Ezúton hívunk meg Titeket szeretettel az októberi Virtuális Csillagászati Klub előadására:

Előadó: Csizmadia Szilárd

Cím: A barna törpék a távkapcsolatot szeretik

Időpont: 2015. október 19-e, este nyolc óra.

Kivonat: A tömegük szerint csillagok és bolygók között lévő barna törpék pontos osztályozása újabban viták kereszttűzébe került. Lehetnek nagyméretű bolygók epizodikus magfúzióval, vagy elvetélt csillagok, vagy önálló típust is képviselhetnek. keletkezésük, pontos természetük nem ismert. Korábban komoly jelölt volt a sötét anyagra, mára kiderült, sokkal ritkábbak, mintsem bennük lenne a sötét anyag. Mégis, mifélék, kifélék, és miért vannak kevesebben a vártnál? Hogyan befolyásolják a barna törpék a folyékony víz zónákbeli bolygók mozgását és tulajdonságait, és mire lehet következtetni a barna törpékből a bolygók kialakulását illetően?

A képen a művész egy csillag - barna törpe kettősrendszerben lévő bolygóról nézve ábrázolja abarna törpét. A rajz fantáziarajz.
A képen a művész egy csillag – barna törpe kettős rendszerben lévő bolygóról nézve ábrázolja a barna törpét. A rajz fantáziarajz.

Az előadásban e kérdések és a válaszok megvitatása után a szerző egy új barna törpe felfedezését és furcsa tulajdonságait ismerteti. Ezután bemutatja legfrissebb vizsgálati eredményeit, miszerint a kettős rendszerekben előforduló barna törpék inkább a hosszabb keringésidőket kedvelik és csak nagyon kevés barna törpe merészkedik közel a csillagához – mintha a barna törpék a bolygókkal és a kísérőcsillagokkal szemben inkább a távkapcsolatot preferálnák.

Az előadás így bepillantást nyújt egy mostanában gyorsan fejlődő, izgalmas, mostanában egyre aktívabb asztrofizikai kutatási területbe.

Kép forrása: justv23.deviantart.com