Két napja jelentek meg a NASA weboldalán a Dawn űrszonda legújabb felvételei az (1) Ceres, hivatalosan törpebolygónak klasszifikált égitestről, majd az APOD is a “Nap Csillagászati Képének” választotta az Occator krátert ábrázoló képet.

VCSE - Mai kép - (1) Ceres - Occator kráter
VCSE – Mai kép – (1) Ceres – Occator kráter

A fenti kép ezt a krátert mutatja hamis színekben. A hamis színezés a felszín anyagi összetételében lévő különbség megmutatására szolgál. A színes kép összeállításakor az RGB csatornáknaknak a következő hullámhosszak feleltek meg: a vörös szín (R, red) a képen a 0,97 mikrométer hullámhosszon (közeli infravörös) készített felvétel, zöld (G, green) színnek a 0,75 mikrométer hullámhosszon (a látható vörös fény), és a kék (B, blue) színnek a 0,44 mikrométer hullámhosszon (látható kék fény) készített felvételt használták fel. A kép közepén látható Occator kráter átmérője 90 kilométer. A felvételt a Dawn (Hajnal) űrszonda 4400 kilométer távolságból készítette. Maga a kráter a felszínen található legfiatalabb képződmény, amely megközelítőleg 78 millió évvel ezelőtt keletkezett.

A hamis színekben készített felvételek alapján a kutatók megvizsgálták az (1) Ceres felszínét borító anyagot. A felvételen – a kék színhez társított – fényes területeket találtak több, mint 130 helyen. Ezeken a fényes helyeken sókat, szulfátokat mutattak ki. Valószínű, hogy a szilikát anyagok is jelen vannak.

VCSE - Mai kép - (1) Ceres - Occator kráter
VCSE – Mai kép – (1) Ceres – Occator kráter

A Dawn szonda első felvételein is látható fénylő területek azonnal a kíváncsiság középpontjába kerültek. Találgatások és elméletgyártások kezdődtek a fénylő területek létezésének megmagyarázására. Voltak akik idegen civilizációk tevékenységét látták a fénylő foltokban – ez természetesen több, mint elhamarkodott (sőt, tudománytalan) kijelentés volt. A megfontoltabb elméletek jég jelenlétére gyanakodtak. A következő elméletek szerint nedves só lerakódások hozták létre ezeket a fénylő területeket, erről honlapunkon már 2015. szeptember 16-án említést tettünk más fotók kíséretében. Ugyan akkor az ammóniában gazdag szilikátok jelenléte is izgalmas kérdéseket vet fel.

VCSE - Mai kép - (1) Ceres - Occator kráter - oldalirányból észlelhető a vízpára jelenléte
VCSE – Mai kép – (1) Ceres – Occator kráter – oldalirányból észlelhető a vízpára jelenléte
VCSE - Mai kép - Az (1) Ceres felszínén található fényes területek (kék színnel jelölve)
VCSE – Mai kép – Az (1) Ceres felszínén található fényes területek (kék színnel jelölve)

Az alábbi animáció az (1) Ceres felszínét mutatja hamis színekben.

További információk a  NASA, JPL-Caltech, UCLA weboldalán találhatók.

Az (1) Ceres-szel és a Dawn űrszonda tevékenységével kapcsolatos korábbi híreink:

Occator kráter fénylő foltjai (2015. szept. 16.)

A rejtélyes fényfolt (2015. május 14.)

(1) Ceres

Az (1) Ceres megközelítése, avagy a “Hajnal” első képei (2015. január 20.)