos csuklyája a kép tetején halványan kivehető, mellkasa előtt helyezkedik el az említett világosabb terület.

1787-ben fedezte fel Caroline Herschel, testvére, William Herschel katalogizálta a Cepheus csillagképben található ködösséget, melynek anyagából jelenleg egy nyílthalmaz alakul ki. Az így kialakuló csillagok “szele” néhány millió éven belül szétoszlatja a ködöt, viszont a nyílthalmaz csillagainak egy része túlélheti a Napot is.

Ágoston Zsoltnak a Varázsló-ködről készült korábbi felvételei itt láthatók:

2016-ból: http://vcse.hu/ngc7380-varazslo-kod-agoston-zsolt/

2019-ből: http://vcse.hu/a-barlang-kod-es-a-varazslo-kod-fotografikus-megfigyelese-agoston-zsolt/

Fridrich János képe ugyanarról: http://vcse.hu/varazslo-kod-es-ngc-7380-fridrich-janos/