Psyche a Kalóz Hold halmaz alatt - Budai Beáta, Paragi Zsolt - VCSE

VCSE – Középen az NGC 1647 nyilthalmaz csillagai (Kalózhold-halmaz). A (16) Psyche csíkja a Kalózhold-halmaz alatt, a (257) Sapientiáé felette látszik (nyílakkal megjelölve) – Budai Beáta, Paragi Zsolt

Kép készítésének dátuma: 2021. február 24.
Kép készítésének helye: Hoogeveen, Hollandia
Expozíciós idő: 20×300 s
Érzékenység: gain 101
Képfeldolgozási lépések: Photoshop, Astro Pixel Processor
Távcső: William Optics GT81, f/5,9
Mechanika: iOptron CEM40
Kamera: ZWO ASI533MC-P
Korrektor: 6AIII 0,8x
Vezetés: ASIair, ASI120MMminiLeírás:
Vadászat kisbolygókra: Psyche a Kalózhold halmaz alatt

Az NGC 1647 (a Stellarium Kalózhold-halmazként hivatkozik rá (Pirate Moon Cluster), de már 2013-ban is így említi az Astronomy magazin) egy közepesen sűrű csillaghalmaz a Bika csillagképben, már binokulárokkal is látható. Jóval idősebb az Orion-köd és a Rozetta-köd halmazainál, sőt, még a Fiastyúknál is. Az NGC 1647 ugyanis mintegy 150 millió éves! Érdekes célponttá számunkra az a tény tette, hogy egy kisbolygó 2021. február végén átvándorolt ​​ezen a nyílthalmazon. Vajon lencsevégre tudjuk-e ezt az eseményt kapni? Kezdődjék hát a kisbolygóvadászat!

A kisbolygókat általában a háttércsillagokhoz viszonyított mozgásuk alapján fedezik fel. Ha hosszú expozíciójú fényképet vagy fotósorozatot készítünk hosszabb ideig, akkor ezek hosszúkás vonalakként vagy kis csillagok sorozataként jelennek meg a képen. Ez a fotó 20 felvétel kombinációja, mindegyik 5 perc hosszú. Nem is olyan egyszerű meglátni egy mozgó célpontot egy zsúfolt látómezőben. De a (16) Psyche elég jól látható a nyílthalmaz alatt, pont ahogy arra számítottunk. Viszont meglepetésünkre lett még egy látogató ezen a képen, a halmaz felett (bár kevésbé jól kivehető elsőre). Az IAU Minor Planet Center koordinátáinak ellenőrzése során kiderült, hogy a környéken vándorló egyetlen elég fényes objektum a (275) Sapientia. Így kisbolygóvadászatunk eredménye végül két aszteroida lett egyetlen képen!

A belső Naprendszer kisbolygóinak többsége a Mars és a Jupiter pályája között található, ezt hívjuk kisbolygóövnek. Természetesen a még nem azonosított aszteroidák megtalálása nehéz munka, és elsősorban a nagyobb teleszkópokkal végzik. Az aszteroidákat a felfedezésük és a pályáik meghatározása sorrendjében számozzák. Így lett vándoraink teljes neve (16) Psyche és (257) Sapientia.

A (16) Psyche amúgy azért is érdekes, mert szinte csak fémekből, vasból és nikkelből áll. Egyesek úgy vélik, hogy ez egy bolygókezdemény megmaradt magja. A Naprendszer hajnalán bekövetkező ütközések miatt azonban sosem állt össze bolygóvá, viszont egyes darabjai a Földre is eljuthattak vasmeteoritok formájában. A NASA 2022-ben tervez egy űrszondát indítani a Psyche vizsgálatára.

Fényképünkről kicsit többet az angol nyelvű blogunkon találhattok.

Felhasznált források:
Stellarium, IAU Minor Planet Center, Wikipédia