Az APOD felvételén a Centaurus A (más néven NGC 5128, Arp 153, vagy Caldwell 77) látható. A képet  Robert Gendler, Roberto Colombari dolgozta fel.

VCSE - Mai kép - Centaurus A
VCSE – Mai kép – Centaurus A

A Centaurus A egy lentikuláris galaxis a Centaurus (Kentaur) csillagképben.
(Kiegészítés : A lentikuláris galaxis (vagy másképpen mondva: “lencsegalaxis”) átmenetet képez a spirálgalaxisok és az elliptikus galaxisok között. Korongjában nincsenek spirálkarok, magja szokatlanul nagy méretű. Általában kevesebb csillagközi anyagot tartalmaz, mint a spirálgalaxisok, csillagtartalma az elliptikus galaxisokhoz áll közelebb, napjainkban már nem zajlik benne csillagkeletkezés.)
Az NGC 5128  galaxist 1826-ban fedezte fel James Dunlop skót csillagász. Ez a galaxis az égbolt ötödik legfényesebb galaxisa, és a Földhöz legközelebb található rádiógalaxis. Rádiógalaxisként jelölése Centaurus A, ezen a néven is nagyon ismert. Távolsága a Földtől 14 millió fényév, ezért nem a Lokális Csoport tagja. Jelenleg is zajlik egy kísérő galaxisával történő összeolvadása. Emiatt az égbolt egyik legérdekesebb objektumának tekintik.

A galaxisról részletesen olvashatunk Tóth Gábor weboldalán.

Az NGC 5128 vizuális megfigyelése:

VCSE - NGC 5128 - Michael Vlasov rajza
VCSE – NGC 5128 – Michael Vlasov rajza

Michael Vlasov rajzán a galaxis egy 200mm-es newton rendszerű távcsővel lett észlelve (részletes adatok a képen találhatók.)

VCSE - NGC 5128 - Serge Vieillard rajza
VCSE – NGC 5128 – Serge Vieillard rajza

Serge Vieillard rajza Namibiában készült egy 400mm-es, Dobson-szerelésű távcsővel.

Kernya János Gábor nagyszerű rajza szintén Namibiában készült 400/1800 Skywatcher Dobson távcsővel 225x nagyítás alkalmazásával.

VCSE - NGC 5128 - Kernya János Gábor rajza
VCSE – NGC 5128 – Kernya János Gábor rajza